Panourile fotovoltaice. Care sunt cele mai eficiente?

Panourile solare sunt din ce in ce mai apreciate peste tot in lume. O multime de oameni opteaza in prezent pentru energia verde. Un kit fotovoltaic este, fara indoiala, o alegere extrem de buna atunci cand vrei sa protejezi natura si sa economisesti bani la energia electrica.

Exista mai multe tipuri de panouri solare, insa nu toate vor fi potrivite pentru locuinta ta. Trebuie sa alegi mereu in cunostinta de cauza si sa stii foarte bine ce ai nevoie pentru a lua o decizie inteleapta.

Tipuri de panouri solare

In prezent, exista mai multe tipuri de panouri solare SunUp, insa cele mai frecvente sunt cele monocristaline si cele policristaline. Panourile solare amorfe au inceput si ele sa castige destul de multa popularitate in ultima perioada, ceea ce le face si pe ele o alegere foarte buna.

Panourile monocristaline sunt realizate din cel mai pur siliciu. Un cristal din acest siliciu se obtine printr-un proces destul de complex. Aceste panouri sunt foarte apreciate pentru capacitatea lor de a oferi cea mai inalta eficienta in conditii standard de testare, in comparatie cu celelalte doua tipuri de panouri.

Randamentul panourilor solare monocristaline a ajuns la aproximativ 22-27%. Aceste panouri se pot recunoaste foarte usor prin culoarea inchisa si marginea rotunjita a celulelor fotovoltaice.

Panourile policristaline sunt mai putin eficiente decat cele monocristaline. Acest lucru se datoreaza modului in care se produc celulele policristaline. Siliciul nu este prelucrat ca si o singura celula, ci ca un bloc de cristale. Acest bloc de cristale este taiat in plachete pentru a rezulta celulele fotovoltaice individuale.

Randamentul acestor panouri solare se ridica la aproximativ 15-22%. Panourile solare policristaline se recunosc foarte usor prin culoarea albastra pe care o au si prin taietura patratica a celulelor fotovoltaice. Acestea sunt accesibile financiar si foarte calitative, cee ace le face extrem de apreciate peste tot in lume.

Panourile amorfe sunt destul de subtiri si au o greutate redusa. Acestea sunt construite prin acoperirea unui strat de sticla, metal, sau plastic cu unul sau mai multe straturi subtiri de material fotovoltaic. Randamentul panourilor solare amorfe poate ajunge la 15-22%. Insa, ceea ce este foarte important de retinut este faptul ca acestea se vor degrada destul de repede in timp, in comparatie cu panourile monocristaline sau cele policristaline.

Panourile solare functioneaza si iarna?

Da, panourile solare functioneaza foarte bine si pe timp de iarna. Insa, trebuie retinut faptul ca parametrii de functionare vor fi ceva mai scazuti, si asta din cauza unghiului mai redus in care cad razele soarelui, dar si datorita faptului ca zilele sunt mai scurte. Radiatiile soarelui contribuie extrem de mult la eficienta sporita a panourilor solare.

De asemenea, norii blocheaza o foarte mare parte a radiatiilor. Tocmai de aceea, pozitia geografica a locului in care tu locuiesti isi va spune cuvantul atunci cand va trebui sa decizi daca un kit fotovoltaic este potrivit pentru tine sau nu. Intr-o zi cu nori, radiatiile soarelui scad de aproximativ 10 ori, ceea ce inseamna ca panourile solare vor da un randament mult mai mic.

In ceea ce priveste lunile de iarna, este foarte important sa detii acumulatori solari. Aceste dispozitive vor stoca surplusul de energie, pe care tu il vei putea utiliza mai apoi in zilele fara soare sau pe timp de iarna. Fara acesti acumulatori, panourile nu vor face fata pe timpul iernii.

Tine cont de acest detaliu care este unul esential atunci cand doresti sa achizitionezi un kit fotovoltaic. Exista o multimer de acumulatori solari pe piata, si cu siguranta il vei gasi pe acela care iti va indeplini toate cerintele. Bateriile solare cu gel sunt cele mai populare, acestea fiind extrem de calitative si durabile.