Tipuri de aminoacizi, caracteristicile lor si unde sa ii gasiti

Aminoacizii pot fi esentiali, neesentiali sau conditionati. Desi nu toti sunt produsi de organism, impreuna sunt decisivi pentru o buna stare de sanatate. Vrei sa afli mai multe despre asta?

Exista mai multe tipuri de aminoacizi si toti joaca un rol important in functiile corpului. Acesti nutrienti sunt una dintre componentele esentiale ale proteinelor si sunt cunoscuti pentru rolul lor in constructia proteinelor si sinteza hormonilor si neurotransmitatorilor.

In special, acestea sunt molecule cu o grupare amino la un capat si o alta grupare carboxil la capatul opus. In organism se unesc in lanturi mai mult sau mai putin lungi pentru a forma proteinele corpului. Ele se descompun si in alte componente care pot fi folosite ca sursa de energie. Esti interesat sa afli mai multe?

Tipuri de aminoacizi

Exista sute de aminoacizi in natura, desi corpul uman are nevoie doar de 20 pentru a-si forma structurile. Ele pot fi clasificate in mai multe moduri: dupa proprietatile lantului lor lateral, dupa pozitia gruparii amino sau dupa metoda de obtinere. In ceea ce priveste acestea din urma, exista 3 tipuri.

1. Aminoacizi esentiali

Aminoacizii esentiali sunt cei pe care organismul nu ii poate produce singur. In consecinta, ele trebuie sa provina din alimente. Daca nu sunt furnizate prin dieta, exista un deficit care poate duce la consecinte asupra sanatatii. In total, grupeaza urmatoarele soiuri:

  • Leucina.
  • Isoleucina.
  • Valina.
  • Metionina.
  • Lizina.
  • Fenilalanina.
  • Triptofan.
  • Treonina.
  • Histidina.
  • Arginina.

Atunci cand un aliment are toti acesti aminoacizi esentiali, si in cantitatile cerute de organism, este considerat o proteina de mare valoare biologica. Dimpotriva, daca lipseste vreunul sau este prezent in cantitati mici, se spune ca este un aminoacid limitator care trebuie furnizat dintr-o alta sursa pe parcursul zilei.

Alimentele care contin toti aminoacizii esentiali sunt considerate a fi de mare valoare biologica.

2. Neesential

Aminoacizii neesentiali sunt, de asemenea, cunoscuti sub denumirea de „utilizabile”. Spre deosebire de cele esentiale, acestea sunt sintetizate chiar de organism din moleculele prezente in el. Acest proces este cunoscut sub numele de „transaminare”. De asemenea, se face pentru a obtine cantitatile care sunt necesare pentru a asigura o sanatate optima.

In acest caz, grupul este alcatuit din urmatoarele:

  • Fata.
  • Arginina.
  • Asparagina.
  • Acid aspartic.
  • cisteina.
  • Acid glutamic.
  • Glutamina.
  • Glicina.
  • Proline.
  • Serina.
  • tirozina.

Trebuie remarcat faptul ca aceasta clasificare intre esential si neesential este diferita in functie de diferitele specii de animale.

3. Conditionale

Dupa cum am mentionat, aminoacizii pot fi sintetizati de corpul uman. Acest lucru se intampla in conditii normale si la oameni sanatosi. Dar unele dintre ele, in anumite conditii, devin conditionate, deoarece organismul isi pierde capacitatea de a le produce.

Copiii prematuri si pacientii cu ficat, de exemplu, pot avea dificultati in producerea tirozinei, argininei si cistinei. In plus, in conditii de stres ei devin majoritatea dintre ei. Acestea includ urmatoarele:

  • Arginina.
  • Cisteina.
  • Glutamina.
  • Ornitina.
  • tirozina.
  • Glicina.
  • Proline.
  • Serina.

Alimente care furnizeaza aminoacizi

Dupa cum s-a observat in clasificarea diferitelor tipuri de aminoacizi, exista un grup format din cei esentiali. Aceasta calificare nu se refera la importanta functiei lor, ci mai degraba la incapacitatea organismului de a le produce singur.

In acest fel, singura modalitate prin care organismul le poate obtine este prin alimentatie si alimente abundente in ele. Acest lucru este important, deoarece toti aminoacizii trebuie sa fie prezenti pentru ca organismul sa-i foloseasca atunci cand este necesar. In caz contrar, toate functiile proteinelor pot fi afectate.

Cu exceptia uleiurilor, care sunt 100% grasimi, toate alimentele contin proteine. Cu toate acestea, trebuie avut in vedere ca sumele din fiecare dintre ele nu sunt aceleasi. Care sunt cele mai abundente?

Alimente de origine animala

Toate alimentele de origine animala sunt considerate a avea o valoare biologica ridicata, deoarece furnizeaza toti aminoacizii esentiali, in cantitati suficiente de care organismul are nevoie. Cele mai interesante sunt urmatoarele:

  • Ouale.
  • Peste.
  • Carnurile.
  • Laptele si derivatele acestuia (cantitatea pe care o furnizeaza intr-o ratie standard este mai mica).

Alimentele de origine animala, cum ar fi pestele si carnea, sunt alegeri bune pentru aminoacizi.

Mancare vegetariana

Anumite varietati de alimente vegetale ofera cantitati semnificative de proteine. Cu toate acestea, au fost intotdeauna tinute in plan secund, deoarece majoritatea au aminoacizi limitanti sau greu de digerat (deci proteina absorbita este mai mica).

Acum, asa cum subliniaza ei in Medical Journal of Australia , unele produse precum soia, tofu, quinoa sau amarantul au si toti aminoacizii de care organismul are nevoie in cantitati adecvate. Din acest motiv, pot fi considerate surse bune de proteine.

Consecintele deficitului de aminoacizi

Atunci cand proteinele sunt consumate, organismul le descompune in cele mai mici componente ale sale, aminoacizi. Din acest motiv, fara o contributie continua si suficienta, creste riscul de a suferi de unele probleme de sanatate. Unele dintre semnele si consecintele comune ale deficientei de proteine ​​includ urmatoarele:

  • Oboseala.
  • Infectii recurente.
  • Par in stare proasta si cu tendinta de cadere.
  • Piele uscata.
  • Schimbari de dispozitie si iritabilitate.

Daca nu obtineti suficiente proteine ​​prin dieta din cauza restrictiei calorice, apare o problema de malnutritie proteico-calorica. Desi acest lucru este rar la adultii sanatosi din tarile industrializate, se poate intampla atunci cand urmeaza diete foarte stricte de slabit, mai ales daca persoana este mai in varsta, spitalizata sau bolnava.

In cazuri severe apar scaderea in greutate, dificultati de crestere, edem, diaree si infectii respiratorii. Cele mai extreme situatii sunt bolile Kwashiorkor si marasmus, care sunt mai raspandite la copiii mici si cu deficite severe atat de energie, cat si de proteine.

Toate tipurile de aminoacizi sunt necesare pentru o sanatate buna

Atat aminoacizii esentiali, cat si cei neesentiali (si cei care sunt conditionati in anumite ocazii) sunt de baza pentru organism. Fara ele, unele functii importante sunt afectate si organismul inceteaza sa mai secrete hormoni, enzime sau neurotransmitatori.

Din fericire, acum este usor sa obtineti toti aminoacizii esentiali prin adoptarea unei alimentatii sanatoase si cu un aport caloric suficient. Ele pot fi chiar acoperite in dietele vegane prin consumul de derivate din soia, leguminoase, seminte si cereale integrale.