Sfaturi utile pentru alegerea unui avocat potrivit nevoilor tale

Pentru multi dintre noi, gasirea unui avocat bun implica foarte mult timp pierdut, nervi, si stres foarte mare. Ei bine, lucrurile nu trebuie sa fie deloc asa, pentru ca urmand pasii corecti vei putea face alegerea cea mai buna fara absolut nici un fel de efort.

Iata ce aspecte sunt importante atunci cand alegi un avocat care sa te reprezinte intr-un anumit caz.

Avocatul ales trebuie sa isi exercite profesia in mod legal

Acesta este fara indoiala cel mai important aspect pe care trebuie sa il ai in vedere atunci cand iei o astfel de decizie. Este esential de stiut faptul ca profesia de avocat poate fi exercitata doar de cei care sunt membri ai barourilor judetene, barouri care fac parte din U.N.B.R. (Uniunea Nationala a Barourilor din Romania). Pentru a verifica un anumit avocat, iti recomandam sa verifici Tabloul Avocatilor din Romania.

Astfel, vei putea fi sigur ca alegerea ta este una foarte buna si ca ai de-a face cu un profesionist, indiferent daca acesta face parte din Baroul Bucuresti sau Baroul oricarui alt oras din tara. 

Asigura-te ca avocatul ales este specializat in domeniul de care ai nevoie

Nu trebuie sa uiti nici de acest aspect, care de asemenea este unul foarte important. In domeniul de practica, fiecare avocat se specializeaza pe un anumit domeniu. Un client responsabil va apela intotdeauna la un avocat care este specializat in domeniul de care are nevoie, chiar daca acesta este mai putin notoriu. Specializarea pe o singura arie inseamna de fapt ca avocatul respectiv stie foarte bine legile si este extrem de bine pregatit, iar tu ca si client ai mai multe sanse de castig in procesul tau.

Nu alege niciodata un avocat care este specializat pe mai multe domenii, pentru ca in mare parte acestia nu stapanesc perfect niciunul dintre acele domenii, iar asta este in dezavantajul tau.

Opteaza pentru un avocat din baroul local

Pentru a scapa de eventuale deplasari costisitoare si obositoare, este recomandat sa alegi un avocat din baroul local. Fiecare oras in parte are cativa avocati foarte pregatiti, si cu siguranta nu iti va fi greu sa gasesti unul potrivit pentru tine.

Astfel vei evita cheltuielile inutile cu drumul avocatului in orasul tau, si acesta nu va fi nevoi sa stea pe drum o mare parte din timp. Una peste alta, beneficiile vor fi de ambele parti.

Cere referinte atunci cand este cazul

Daca stii anumite persoane care au colaborat cu avocatul de care esti interesat, atunci nu ezita si cere referinte despre acesta pentru a te asigura ca faci alegerea cea mai buna. In prezent, poti gasi aceste referinte si in mediul virtual. Foarte multi dintre avocatii din ziua de azi sunt inscrisi pe anumite site-uri, sau chiar detin propriul website.

Prin urmare, mai mult ca sigur acestia primesc review-uri de la clientii cu care au colaborat, review-uri care tie iti vor fi mai mult decat utile. Este recomandat ca totusi sa nu te orientezi catre un avocat care deruleaza unele afaceri destul de controversate sau la limita legii.

Fii cat mai deschis cu avocatul ales

Rolul avocatului este acela de a te ajuta sa castigi un anumit caz. Prin urmare, acesta are nevoie de cat mai multe informatii pentru a obtien un rezultat favorabil. Asadar, nu ascunde absolut nimic, indiferent de cat de nefavorabil este un anumit lucru. Este necesar ca avocatul sa cunoasca absolut toate datele problemei pentru a te putea ajuta.

Cu siguranta nimic nu este mai neplacut si stanjenitor ca avocatul sa aiba parte de unele surprize in fata instantei de judecata. 

Un avocat bun trebuie sa acorde o atentie maxima cazului tau

Exista foarte multi avocati care din dorinta de a face multi bani iau foarte multe cazuri. Prin urmare, acestia nu se vor putea ocupa asa cum ar trebui de nici unul dintre aceste cazuri. Asigura-te ca alegi un avocat care va acorda maxima atentie cazului tau.

Daca intalnesti unul care te indeamna la proceste inutile sau care iti garanteaza ca vei castiga 100%, atunci ar trebui sa il eviti sau sa ceri si parerea altui avocat.