Raed Arafat vine cu noi explicatii dupa evacuarea cu scandal a Spitalului Foisor: Decizia a fost corecta, chiar daca a creat disconfort pentru pacienti

Raed Arafat sustine ca decizia de evacuare a Spitalului Foisor a fost una corecta, chiar daca ,,a creat un disconfort pentru pacientii care erau internati”. ,,Poate ca acum am invatat si mai mult pe partea de evacuare a unui spital, anumite aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare in viitor”, a sustinut intr-o inregistrare pe Facebook seful DSU.

Arafat, cel care a semnat ordinul, sustine ca decizia a fost luata intr-o situatie critica, unitatile de primiri urgente fiind supraaglomerate de bolnavi in stare grava. ,,Decizia de a face loc pentru bolnavi in stare critica as lua-o din nou pentru ca asta inseamna sa tratezi o situatie critica asa cum trebuie si nu sa stai sa te gandesti ce sa fac sa nu supar pe cineva. Imi pare rau pentru cei pe care i-am suparat, dar decizia a fost una corecta”, a spus el.

Ce a spus Arafat in inregistrare:

Astazi la ora 11 am avut 784 de cazuri in unitatile de primiri urgente pe plan national din care 11 intubati confirmati COVID-19 si 4 suspecti care au fost intubati si ventilati in unitatile de primire urgente. Vorbim de 106 confirmati care au nevoie de ventilatie non-invaziva si 12 suspecti care au nevoie de ventilatie non-invaziva plus 190 care au nevoie de ozigen confirmati si 77 care au nevoie de oxigen – suspecti.

La nivelul Bucurestiului situatia era la ora 11 – 159 de pacienti in terapiile intensive in unitatile de primiri urgente din Bucuresti, din acesti 159 – 8 erau intubati/ventilati, 34 erau cu necesar de ventilatie non-invaziva si 83 cu necesar de oxigen. Din acesti pacienti urmeaza sa continue transportul catre spitalul Foisor si bineinteles catre unitatea mobila de terapie intensiva de la Spitalul Babes.

Decizia care a fost luata ieri si care consider ca a fost o decizie corecta pe fond chiar daca a creat un disconfort pentru pacientii care erau internati in Spitalul Foisor, avea o singura menire si aceasta este sa salvam cat mai multe vieti, sa nu ne punem in situatia pe noi, pe colegii nostri din UPU si din spitale sa aleaga intre pacientii care ajung cu ambulantele cine intra si cine ramane in ambulanta si asteapta in ambulanta.

Acolo nu am dorit sa ajungem, asa ca solutia de a evacua un spital, si imi pare rau ca s-a intamplat acest lucru mai tarziu in cursul noptii, cand noi de fapt ordinul l-am emis pe la pranz ieri, iar echipa noastra la spital era in jurul orei 15 sa discute si sa inceapa aceasta evacuare care totusi s-a lungit.

Stim ca s-a produs un disconfort, stiu ca multa lume vede acest lucru ca un lucru incorect care era facut pentru pacientii care erau internati in spitalul Foisor, da, sunt de acord nu este deloc un lucru placut, este un lucru care in conditii de normalitate putea sa se desfasoare poate mult mai bine, dar in conditiile de normalitate nu am ajunge sa evacuam un spital pentru a-l transforma in spital COVID”.

Cand vine vorba de a lua decizii, sunt convins ca poate nu intotdeauna sunt perfect intelese sau tolerate, dar intre a nu lua o decizie – si dupa care a da explicatii, pe buna dreptate, ca de ce am lasat unii oameni fara ingrijiri medicale potrivite, de ce am lasat unele persoane sa se agraveze, fara sa gasim loc pentru ele – si intre a supara si de a crea o platforma de atacuri, inclusiv politice, in acest sens, printr-o decizie care salveaza vieti, eu in continuare aleg solutia de a lua decizii, de a suporta consecintele atacurilor, dar sa stiu in sfarsit ca am luat o decizie care a salvat vieti.

Daca am intoarce timpul, cred ca decizia ar fi luata din nou, asa cum a fost luata. Poate ca acum am invatat si mai mult pe partea de evacuare a unui spital, anumite aspecte pe care trebuie sa le luam in considerare in viitor.