Plictiseala micutilor in vacanta de vara

Copiii resimt mult mai intens plictiseala decat adultii, unul dintre principalele motive fiind nevoia unei permanente stimulari a creierului.

Vacantele de vara sunt, din nefericire, foarte plictisitoare pentru peste 40% din baieti si 60% din fete. Daca micutii de vrsta prescolara se plicitsesc destul de rar, odata cu trecerea la varsta scolara, plictiseala se simte din ce in ce mai intens in perioadele de inactivitate psihica. Practic, micutii se obisnuiesc cu un anume grad de stimulare a creierului. Chiar daca vacanta este mult asteptata, copilul nu se bucura deplin de ea dect in 50% din cazuri si aceasta in primele 45 de zile. Creierul obisnuit sa absoarba noi informatii chiar prin simplul contact cu mediul scolar va resimti foarte curnd lipsa acestor stimuli. Din acest motiv, mediul in care isi petrece vacanta un elev este foarte important, daca dorim sa-l salvam de chinurile plictiselii.

Vacanta acasa

E lesne de inteles ca micutul se va plictisi mai usor daca ramne in vacanta in locul cu care e obisnuit. Chiar daca are prieteni de joaca si iese in locuri diferite, plictiseala tot se va resimti. Din acest motiv, este recomandat sa-i oferiti posibilitatea sa poata sta ct mai mult in alte locuri, ideale fiind minivacantele la munte, macar o zi la doua saptamni. In lipsa totala de posibilitati de a-l scoate din oras, copilul trebuie sa se bucure de noi jucarii, spectacole, filme, compania pritenilor de joaca.

Vacanta in alte localitati

Daca micutul isi petrece o parte din vacanta intr-un oras, plictiseala poate aparea putin mai trziu dect in propria localitate. Insasi ideea ca este intr-un loc strain il face sa exploreze cu mai multa atentie fiecare peisaj, iar micile evenimente au un rasunet mai intens. Daca e vorba de un oras cu peisaje urbane asemanatoare propriei localitati, plictiseala apare ceva mai repede. Dimpotriva, un orasel micut, dar diferit arhitectural de cel de bastina intrzie aparitia senzatiei de plictiseala. Chiar si zona etnogeografica este uneori deosebit de importanta. Spre exemplu, un copil care locuieste in Craiova se va plictisi mai greu intr-un oras ca Turda, limbajul fiind usor diferit, intonatia si chiar tipul constitutional al ardelenilor putand reprezenta o sursa de stimuli. In cazul in care micutul locuieste in mediul urban si va petrece vacanta la tara, decorul si diferentele de comportamentu vor intrzia aparitia plictiselii, desi bineinteles ca este nevoie si de alti stimuli.

Vacanta la tara

Pentru multi copii care locuiesc in mediul urban, satul nu reprezinta o reala atractie pentru vacanta. Cu toate acestea, este verificat stiintific ca orice copil care depaseste o perioada scurta de acomodare nu mai priveste satul ca pe ceva plictisitor. Plictiseala in vacanta la tara apare numai in conditiile in care nu are posibilitatea de a se juca cu alti copii si nici nu este incurajat sa observe pitorescul naturii si al elementelor folclorice. Micutul care isi petrece vacanta la bunici sau la rude intr-un sat nu se poate plictisi daca descopera placerea de a se plimba cu unchiul sau bunicul prin padure, pe malul apelor, prin lanuri de porumb. Copilul care sta in vacanta la tara trebuie sa invete sa admire natura, sa o inteleaga, sa invete sa iubeasca animalele si mai ales sa intre in contact direct cu acestea. Multi parinti oraseni trebuie sa inteleaga ca jocul in iarba, culesul fructelor, fuga prin padure elimina plictiseala si favorizeaza dezvoltarea psihica normala. De asemenea, pescuitul, plimbarile cu caruta, eventual calaritul sunt elemente de stimulare care pot elimina total senzatia de plictiseala.

Plictiseala la mare

Majoritatea adultilor stiu ca marea este o atractie irezistibila pentru toti copiii, un fel de mic paradis in care nu se pot plictisi. Studii recente de psiho-sociologie au aratat insa ca peste 20% din copii se plictisesc pe litoral. Plictiseala apare cel mai adesea la 3-4 zile dupa sosire, fiind mai frecventa in statiunile in care vin mai putini copii. Astfel, in lipsa posibilitatii de a merge in parcuri de distractie sau la mici spectacole, unii copii se obisnuiesc prea repde cu placerea de a se balaci in apa si a privi marea si ambarcatiunile. Toti parintii ar trebui sa stie ca, odata ce sosesc intr-o statiune litorala, micutul nu se multumeste cu plaja, castelul de nisip si balaceala. Efectul excitant si apoi inhibant al ultravioletelor il fac pe micut mult mai dornic de noi stimuli, de noi senzatii. Din acest motiv, parintii trebuie sa ia in calculul timpul si banii necesari pentru toate distractiile pe care micutul pe poate intlni pe litoral. A merge in statiuni mai linistite ca 2 Mai sau Vama Veche nu este deloc o solutie deoarece intr-o statiune izolata plictiseala apare mai rapid.

Vacanta la munte

Teoretic, toti am putea spune ca muntele nu poate plictisi pe nimeni si in niciun caz pe copii. Realitatea poate fi insa cu totul alta. Spre exemplu, in conditiile in care merge cu masina intr-o zona montana si nu se face altceva dect gratar in aer liber, micutul se va plictisi in primele 6-7 ore de asa-zisa vacanta la munte. De asemenea, multi confunda concediul la munte cu un pelerinaj auto sau cu stabilirea intr-un hotel, de unde nu ies dect pentru a lua masa sau a se plimba, tot cu masina, prin imprejurimi. Pentru micut, aceasta mica schimbare este bine-venita, insa lipsa de miscare in natura, a jocului, a altor copii conduc la plictiseala chiar in primele doua zile. La munte, micutul trebuie sa simta natura, sa se miste in peisajul admirat, sa traiasca fiorul placut al frumusetii salbatice. Toti acesti stimuli, aparent neinsemnati, ofera o relaxare specifica si inlatura plictiseala.

Efecte nefaste asupra sanatatii

Studii recente efectuate de antropologii olandezi au aratat ca perioadele lungi de perceptie a starii de plictiseala au efect nefast att asupra biologiei creierului, ct si asupra conturarii personalitatii. Mai mult, cercetarile specialistilor in auxologia infantila (cresterea si dezvoltarea copilului) au evidentiat si alte efecte nefaste ale plictiselii asupra sanatatii, cum ar fi reducerea vitezei de crestere sau dezechilibrarea sexualizarii creierului.

Riscul reducerii vitezei de crestere

Senzatia de plictiseala scade controlul nervos al descarcarilor de hormoni de crestere (STH). Aceasta poate determina o reducere a vitezei de crestere a oaselor, remarcata prin realizarea unei staturi mai scunde. Datele antropologilor arata ca 100 de ore de plictiseala determina o scadere a staturii cu pna la 2 cm, fata de posiblitatile genetice reale. Un copil care a resimtit senzatia de plictiseala intens peste 300 de ore, in decursul a 3 ani consecutiv, poate masura la incheierea adolescentei cu 4 cm mai putin dect i-ar fi oferit posibilitatea genetica a organismului. De asemenea, exista si riscul dezechilibrarii sexualizarii creierului, o descoperire recenta a antropologilor francezi aratand ca plictiseala la vrste mici poate influenta mecanismele de configurare a creierului specific sexului masculin sau feminin.