Trei spectacole ale Operei din Iasi cu invitati speciali

Opera Nationala Romana din Iasi ii invita pe ieseni la trei spectacole cu invitati speciali in acest week-end si la inceputul saptaminii viitoare, pe 25, 26 si 27 iunie.Sambata, 25 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor, de la ora 19.00concertul SUMMER FANTASY, sustinut de OPIS BAND. Invitati: Crina Matei si Adi Cristescu.

OpIs Band s-a infiintat in 2007, distributia initiala numarand doar sapte artisti. Astazi, trupa este alcatuita din 20 de muzicieni – absolventi ai Universitatii de Arte “George Enescu” din Iasi sau chiar cadre didactice ale aceleiasi universitati – specializati in apanajul tehnic si interpretativ al fiecarui instrument in parte, dar si doi solisti vocali. Artistii abordeaza diverse genuri muzicale cum ar fi jazz, blues sau dixieland.

Biletele pot fi cumparate de la Agentia Operei (str. stefan cel Mare si Sfant, nr. 8), de luni pana sambata, intre orele 10.00 – 17.00. Pretul unui bilet la acest concert este de 25 de lei – la stal, iar la balcon – 20 lei.

Duminica, 26 iunie, la Casa de Cultura a Studentilor, de la ora 18.30spectacolul BOEMA, cu participarea invitatilor – dirijor David Crescenzi (Opera Nationala Romana Timisoara), tenorul Marius Manea (Opera Nationala Bucuresti) in rolul lui Rodolfo si baritonul Adrian Marcan (Opera Brasov) in rolul lui Marcello.

David Crescenzi a studiat la Conservatorul din Pesaro, specializandu-se in dirijat de orchestra, pian, muzica corala si dirijat coral. S-a consacrat ca pianist acompaniator si asistent dirijor in diferite teatre și festivaluri lirice, atat in Italia cat si in strainatate, iar actualmente ca dirijor de orchestra si maestru de cor. Printre realizarile sale amintim colaborarea cu Teatrul Operei din Cairo, Egipt, in calitate de director artistic. intre anii 1999 si 2001 a fost Maestru de Cor la Teatrul „Carlo Felice” din Genova, iar in stagiunea 2004-2005 a fost adjunctul Directorului Muzical de la Teatrul „St. Carlo” din Napoli. Din anul 2002 colaboreaza cu Opera Nationala Romana din Timisoara. in vara anului 2008 la Arena „Sferisterio” din Macerata, Italia, a dirijat, in prima auditie, „Neues vom Tage” a  compozitorului german, Paul Hindemith.Marius Manea este absolvent al Universitatii Transilvania din Brasov, Facultatea de Muzica, sectia Canto. Intre 2001- 2002 si 2002-2004 a fost solist al Teatrului de Opera Brasov, iar din 2004 este solist al Operei Nationale Bucuresti. Palmaresul sau contine: Premiul Special al Juriului la Festivalul International de Canto „Haricleea Darclee”, Braila; Marele Premiu la Festivalul International de Canto „Traian Grozavescu” la Lugoj (2006); Premiul Special la Festivalul de la „Musiktheater Wien”(Austria).

Adrian Nicolae Marcan este  absolvent al Academiei de Muzica “G.Dima”din Cluj-Napoca, sectia-canto, clasa-prof. univ. G. Rosu. De-a lungul timpului a colaborat cu Opera Thessaloniki, Grecia, Opera Nationala Chisinau, Opera Tirana (Albania), dar si cu Teatro di Madrid, Spania.Din 2007, baritonul interpreteaza roluri la  Opera Nationala din Bucuresti in spectacolele „Don Giovanni” –  W.A. Mozart ; „Cenusareasa” – G. Rossini; „Lucia di Lammermoor” de G. Donizetti si „Golem” – N.Bretan. Din 1995 este solist al Operei din Brasov.

Boema este o opera in 4 acte de Giacomo Puccini. Libretul de Giuseppe Giacosa si Luigi Illica.Pretul unui bilet la acest spectacol este de 20 de lei – la stal, iar la balcon – 18 lei.

Luni, 27 iunie, la Teatru Cub, de la ora 19.00spectacolul BAL ce o are protagonista pe Beatrice Rancea, actualmente director al Operei Nationale Romane din Iasi. Regia si coregrafia – Yvette Bozsik (Ungaria).

Yvette Bozsik (Ungaria) a absolvit Academia de Balet din Budapesta. Este fondator al Companiei de Dans Yvette Bozsik din cadrul Teatrului Katona Joszef; si, de asemenea, a devenit membru fondator al  Collective of Natural Disasters, un grup de teatru – dans de avangarda. Productiile proprii – peste 30 de spectacole de autor – colaborarile, turneele in Europa si SUA, dar si multiplele festivaluri sustinute in tara, ii completeaza cu succes palmaresul.

Spectacolul s-a jucat anul trecut in premiera la Iasi. Pretul unui bilet este de 20 de lei.