Marea Britanie, Australia si Canada se alatura boicotului diplomatic american al Jocurilor de iarna din China

Australia, Marea Britanie si Canada se alatura SUA in boicotul diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing in februarie. Prim-ministrul australian Scott Morrison; britanicul, Boris Johnson, si canadianul, Justin Trudeau, si-au facut publica decizia ieri. Alti aliati se gandesc sa se alature initiativei SUA de a protesta impotriva ceea ce Casa Alba a numit luni „atrocitatile” Chinei asupra drepturilor omului.

Cateva ore mai tarziu, premierul britanic, Boris Johnson, a adaugat: „Va avea loc un boicot diplomatic al Jocurilor Olimpice de iarna de la Beijing. Niciun ministru sau oficial public nu este de asteptat sa participe la aceste jocuri”, a spus Johnson in Camera Comunelor. El raspundea la o intrebare directa a lui Ian Duncan-Smith, fost lider al Partidului Conservator si purtator de cuvant al celui mai belicos grup parlamentar impotriva guvernului chinez. „Nu cred, totusi, ca boicoturile sportive sunt rezonabile”, a raspuns premierul la cererile de raspuns mai sever la „regimul dictatorial si brutal de la Beijing”.

Liderul australian, Morrison, a justificat decizia referindu-se la lipsa de raspuns din partea Beijingului la mai multe intrebari adresate de tara sa cu privire la doua aspecte: presupusele incalcari ale drepturilor omului in regiunea Xinjiang din vestul Chinei, unde se afla minoritatea musulmana uigura, precum si barierelor comerciale adoptate de Beijing in detrimentul importurilor australiene. „Deci nu este surprinzator ca diplomatii australieni nu calatoresc in China pentru a participa la aceste Jocuri”, a spus premierul reporterilor la Sydney.

Trudeau, la randul sau, le-a explicat reporterilor ca au luat aceasta decizie din cauza „incalcarilor repetate ale drepturilor omului de catre guvernul chinez”.

China a reactionat deja la anuntul Executivului australian si a facut-o pe un ton mai putin furios decat a folosit dupa ce a aflat ca Statele Unite vor boicota evenimentul sportiv. Daca anuntul SUA a determinat Beijingul sa avertizeze Washingtonul ca va „plati pretul” si va ameninta cu represalii, reactia la decizia Australiei a fost sa declare, prin purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe Wang Wenbin: „Daca vin sau nu, nimanui nu-i pasa”. Purtatorul de cuvant a mai declarat ca politicienii australieni se angajeaza in „posturi politice”. „Decizia Australiei de a nu trimite reprezentanti politici la Jocuri arata ca aceasta tara urmareste orbeste ceea ce fac altii. Ei nu sunt capabili sa distinga binele de rau”, a spus Wenbin la o conferinta de presa.

„Guvernul chinez nu a invitat ministri sau oficiali ai guvernului britanic” la Jocuri, a declarat un purtator de cuvant al Ambasadei Chinei la Londra.

China a negat in mod repetat acuzatiile de abuz in regiunea Xinjiang, numind acuzatiile impotriva sa „tesaturi”. Administratia Biden considera ca autoritatile chineze sunt vinovate de genocid impotriva minoritatii musulmane din Xinjiang.

Legaturile dintre Australia si China, principalul sau partener comercial, sunt in criza dupa ce Canberra a interzis reteaua de banda larga 5G a multinationalei chineze Huawei Technologies. Cererile din Canberra pentru o investigatie independenta asupra originilor Covid-19 au infuriat si autoritatile chineze, care au raspuns impunand taxe vamale la importurile de produse australiene precum orz, carne de vita, carbune si vin.

Boicotul anuntat de Statele Unite, Australia si Regatul Unit se refera doar la reprezentantii diplomatici, intrucat sportivii acestor trei nationalitati vor concura la Jocurile. Comitetul Olimpic Australian a indicat deja ca decizia nu va avea niciun impact asupra pregatirii sportivilor sai pentru a participa la eveniment. „Deciziile diplomatice” sunt de competenta guvernelor, a subliniat institutia.

Germania, la randul ei, a lasat in aer daca guvernul sau se va alatura boicotului diplomatic, in timp ce Rusia – al carei presedinte, Vladimir Putin, a fost invitat sa participe la ceremonia de deschidere a Jocurilor – a facut apel la un amestec de sport si politica.

Japonia se gandeste, de asemenea, sa nu trimita membri ai cabinetului sau la Jocuri, potrivit unor surse guvernamentale citate de cotidianul Sankei Shimbun. Noua Zeelanda a anuntat marti ca, de asemenea, nu va trimite nicio reprezentanta diplomatica la Jocuri, desi si-a justificat decizia din motive de securitate sanitara ca urmare a pandemiei de covid-19.

Jocurile de iarna vor incepe la aproximativ sase luni dupa Jocurile de vara, care au avut loc la Tokyo cu un an intarziere din cauza pandemiei de covid-19. „Intotdeauna cerem cel mai mare respect posibil si cea mai mica interferenta din partea lumii politice”, a spus Juan Antonio Samaranch, care conduce comisia de coordonare a Comitetului Olimpic International pentru evenimentul de la Beijing. „Respectam deciziile luate de organele politice”, a adaugat el.

Boicotul diplomatic al SUA, incurajat luni de zile de unii membri ai Congresului acestei tari si de grupurile pentru drepturile omului, a fost decis in ciuda eforturilor de imbunatatire a legaturilor dintre cele doua natiuni, care s-au cristalizat luna trecuta intr-o videoconferinta intre presedintele Biden si omologul sau chinez Xi. Statele Unite intentioneaza sa gazduiasca Jocurile Olimpice de vara din 2028 de la Los Angeles, California, si se pregatesc sa liciteze pentru Jocurile Olimpice de iarna din 2030 de la Salt Lake City, Utah.

Esecul de a se alatura boicotului ar submina mesajul ca abuzurile Chinei impotriva drepturilor omului sunt inacceptabile, a avertizat marti Bonnie Glaser, expert in China la grupul de reflectie German Marshall Fund al Statelor Unite, la o audiere in Congres. „Singura optiune pe care o avem cu adevarat este sa incercam sa-i facem sa ni se alature in aceasta coalitie”, a spus acest expert.