Joe Biden a confirmat moartea liderului ISIS dupa o operatiune militara in Siria

Presedintele Statelor Unite, Joe Biden, a confirmat, joi, ca liderul Statului Islamic (IS), Abu Ibrahim al-Hashimi al-Qurayshi, a fost eliminat in operatiunea antiterorista lansata aseara in nord-vestul Siriei.

„Aseara, sub conducerea mea, fortele militare americane din nord-vestul Siriei au desfasurat cu succes o operatiune de combatere a terorismului (…) datorita priceperii si curajului fortelor noastre armate, am reusit sa-l scoatem pe Abu Ibrahim de pe campul de lupta prin Hashimi al-Qurayshi”, a anuntat Biden intr-un comunicat. 

Presedintele a adaugat ca toti americanii care au participat la operatiune s-au intors sanatosi. Biden a spus ca va vorbi cu americanii despre raid in urmatoarele ore.

„O operatiune antiterorista de succes”

Potrivit Pentagonului, fortele speciale americane au lansat ceea ce a fost descris drept o „operatiune antiterorista de succes” la scara larga in nord-vestul Siriei, joi dimineata devreme.

Serviciile de urgenta care au intervenit la fata locului au raportat 13 morti, inclusiv sase copii si patru femei.

Rezidentii au spus ca elicopterele au zburat deasupra capetelor, iar soldatii americani s-au ciocnit cu luptatorii timp de mai bine de ore in jurul unei case cu doua etaje, inconjurata de maslini.

Potrivit relatarilor lor, au existat impuscaturi si explozii continue care au trezit orasul linistit Atmeh, langa granita cu Turcia, o zona presarata cu tabere pentru cei stramuti de razboiul civil sirian. 

Un reporter de la Associated Press si mai multi rezidenti au spus ca au vazut parti ale corpului imprastiate in jurul locului raidului, o casa din provincia Idlib, tinuta de rebeli. Majoritatea locuitorilor au vorbit sub rezerva anonimatului de teama represaliilor.

Aceasta a fost cea mai mare operatiune din provincie de la atacul american care l-a ucis pe liderul gruparii extremiste Statul Islamic, Abu Bakr al-Baghdadi, in 2019, in timpul presedintiei lui Donald Trump. 

„Primele momente au fost terifiante, nimeni nu stia ce se intampla”, a spus Jamil el-Deddo, un rezident al unei tabere de refugiati din apropiere.

„Cu totii eram ingrijorati ca ar putea fi aeronava siriana, care ne-a amintit de bombele pe care le aruncau asupra noastra”, a adaugat el, referindu-se la containerele incarcate cu explozivi folosite de fortele presedintelui Bashar Assad impotriva oponentilor in timpul conflictului.

Etajul superior al casei a fost practic distrus in urma incursiunii, care a doborat acoperisul si peretii.

Pe peretii si podeaua structurii care a ramas in picioare se vedeau pete de sange, cu un dormitor vandalizat cu un patut de lemn pe podea.

Un leagan de plastic albastru pentru copii mai atarna pe unul dintre peretii deteriorati. Bucataria a fost innegrita de foc.

Nascut in octombrie 1976 langa Mosul (oras care in 2014 a devenit capitala de facto a ISIS in Irak), sub numele de Mohamed Said Abdelrahman al Maula, a fost unul dintre ulemii Al Qaeda din Irak.

Ulterior s-a alaturat ISIS si a urcat rapid in randuri pentru a deveni „viceemir” si mana dreapta a lui Baghdadi.

Dupa moartea liderului intr-o operatiune americana din octombrie 2019 in provincia siriana Idlib, foarte asemanatoare cu cea care i-a pus capat vietii in aceasta dimineata, Al Qurashi a luat fraiele uneia dintre cele mai de temut organizatii teroriste din ultimele decenii care a filiale din tari din intreaga lume.

In aprilie anul trecut, au fost eliberate o serie de documente care sustin ca al-Qurashi a fost informator pentru SUA in Irak in 2008.

Potrivit acestor documente, Al-Qurashi a furnizat informatii extinse care au permis SUA sa vaneze si sa elimine numerosi actori din reteaua terorista irakiana, care in multe cazuri erau figuri de care actualul lider ISIS dorea sa scape.

Asumarea lui al-Qurashi in functia de lider de varf al ISIS a generat controverse in randul membrilor si adeptilor organizatiei, care nu-l considerau potrivit pentru aceasta functie, in parte din cauza trecutului sau legat de armata SUA.

Acum se pune intrebarea cine va succeda unui lider care a ramas complet in umbra, in timp ce organizatia sa a continuat sa functioneze in ciuda faptului ca si-a pierdut domeniile teritoriale in Irak, la sfarsitul lui 2017, si in Siria, la inceputul lui 2019.