Invinge-ți teama de a vorbi in public!

Daca deja te simți inconfortabil, inseamna ca tu, ca și mine, ai teama de a vorbi in public. Nu, nu este un capat de lume mai ales daca ai de-a face cu asta rar. Dar daca ești jurnalist și asta este tot ceea ce știi sa faci… atunci ai o problema. Am o problema.

N-am conștientizat asta pana de curand. Desigur la gradinița eram sfioasa și poezia de sfarșit de an o auzeau doar liliecii prin ultrasunete, insa așa erau toți ceilalți copii. Da, sigur… era Ionel care țipa din toți rarunchii, dansa și zambea…  de parca era un car alegoric timp de cinci minute.

La școala generala și liceu au fost prea puține momentele in care am fost nevoita sa vorbesc in public pentru a-mi da seama ca treaba asta imi cauzeaza un nod in gat. Pe la facultate mi-a dat seama cu ce ma confruntam. Timiditate, frica de a-mi auzi vocea, imposibilitatea de a-mi exprima clar ideile, lipsa unui mesaj coerent transmis verbal.

Mai exact, un interviu simulat cu un coleg m-a pus in dificultatea de a-mi exersa profesia la care aspiram. Desigur, aveam totul schițat pe foaie insa, odata ce doar vocea mea se auzea in platoul de televiziune improvizat uitasem intrebarea de inceput, continuarea. Nu puteam sa incropesc nici macar o intrebare decenta care sa aiba legatura cu subiectul pe care voiam sa-l abordez. Atunci mi s-a spus sa ma retrag sa-mi revin din trac. Trac? Eu? Nu se poate! Eu imi distrez de fiecare data prietenii, mereu sunt cea care intreține atmosfera, n-am avut niciodata probleme cu dicția sau sa ma pierd in poveștiri fara noima.

Ei bine, acolo, in mijlocul colegilor mei… care nu aveau aceasta problema, mi-am dat seama ca eu chiar am teama de a vorbi in public. Au urmat trei ani de facultatea de jurnalism in care, spun acum, cred ca am profitat prea puțin de vorbitul in public. Desigur, am luptat cu teama mea și am incercat sa ma impun de fiecare data cand a fost nevoie. Ulterior, am realizat ca am teama de a vorbi in public numai cand ”publicul” este nou. Așa se face ca atunci cand in anul trei puteam sa vorbesc in fața unui amfiteatru intreg era o reușita grație faptului ca erau fețe cunoscute, nu pentru ca mi-am invins teama respectiva. Episoadele neplacute au inceput cand a fost nevoie sa vorbesc in fața colegilor de master, de serviciu, oameni cu care colaborez, etc.

Așadar, susțin inființarea unei școli de public speaking și cred in importanța unor cursuri de specialitate care sa te ajute sa-ți invingi aceasta teama. Daca e sa vorbim despre avantajele unui curs de public speaking aș menționa: posibilitatea de a te exprima coerent și liber, distrugerea barierelor de comunicare și infrangerea fricii de eșec. In acest scop,  Amalia Sterescu a inființat Public Speaking School care iși propune sa te ajute sa invingi orice bariera ai intampina in a vorbi in public. Ba mai mult, cursurile te vor ajuta sa devii un public speaker remarcabil cu discursuri memorabile și de impact.