Femeile raporteaza mai multe efecte secundare din vaccinul COVID-19 decat barbatii. Expertii in sanatate explica de ce.

Rapoartele privind efectele secundare ale vaccinului COVID-19 sustin ceea ce multi au observat anecdotic: Femeile isi asuma povara mai mare.

Dintre aproape 7.000 de rapoarte procesate prin intermediul Centrelor pentru Controlul si Prevenirea Bolilor Sistemul de raportare a evenimentelor adverse privind vaccinurile, din 14 decembrie pana in 13 ianuarie, mai mult de 79% dintre acestea provin de la femei. Cele mai frecvent raportate reactii adverse au fost cefaleea, oboseala si ametelile.

Femeile sunt, de asemenea, mai susceptibile decat barbatii de a experimenta unele dintre efectele secundare mai neobisnuite ale vaccinului, cum ar fi o eruptie cutanata rosie mancarime care apare la locul injectarii cunoscut sub numele de brat COVID sau brat Moderna, deoarece aproximativ 95% din reactii apar cu Moderna. vaccin. In general, femeile reprezinta 77% din efectele secundare raportate ale vaccinului Moderna.

Aceste efecte secundare – chiar daca sunt neobisnuite – sunt un semn bun ca vaccinul functioneaza pentru a arma sistemul imunitar al organismului impotriva coronavirusului. Dar de ce este mai probabil ca femeile sa le experimenteze decat barbatii?

Expertii din domeniul sanatatii spun ca poate fi rezultatul diferentelor biologice, al raportarii inconsistente ale barbatilor si al prejudecatii de gen in studiile clinice.

Diferente biologice

Femeile prezinta un raspuns imun mai mare la vaccinuri decat barbatii, spun expertii, ceea ce ar putea explica partial de ce mai multe dintre ele au raportat efecte secundare la vaccinul COVID-19.

,,Dintr-o perspectiva biologica, femeile si fetele produc uneori de doua ori mai multi anticorpi anti-infectie din vaccinuri”, a spus Rosemary Morgan, cercetator la Scoala de Sanatate Publica Johns Hopkins Bloomberg.

Desi nu exista date care sa compare raspunsul imun al barbatilor si al femeilor la vaccinul COVID-19, cercetatorii dintr-un studiu din 2019 au descoperit ca femeile au dezvoltat raspunsuri mai mari la citokine si anticorpi comparativ cu barbatii dupa ce au primit vaccinul antigripal.

Acest lucru s-ar putea datora faptului ca femeile au o frecventa mai mare a celulelor T CD4 +, numite si ,,celule T helper”, care activeaza alte celule din sistemul imunitar care produc anticorpi pentru combaterea virusului, a declarat dr. Daniel Saban, om de stiinta imunolog la Universitatea Duke Scoala de Medicina.

“Este raspunsul imun adaptiv care actioneaza intr-un mod mai robust cu vaccinul”, a spus el. ,,(Aceste celule) sunt mai pregatite sa fie active si sa declanseze acest raspuns.”

De asemenea, hormonii ar putea influenta raspunsurile imune la barbati si femei, a spus Saban, deoarece unele celule imune au receptori de estrogen. Femeile produc mai multi estrogeni decat barbatii, ceea ce poate afecta modul in care functioneaza celulele imune.

Posibile raportari inconsistente

Este posibil ca femeile sa se confrunte cu efecte secundare ale vaccinului mai mult decat barbatii, dar si barbatii le pot raporta mai rar, spun specialistii in sanatate.

,,Nu avem dovezi mai solide care sa analizeze raportarea efectelor secundare … dar ceea ce stim este ca este posibil ca femeile sa raporteze mai multe efecte secundare decat barbatii din cauza a ceea ce stim despre cum se comporta barbatii in legatura cu ingrijirea sanatatii “, A spus Morgan.

Studiile au aratat ca femeile sunt mai predispuse decat barbatii sa foloseasca serviciile de ingrijire a sanatatii, potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii . Acest lucru ar putea explica de ce barbatii ar putea sa nu raporteze efectele secundare ale vaccinului COVID-19.

Tendinta de gen in studiile clinice

Cercetarile clinice au neglijat istoric diferentele de sex, a spus Morgan, care a afectat modul in care femeile raspund la vaccinurile si medicamentele aprobate.

Femeile au fost in mare parte excluse din studiile clinice pana cand a fost adoptata Legea Institutului National de Revitalizare a Sanatatii din 1993 pentru a asigura includerea minoritatilor in cercetarea clinica.

“In ceea ce priveste medicamentele si medicamentele, multe dintre medicamentele pe care le avem astazi pe piata au fost aprobate pe baza cercetarilor clinice care excludeau femeile”, a spus Morgan. ,,Ceea ce se intampla si se intampla si astazi, in unele cazuri, este ca corpul masculin a fost folosit ca standard si a fost un tip de corp foarte specific, anume varsta, greutatea si albul.” 

Chiar daca femeile au fost incluse in studiile clinice privind vaccinul COVID-19, expertii in sanatate spun ca tendinta de gen exista si astazi. In timp ce dozarea la copii si adolescenti este de obicei determinata in functie de greutate, un barbat si o femeie adulti primesc aceeasi doza de vaccin, indiferent de marime.

Asta inseamna ca femeile pot primi o doza mai puternica decat este necesara pentru a declansa un raspuns imun adecvat. Studiile arata ca poate fi adevarat pentru vaccinurile antigripale. Un studiu din 2008 a constatat ca femeile au avut un raspuns imun similar la jumatate de doza de vaccin antigripal ca si barbatii care au primit o doza completa.

O doza completa este inca sigura si eficienta pentru femei, a spus Morgan, dar mai multe efecte secundare ale unei reactii mai puternice pot contribui la ezitarea vaccinului.

,,Daca barbatii si femeile primesc aceeasi doza, nu este nesigur in sensul ca functioneaza si este eficient”, a spus ea. ,,Daca femeile primesc o doza mai puternica decat au nevoie pentru a avea acelasi efect si aceasta provoaca o ezitare mai mare in vaccin … pentru mine, este important sa ne adresam”