Cand 1+1=3

Nu, nu e vorba de infidelitate aici. Sau, cel putin, nu in sensul clasic al cuvantului. Daca stai sa te gandesti, nu ti se pare ca perechea clasica el-si-ea-se-iubesc-nespus-si-nimic-nu-mai-conteaza e cam… anacronica?

Azi, dinamica unui cuplu poate include, dupa caz, nenumarati factori perturbatori: o soacra, un frate, un/o amant(a)… Pe langa toate astea, un prieten sau o prietena ce fac parte din decor vrand-nevrand par chiar inofensivi si simpatici. Avem deja atatea scenarii si carti care si-au propus sa redefineasca anumite reguli in cuplu, cum ar fi faptul ca 1+1 nu mai e demult egal cu 2, ci cu 3 sau chiar mai mult. E vorba doar de prietene sau prieteni…

Prietena ta vs iubitul tau?

O regula de baza a societatii post-moderne prevede ca, pentru orice reprezentanta a sexului frumos care se respecta, o cea mai buna prietena este un must. De obicei, purtatoarea acestui onorant titlu se schimba de-a lungul timpului si nu putem vorbi de aceeasi prietena eterna. In general, o relatie de acest fel decurge linistita, punctata fiind de multe barfe si escapade nebunesti la cumparaturi. Insa, oricat de mature ar fi, femeile au o mica problema: trebuie neaparat sa se simta putin superioare fata de prietena cea mai buna. Nu in totalitate, bineinteles, si nu pe fata, dar acest spirit surd de competitie se face simtit mereu, in diferite forme. De obicei, intr-o prietenie de durata se ajunge la un echilibru de forte. Spre exemplu, tu esti mai slaba – e adevarat, dar ea are un job mai interesant si mai bine platit. Insa atunci cand intra in scena Mr. Perfect, echilibrul se strica – una dintre voi a reusit sa castige „accesoriul” suprem, mai de pret decat orice geanta de firma si care, automat, va deveni motivul unei mai mult sau mai putin firesti invidii feminine. Bineinteles, exista prietene care nu vor avea absolut nici o problema cu noua ta iubire, insa nu uita de cele pentru care iubitul tau reprezinta fie un obiectiv de cucerit, fie un dusman nesuferit.

Ea il place

La inceput, iti spune ca nu gaseste nimic deosebit la barbatul de care esti tu indragostita. „Nu inteleg ce are el special, dar daca tie iti place…”, remarca ea condescendent, iar tu oftezi usurata – „bine ca nu i se pare atragator, ca cine stie ce i-ar trece prin cap”. Ei bine, este extrem de plauzibil ca exact la asta sa se gandeasca. La urma urmei, aveti multe gusturi comune, doar sunteti prietene, nu? Ai mare grija, aura ei superioara de single girl poate suferi o modificare substantiala in fata celui mai mic semn ca noului tau iubit i se pare interesanta. Cum poti recunoaste un potential pericol? E genul care face parada de sentimentele ei fata de tine si cat de importanta e prietenia voastra, insa este macinata de frustrari si nesigurante personale. In mod firesc, al saselea simt n-ar trebui sa-ti faca figuri tocmai acum, iar daca o invitatie la cafea in week-end (in trei…) se lasa cu zambete exagerat de mieroase si o parada a decolteurilor adanci prin fata iubitului tau debusolat, e cazul sa iei masuri. Discuta cu el (cu ea n-ar avea nici un rost, s-ar jigni iremediabil si ar nega pana in panzele albe) si sugereaza-i sa dea dovada de o atitudine intransigenta, ironica. Oricum, acest gen de best friend chiar nu-si are locul in viata voastra si, daca persista in atitudinea ei de eterna „ispita”, renunta la prietena pana nu te trezesti intr-o poveste cu final neasteptat.

Ea nu il place

„Este un mister cum ai reusit sa te simti atrasa tocmai de el”, spune prietena ta despre cel pe care il vede ca pe intruchiparea raului absolut pentru tine. Orice ar face, ii diseca fiecare gest si fiecare cuvant pentru a te convinge de intentiile lui rele. Motivele? Se prea poate sa existe o antipatie autentica, dar de cele mai multe ori e pura invidie sau… prostie. In sinea ei, iti vrea binele si chiar crede ca tu si el nu va potriviti. Bineinteles ca pe iubitul tau nu il intereseaza drama ta mai deloc – chiar daca nu-ti spune, i se pare ridicol. Daca vrei sa-ti pastrezi ambele relatii si speri la vremuri mai bune, singura posibilitate e sa te impaci cu ideea ca ei ar trebui sa se vada nu mai des de o data pe an, de ziua ta. Si sa nu discuti cu el despre ea sau viceversa. Partea proasta este ca acest tip de prietena nu-ti poate fi in nici un caz un sprijin in cazul in care ai probleme de cuplu. Acel „ti-am spus eu…” te va urmari mereu.