Documentarul Collective primeste nominalizare la BAFTA

Documentarul Colectiv al lui Alexander Nanau, despre investigatia jurnalistica in urma incendiului de la clubul Colectiv din Bucuresti in octombrie 2015, este nominalizat la categoria Documentar a premiilor Academiei Britanice de Film si Televiziune (BAFTA) din acest an.

Colectiv este nominalizat alaturi de David Attenborough: A Life On Our Planet, in regia lui Jonathan Hughes, Alastair Fothergill si Keith Scholey; The Dissident de Bryan Fogel, care urmeaza asasinarea lui Jamal Khashoggi; James Reed si Pippa Ehrlich’s My Octopus Teacher; si The Social Dilemma, de Jeff Orlowski.

Un total de 50 de lungmetraje au fost nominalizate anul acesta la BAFTA, cu sapte nominalizari pentru Nomadland si Rocks si sase nominalizari pentru The Father, Mank, Minari si Promising Young Woman

In luna februarie a acestui an, Collective a fost selectat in categoriile de lungmetraj documentar si de lungmetraj international pentru cea de-a 93-a editie a premiilor Oscar.

De asemenea, a fost numit cel mai bun documentar la London Critics ‘Circle Film Awards din acest an si cel mai bun film in limba straina de catre Societatea Nationala a Criticilor de Film din SUA. De asemenea, a primit premiul pentru documentare europene la Premiile cinematografice europene din 2020. Boston Society of Film Critics a fost numit cel mai bun documentar colectiv din 2020.

BAFTA a fost formata la 16 aprilie 1947, cand un grup al celor mai eminente nume din industria britanica de productie de film s-a adunat intr-o camera de la Hyde Park Hotel. Regizorul David Lean a fost numit presedinte. Scopul lor fundamental a fost „sa ii recunoasca pe cei care au contribuit cu o creatie remarcabila la dezvoltarea filmului britanic”.

Unsprezece ani mai tarziu, Academia Britanica de Film a fuzionat cu Guild of Producers and Directors of Television pentru a forma The Society of Film and Television Arts. David Lean a donat redevente de la si catre The Society si acestea au servit ca o sursa nepretuita in primii ani.

Cand Majestatea Sa Regina a luat decizia de a oferi societatii drepturile de autor din documentarul lui Richard Cawston la inceputul anilor 1970, aceasta a permis Societatii sa se mute din suita sa de birouri din Great Portland Street la 195 Piccadilly, care a fost transformata pentru a gazdui doua teatre de avanpremiere. si un loc de intalnire pentru membri.

In 1976, la deschiderea noului sediu au participat Majestatea Sa Regina, ASR Ducele de Edinburgh, ASR Principesa Anne si Contele Mountbatten din Birmania. Societatea a devenit oficial cunoscuta sub numele de Academia Britanica de Arta de Film si Televiziune, iar BAFTA a intrat in vocabularul natiunii.

„Colectiv” dezvaluie o coruptie socanta in urma unui incendiu mortal din clubul de noapte din Romania

Acesta spune povestea unui incendiu devastator al clubului de noapte din Romania, care a lasat 64 de oameni morti si a expus coruptia la scara larga din interiorul guvernului si al sistemului de ingrijire a sanatatii din tara care statea in spatele tragediei.

Acum documentarul „Collective” tocmai a fost nominalizat la un premiu Bafta pentru a se adauga la cele doua nominalizari la Oscar.

Asadar, peste mai bine de cinci ani, exista un mesaj pentru sistemul de ingrijire a sanatatii subfinantat cronic din Romania – in timp ce se lupta cu pandemia?