Cum sa gasesti un hobby

Sa incepem cu niste stiinte. O multitudine de cercetari sugereaza ca modul in care petreci timpul liber conteaza pentru sanatatea ta si ca hobby-urile tale sunt bune pentru tine in multe feluri.

In 2010, o echipa de cercetatori de la universitati din Kansas, Pittsburgh si Texas a publicat rezultatele a patru studii mari cu un total de 1.399 de participanti, inclusiv barbati si femei cu diverse probleme de sanatate, cum ar fi bolile respiratorii superioare, artrita si cancerul de san. Cercetatorii au dezvoltat o scala numita Testul Activitatilor Placute din Pittsburgh pentru a masura efectul hobby-urilor si al activitatilor de agrement asupra sanatatii generale. Iata ce au gasit:

O sanatate fizica mai buna. Persoanele care au obtinut un scor mai mare la testul de activitati placute au avut un indice de masa corporala mai scazut, talie mai mica, tensiune arteriala mai mica, hormoni de stres mai mici si o functie fizica generala mai buna. Desi este posibil ca persoanele care incep sanatos sa aiba mai multe sanse sa se angajeze in hobby-uri, concluziile sunt in concordanta cu alte cercetari care arata ca a avea hobby-uri si alte activitati de agrement este asociat cu o varietate de beneficii, inclusiv boli mai putin severe si o longevitate mai mare.

Mai mult somn. Desi s-ar putea sa credeti ca un hobby va va ocupa prea mult din timpul liber sau va va reduce somnul, studiul din Pittsburgh a aratat ca oamenii care au petrecut mai mult timp in hobby-urile lor au dormit mai bine.

Stres mai mic. Un numar mare de cercetari arata ca activitatile de agrement pot ajuta la reducerea stresului. Studiul de la Pittsburgh a aratat ca persoanele care au participat la o multime de activitati placute s-au ocupat mai bine de evenimente stresante din viata. Oamenii care au obtinut un scor ridicat la testul de activitati placute au prezentat niveluri mai scazute de dispozitii negative si depresie si atitudini pozitive mai ridicate decat omologii lor cu scor scazut.

Fericire. Oamenii care au spus ca au participat adesea la activitati placute au avut, de asemenea, o satisfactie mai mare cu viata si au simtit ca viata lor are un sentiment mai mare de scop si sens.

Mai multi prieteni. In special, a petrece mai mult timp pe hobby-uri si activitati de agrement a fost asociat cu existenta unei retele sociale mai mari si mai diverse. Si stim ca o retea sociala puternica este un factor cheie in imbatranirea sanatoasa.

Si exista un avantaj suplimentar in a avea un hobby care te poate surprinde.

Performanta de lucru imbunatatita. Un studiu realizat la Universitatea de Stat din San Francisco a constatat ca angajatii care aveau puncte creative in afara biroului erau mai priceputi la rezolvarea creativa a problemelor la locul de munca. Descoperirile s-au bazat pe studii efectuate pe 430 de muncitori si militari care au constatat ca a avea un hobby le oferea muncitorilor sansa de a-si reveni de la cerintele locului de munca, le-a sporit sentimentul de control si, in unele cazuri, i-a provocat sa invete noi abilitati care sa fie transferabile catre munca.

Un cuvant pentru intelepti: Nu alege un hobby, deoarece te va ajuta la locul de munca. Alegeti un hobby care va face fericit si orice imbunatatire a muncii dvs. va fi doar un bonus!