Ce spune prima propunere de buget a lui Biden despre viziunea sa pentru America

Exista o tema consistenta in prima propunere de buget a presedintelui Joe Biden , lansata vineri dimineata: guvernul federal poate ajuta la rezolvarea problemelor mari. Dar, pentru a face acest lucru, tara trebuie sa reinvesteasca in zonele pe care le-a neglijat de zeci de ani.

Cererea de finantare discretionara de 1,5 trilioane de dolari este doar o propunere – si nici macar o propunere bugetara completa, cu o versiune mai cuprinzatoare, care include cheltuieli obligatorii si modificari fiscale care vor veni in aceasta primavara. Dar este o fereastra importanta catre prioritatile noii administratii, solicitand o crestere a cheltuielilor interne pe chestiuni care variaza de la educatie in comunitatile sarace pana la epidemia de opioide la schimbarile climatice pana la pregatirea pentru pandemie.

Intr-o scrisoare adresata Congresului, administratia a indicat ,,cele patru crize care se agraveaza cu o amploare si o amploare fara precedent” cu care se confrunta in prezent SUA: pandemia Covid-19, o economie slabita, o contabilitate a rasismului si incalzirea globala. Acesta a sustinut ca guvernul federal, cu prioritatile corecte, nu numai ca poate aborda aceste crize, ci ,,incepe sa construiasca o America mai buna, mai puternica, mai sigura, mai incluziva”.

Pentru a realiza acest lucru, administratia Biden propune cresterea cheltuielilor discretionare non-aparare cu 16% – o incercare de a readuce tara la nivelurile istorice de cheltuieli. Printre cresteri se numara cresterea finantarii pentru tichetele de locuinte, subventiile pentru titlul I pentru scolile cu grad ridicat de saracie, Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor, programele de combatere a epidemiei de opioide si initiativele privind violenta armelor.

Fie ca este vorba de economie, de o pandemie, de violenta impotriva femeilor sau de energie curata, bugetul stabileste o viziune asupra lumii in care administratia Biden si guvernul federal isi asuma un rol direct, practic, pentru a rezolva unele dintre cele mai spinoase probleme cu care se confrunta SUA – spre deosebire de filozofia guvernului mic al republicanilor. Este, de asemenea, un document ambitios al standardului recentelor administratii democratice care, uneori, si-a limitat domeniul de aplicare pentru a evita criticile ,,marelui guvern” – asa cum se vede in eforturile fostului presedinte Bill Clinton de a echilibra bugetul federal si in incercarile fostului presedinte Barack Obama sustinerea sprijinului republican printr-un pachet de stimulare mai mic si cheltuieli federale restranse.

Ancorele unui spectacol de dimineata simulat in Saturday Night Live, deschise la rece, sunt vazute stand in jurul unei mese.  In imagine sunt de la stanga la dreapta, Ego Nwodim, Kenan Thompson, Chris Redd, Kate McKinnon si Alex …

In cele din urma, depinde de Congres sa decida cat de mult devine de fapt oricare dintre acestea. Din punct de vedere istoric, parlamentarii de pe deal au tendinta de a-si lua propriul drum in ceea ce priveste problemele bugetare, alegand si alegand ce parti din propunerile presedintelui doresc sa le pastreze. Acest lucru este adevarat chiar si in situatii precum cea actuala, in care partidul politic al presedintelui controleaza Congresul.

Totusi, aceste tipuri de cereri de buget ofera o privire detaliata asupra a ceea ce vor, exact, presedintele si echipa sa – viziunea lor pentru tara.

In 1996, presedintele de atunci Clinton a sustinut in fata discursului sau despre statul Uniunii ca ,,epoca marelui guvern s-a incheiat”. Acum, Biden incearca sa readuca macar o parte din acea epoca.

Ce include bugetul lui Biden

Propunerea lui Biden include o multime de piese in miscare, pe care le puteti citi integral aici . Iata insa cateva dintre principalele puncte:

Sprijin pentru mai multe locuri de munca : propunerea de buget include mai multe finantari pentru programe care sustin productia la domiciliu, proiecte de infrastructura si transport in masa si programe de formare profesionala. Exista, de asemenea, o crestere a finantarii pentru cercetare si dezvoltare, de la NASA la Departamentul de Energie, pentru a ,,stimula inovatia in intreaga economie si a reinnoi conducerea globala a Americii”.

O retea de securitate sociala extinsa : propunerea sporeste finantarea pentru o serie de programe care sustin saraci si defavorizati ai tarii, inclusiv scoli din zonele cu saracie ridicata, ingrijirea timpurie a copiilor si prescolari, subventii Pell pentru invatamant superior, bonuri de locuinta si subventii pentru ajuta supravietuitorii violentei domestice si tinerii fara adapost.

O investitie mai mare in sanatatea publica : propunerea de buget solicita mai multe cheltuieli pentru o serie de initiative de sanatate publica legate de pandemie, prin CDC, pentru a construi capacitatea de sanatate publica, a moderniza colectarea datelor, a instrui noi epidemiologi si alti experti si a lua alte masuri sa ,,detecteze, sa se pregateasca si sa raspunda la amenintarile globale emergente”. Propunerea vizeaza, de asemenea, cresterea finantarii pentru o serie de alte probleme de sanatate publica, inclusiv HIV / SIDA, violenta armelor, criza opioidelor si violenta impotriva femeilor.

Eforturi impotriva schimbarilor climatice : propunerea sustine o lista lunga de masuri noi si sporite de combatere a schimbarilor climatice, inclusiv eficienta energetica in locuinte cu venituri reduse si cladiri publice, vehicule electrice si statii de incarcare, proiecte de energie curata si programe axate pe ,,rezistenta climatica si planificarea dezastrelor. ” De asemenea, solicita eforturi pentru curatarea poluarii, conectarea puturilor si minelor abandonate, imbunatatirea infrastructurii de apa si stimularea cercetarii, dezvoltarii si inovarii in domeniul energiei curate si al climei.

Abordarea inegalitatii rasiale : in toate aceste programe, propunerea lui Biden pune accentul pe combaterea inegalitatilor rasiale. De exemplu, cresterea finantarii pentru scoli si ingrijirea copiilor ar trebui sa ajute comunitatile de culoare care sunt lasate in mod disproportionat in economie. Exista, de asemenea, mai multe initiative care abordeaza direct rasismul sistemic, cum ar fi finantarea mai mare pentru intreprinderile detinute de minoritati.

O crestere a cheltuielilor pentru aparare si alte prioritati ale politicii externe : propunerea solicita o crestere cu 1,7 la suta a cheltuielilor pentru aparare – mai mica decat cea prevazuta de propriul buget al fostului presedinte Donald Trump, dar probabil sa atraga mania progresistilor care au solicitat mult timp o scadere a apararii cheltuieli in general. Administratia se angajeaza, de asemenea, la o serie de alte initiative de politica externa, inclusiv eforturi pentru a contracara influenta crescanda a Chinei, precum si finantarea catre America Centrala pentru a aborda ,,cauzele de baza” care au condus un flux de migranti spre nord in SUA in ultimii ani.

In general, propunerea de buget a lui Biden este o critica in mare masura tacita – si uneori explicita – asupra dezinvestirii din ultimele decenii in serviciile publice. De exemplu, in scrisoarea adresata Congresului, directorul interimar al Biroului de Management si Buget, Shalanda Young, a cerut reducerea finantarii catre CDC inaintea pandemiei Covid-19: ,,Stim ca anticiparea, pregatirea si combaterea unei pandemia necesita o infrastructura robusta de sanatate publica. Cu toate acestea, intrand in pandemia COVID-19, finantarea pentru Centrele pentru Controlul si Prevenirea Bolilor a fost cu 10% mai mica decat in   urma cu un deceniu, ajustata pentru inflatie. “

Mesajul este foarte clar: SUA se confrunta cu o serie de probleme unice – in special cele patru crize agravante la care se refera adesea Casa Alba – si un motiv cheie pentru care aceste lucruri s-au inrautatit la inceput a fost neglijarea guvernului. Prin reinnoirea cheltuielilor si eforturilor federale in aceste domenii, administratia Biden spera sa anuleze daunele provocate si sa stabileasca tara pe o cale mai buna pentru a merge mai departe.

O respingere a austeritatii – si o imbratisare a marilor solutii guvernamentale

Sub administratia democratica anterioara, fostul presedinte Barack Obama si apoi vicepresedintele Biden au imbratisat uneori politica de austeritate, incercand sa obtina acorduri bugetare cu republicanii care ar imblanzi cheltuielile federale si ar reduce deficitul. Cand republicanii au amenintat calamitatea economica refuzand sa ridice o limita a datoriilor guvernului federal , administratia Obama a fost chiar de acord sa limiteze cheltuielile care limiteaza cat de mult ar putea face guvernul federal – un semn al politicii vremii.