Trei din zece plaje din Brazilia nu sunt potrivite pentru scaldat

Ceresti,  asa pot fi descrise multe plaje braziliene, cele pe care le puteti vedea in fotografii cu nisip fin si o mare turcoaz calma, o invitatie de a petrece ore in sir culcat si apoi de a va arunca in hamac pentru a bea o bere rece. Dar se spune: nu tot ce straluceste este aur.

Iar un raport care tocmai a fost lansat in tara vecina avertizeaza ca 58% dintre plajele Braziliei au un anumit grad de contaminare care pune in pericol sanatatea milioanelor de turisti care le frecventeaza in fiecare an.Raportul a fost publicat in acest weekend de ziarul Folha de Sao Paulo pe baza datelor de la Institutul de Stat pentru Mediu.

29% dintre plaje au prezentat un tablou „prost sau teribil” nepotrivit pentru scalator de cel putin trei luni anul trecut si alte 29% au avut ape considerate „regulate”, conform lucrarii care a evaluat situatia in 1.180 de puncte din 14 state scaldate de catre apele Oceanului Atlantic. Doar 42% din locurile studiate au prezentat conditii optime pentru scaldat.

Dar ceea ce este izbitor este ca unele dintre aceste plaje poluate sunt printre cele mai faimoase din Brazilia, precum traditionalele Ipanema sau Leblon. Apele sale par limpezi ca cristalul, dar studiile bacteriologice dezvaluie prezenta bacteriilor.

Contaminarea acestor plaje, situate intr-unul dintre cele mai elegante cartiere din Rio de Janeiro, este explicata in studiul acelui organism oficial deoarece ambele sufera consecintele primirii scurgerii de la canalele Visconde de Alburquerque si Jardim de Ala.

Astfel, in canale sunt aruncate deseuri industriale si de alta natura, ceea ce provoaca poluarea acestor doua plaje, care creste in zilele ploioase, mai ales in timpul verii cand precipitatiile sunt mai intense.

Plajele Botafogo si Flamengo primesc deseuri de canalizare din orasul Rio de Janeiro”

Plajele Botafogo si Flamengo din Rio de Janeiro , de unde ai o vedere privilegiata asupra Pan de Azucar, sunt si mai rele: sunt cele cu cele mai poluate ape din oras, deoarece primesc direct deseuri de canalizare. Printre zonele care au obtinut cele mai bune clasificari se numara plajele Arpoador si Copacabana, ambele din zona de sud a Rioului.

Multe plaje din Santa Catarina , una dintre cele mai vizitate destinatii de argentinieni, nu au trecut nici testul. In Florianopolis, sunt situatii diferite, iar aceeasi plaja poate fi intr-o stare buna intr-un loc, si in stare groaznica in altul, asa cum este cazul Campeche, Ponta das Canas si Ingleses.

Canasvieiras, cea mai populara printre turistii din Argentina, nu a trecut, la fel ca si Lagoinha. Cachoeira, Joaquina si Jurere Internacional, pe de alta parte, sunt in stare buna. Raportul vine in plin sezon turistic, cand tara se confrunta cu o situatie de sanatate complexa din cauza avansului febrei galbene.

Rio de Janeiro va primi cea mai mare parte a celor peste sase milioane de straini care vor ateriza in Brazilia in acest an, potrivit celor prognozate de Ministerul Turismului intr-un studiu prezentat luna trecuta.

Brazilia are o coasta maritima extinsa de aproximativ 8.000 de kilometri, incluzand plajele statelor Bahia, in nord-est, Rio de Janeiro, in regiunea de sud-est, si Santa Catarina, in sud. La Florianopolis, pe langa recordul de argentinieni asteptat pentru aceasta vara, este asteptat un aflux mare de paraguayeni si chilieni, care va rotunji cele doua milioane de vizitatori.

Salvador de Bahia, care a inceput sa sarbatoreasca carnavalul „din avans” si este a doua capitala turistica a tarii, are conditii bune de apa in doar cinci dintre cele 37 de plaje analizate. Interesant, raportul arata ca statele cu cea mai buna calitate a acviferului sunt statele sudice Rio Grande do Sul si Parana, ambele fiind rar vizitate de turisti.

In Parana, 98% dintre plaje prezinta conditii bune pentru scalator, in timp ce in Rio Grande do Sul zonele potrivite ajung la 95%. Inseamna asta ca trebuie sa schimbi destinatiile de vacanta?

Specialistul in boli infectioase, Nestor Jacob, specialist la spitalele Argerich si Austral, spune ca turistii pot face foarte putin pentru a preveni infectiile cauzate de bacteriile din apa, deoarece autoritatile ar trebui sa efectueze controale permanente in toate. plaje.

Poluarea marii nu este exclusiva Braziliei, ea apare si in Uruguay si Miami

„Nu sunt foarte familiarizat cu acest studiu, dar poluarea marii este frecventa in Brazilia, deoarece acolo curg rauri interioare care contin adesea ape uzate”, explica el. Si spune ca aceste probleme cu apa nu sunt exclusiv Braziliei, dupa cum isi aminteste de cazuri recente din Uruguay si Miami.

Problema, detaliaza specialistul, este ca atunci cand exista bacterii in apa, acestea pot patrunde in organism in diverse moduri: prin mucoase , prin abraziuni ale pielii sau prin apa de mare care este ingerata voluntar.