Cele mai frumoase cladiri din Barcelona

Barcelona are o amprenta modernista marcata datorita bijuteriilor arhitecturale ale marilor genii precum Antoni Gaudi. Cu toate acestea, printre strazile sale se remarca multe alte cladiri de alte stiluri, de la romanic pana la contemporan.

Va ducem la o plimbare prin orasul Barcelona pentru a va arata cele mai mari comori arhitecturale ale sale.

1. Sfanta Familie

Aproape fiecare oras are un simbol: Paris si Turnul Eiffel, New York si Statuia Libertatii sau Ursul si Capsunul si Madrid. In cazul Barcelonei, cel mai recunoscut simbol al sau la nivel international este Bazilica Sagrada Familia.

Gaudi a dedicat peste 40 de ani acestui proiect, care se dovedeste a fi cel mai mare exponent al modernismului catalan. Este un must-see, deoarece este o lucrare unica caracterizata prin contrastul dintre cele doua fatade ale sale (cea a Nasterii Domnului spre deosebire de cea a Patimilor), padurea de coloane si vitraliile colorate.

In acest articol am evidentiat doar capodopera lui Gaudi, deoarece toate lucrarile sale din Barcelona ar da pentru un alt articol. Totusi, nu putem sa nu amintim de alte bijuterii ale arhitectului precum Casa Batllo, Casa Mila (La Pedrera) sau Park Guell. Toate acestea constituie o vizita esentiala in timpul sederii dumneavoastra in oras.

2. Incinta Modernista Sant Pau

Un alt exemplu magnific de modernism catalan dincolo de Gaudi poate fi gasit in situl modernist din Sant Pau, opera lui Lluis Domenech i Montaner. Acest complex declarat Monument Istoric-Artistic si Patrimoniu Mondial de catre UNESCO este cea mai mare constructie modernista din Europa si una dintre cele mai mari din lume.

Timp de un secol, site-ul a functionat ca un spital public, desi in prezent este un campus de cunoastere si sediu al organizatiilor internationale.

Profitam de ocazie pentru a evidentia o alta lucrare a aceluiasi arhitect si o alta dintre cele mai emblematice cladiri din oras: Palau de la Musica Catalana, care imbina elemente baroc si moderniste si este una dintre cele mai importante sali de concerte din tara.

3. Templul expiator al Sacrei Inimi

Situata in varful Muntelui Tibidabo, Inima Sacra este cel mai inalt punct al orasului, la aproximativ 520 de metri deasupra nivelului marii. Acest templu in stil neogotic din secolul al XX-lea a fost opera arhitectului Enric Sagnier i Villavecchia.

Ceea ce se poate vedea astazi este o reconstructie, deoarece templul a fost complet demolat in timpul razboiului civil. La fel, este una dintre cele mai fermecatoare cladiri din Barcelona si cu vederi incomparabile.

4. Turnul Agbar

In ciuda faptului ca este o cladire recent construita (a fost finalizata in 2005), Torre Agbar a devenit unul dintre elementele cele mai identificatoare ale orizontului . Nu este surprinzator, deoarece turnul atinge 142 de metri inaltime si are o forma si o culoare de neegalat.

Cladirea este opera arhitectului francez Jean Nouvel, care a fost inspirat de mostenirea lui Gaudi si de muntele Montserrat pentru proiectare.

5. Palatul National

Palatul National a fost construit de arhitectii Eugenio Cendoya si Enric Cata pentru Expozitia Internationala din 1929. In interior gazduieste Muzeul National de Arta al Cataloniei din 1934.

Aceasta enclava situata pe Montjuic ofera si vederi privilegiate ale orasului. De la treptele palatului se poate vedea Plaza Espana cu turnurile sale venetiene si fantana magica din Montjuic.

6. Pavilionul Germaniei Mies van der Rohe

Pavilionul Germaniei este o alta cladire construita pentru Expozitia din 1929 si situata la cativa metri de Fantana Montjuic. Lucrarea lui Mies van der Rohe si Lilly Reich a devenit un reper in arhitectura moderna si se remarca prin utilizarea materialelor formate din diferite tipuri de sticla, otel si marmura.

Cladirea pastrata in prezent este o replica, originalul fiind demolat dupa expozitie.

7. Cladirea Media-TIC

Continuand cu cladirile inovatoare, gasim una mai recenta inaugurata in 2010 si opera lui Enrique Ruiz-Geli. Este cladirea Media-TIC, care se remarca prin cele patru fatade diferite, podelele deschise si utilizarea materialelor si metodelor de constructie eficiente.

8. Piata Santa Caterina

Piata Santa Caterina este cea mai veche piata acoperita din oras. Cladirea a fost construita in 1846 si remodelata in 2005 de catre Enric Miralles si Benedetta Tagliabue. Fatada si partile laterale ale cladirii neoclasice originale au fost pastrate.

In ceea ce priveste remodelarea, elementul sau cel mai caracteristic este acoperisul inspirat din mozaicurile ceramice ale lui Gaudi si care incearca sa se invaluie si sa se imbine cu vechea structura.

9. Santa Maria del Mar

Daca esti fan al romanelor istorice, nu poti rata Catedrala Santa Maria del Mar, botezata Catedrala Marii in povestea lui Ildefonso Falcones. De asemenea, aceasta bazilica este cel mai bun exemplu de arhitectura gotica catalana si o reflectare a prosperitatii de altadata.

10. Teatrul Mare al Liceului

Liceoul este cel mai vechi si mai important teatru activ din Barcelona si unul dintre cele mai prestigioase din lume. Cladirea a suferit, de asemenea, mai multe incendii si accidente de-a lungul istoriei sale, desi a reusit intotdeauna sa se ridice din cenusa, ramanand fidela originilor sale arhitecturale, dar incorporand noi imbunatatiri.

Prin urmare, in acest caz, merita mentionat numele a trei arhitecti: Miquel Garriga i Roca, Josep Oriol Mestres si Ignasi de Sola-Morales.