Cea mai kafkiana Praga

Poate ca, fara sa stim, locurile in care traim influenteaza partial ceea ce suntem. Orasele pot fi, intr-un fel, rezultatul a ceea ce suntem noi ca locuitori. Praga si Kafka, Kafka si Praga sunt un exemplu minunat in acest sens. Franz Kafka si-a petrecut aproape intreaga viata in capitala Republicii Cehe si astazi este greu de inteles pe deplin fara a cunoaste opera acestui scriitor enigmatic.

In mod normal, Kafka nu numeste locurile pe care le descrie in romanele sau nuvele sale, dar pe masura ce te cufundi in povestile lui si empatizi cu personajele lui, iti imaginezi ca esti la Praga. Sau, mai degraba, in Praga lui Kafka. 

Kafka s-a nascut pe strada U Radnice, langa piata orasului vechi si biserica Sf. Nicolae

Plimbarea prin orasul vechi, strazile si pietele inguste, urcarea la castel… este o Praga adevarata si fantastica in acelasi timp, intunecata si diafana, libera si inchisa. „Praga nu te lasa niciodata sa pleci… aceasta mamica draga are gheare ascutite care nu se lasa”, a definit scriitorul ceh cu ambiguitatea sa caracteristica.

Strada U Radnice numarul 5

Sa incepem cu inceputul. Kafka s-a nascut in 1883 pe strada U Radnice 5, langa Piata Orasului Vechi si Biserica Sf. Nicolae, unde a mai locuit doi ani pana cand parintii sai, Hermann si Julie, au decis sa se mute in Piata Wenceslas. 

Astazi, singurul lucru care mai ramane din acea casa este portalul si o placa care indica nasterea celebrului scriitor, de cand cladirea a ars complet in 1897. Casa, cunoscuta acum sub numele de Kafkuv dum, are o mica expozitie despre scriitor si gazduieste diverse expozitii.

Din casa in casa prin orasul vechi

Franz a fost cel mai mare dintre sase copii, desi doar el si alti trei au ajuns la maturitate. Kafkai erau nelinistiti si locuiau in case diferite, aproape intotdeauna in cartierul evreiesc. Mama lui era o femeie timida, iar tatal sau un barbat autoritar, ceea ce a marcat sensibilitatea si personalitatea fiului sau; lectura Scrisoare catre Tatal (1952) dovedeste acest fapt. Acesta a fost ecosistemul lui Kafka in timpul copilariei si tineretii sale.

Scriitorul a locuit la Praga din casa in casa

Praga si orasul vechi (Stare Mesto) a fost universul sau creativ. „Acest cerc ingust cuprinde toata viata mea”, a spus Kafka, privind spre piata de sub fereastra uneia dintre casele sale. Pentru ca mergea din casa in casa. De la casa minutei din Josejov, fostul ghetou evreiesc, pana la strada Parizska, iar de acolo pana la casa Oppelt, o cladire luxoasa cu patru etaje care arata vremurile bune pe care le traia afacerea familiei. 

Metamorfoza (1915) are loc in intregime intr-un apartament, iar oamenii de stiinta Kafka au sustinut ca scriitorul trebuie sa fi folosit acest loc ca inspiratie pentru a recrea decorul in care se petrece povestea.

Castelul si casa albastra

Kafka trebuia sa evadeze din acel mediu familial pentru a se concentra pe literatura. Si cu aceasta intentie, s-a mutat mai intai in casa surorii ei Valerie, iar mai tarziu in cea a celeilalte surori a ei Gabrielle, iar de acolo intr-o camera inchiriata de pe strada Bilkova. 

La scurt timp mai tarziu avea sa inchirieze altul pe strada Dlouha, pe care a gasit-o extrem de zgomotos si nu a reusit sa-si dezvolte creativitatea. In cele din urma, sora lui Ottilie i-a oferit o casuta pe care o inchiriase, la numarul 22 Golden Alley, langa Castelul Praga.

Luni de zile, Kafka obisnuia sa urce la castel la apus pentru pentru a scrie

In fiecare zi, timp de cateva luni, Kafka a traversat Podul Carol si a urcat la castel la apus pentru a se inchide in acest birou pentru a scrie. Acolo, in acea amintire, departe de presiunea parinteasca, a gasit muzele si condeiul ii curgea liber. Castelul, Doctorul de tara si Raportul pentru o academie sunt rezultatul extraordinar al acestei rutine imbogatitoare. 

In prezent, acea casuta albastra – printre alte 15 case in alte culori izbitoare – poate fi vizitata. Apropo, este si interesant sa mergi pana la capatul aleii si, coborand niste scari, se deschide un punct de belvedere cu o priveliste splendida asupra Pragai si a turnului Dalivorka, vechile temnite ale castelului.

O lucrare kafkiana

Povestea lui Kafka este extraordinar de contradictorie: era evreu, dar nu-si practica religia; era ceh, dar nu o vorbea; isi ura meseria de agent de asigurari, dar, in mod paradoxal, i-a salvat viata si i-a permis sa scrie unele dintre cele mai importante opere ale literaturii mondiale. 

Si este ca atunci cand a izbucnit razboiul a fost nevoit sa se ocupe de conducerea fabricii cumnatului sau, de cand fusese chemat. Aptitudinea lui ca functionar tocmai il ferise de la moarte aproape sigura pe campul de lupta.

„La metamorfosis” a fost falsificata in cladirea Societatii de Asigurari impotriva Accidentelor de Munca

„Scrisul si munca nu pot fi impacate”, a scris el in jurnalele sale. Si totusi, cu siguranta acea sufocare si suferinta l-au inzestrat cu nevoia vitala de a se elibera si de a se exprima prin versuri. Pe strada Na Porici, 7, langa Turnul Pulberilor, se afla inca cladirea Societatii de Asigurari pentru Accident de Munca unde romancierul a lucrat timp de doisprezece ani. In stilul neoclasic francez, cele trei etaje ale sale erau incununate de o cupola. Se crede ca una dintre lucrarile sale cele mai recunoscute a fost faurita acolo: Procesul (1925).

Cafenele la Unicornul de Aur si Luvru

Multe dintre personajele care apar in cartile lui Kafka sunt bautori convinsi de cafea. De fapt, cofeina este eliberata de multe ori in stilul scriitorului. Incordat, lucid, tulburator. Nu era un fan al cafelei, dar a gasit-o de ajutor in stimularea creativitatii sale. Obisnuia sa frecventeze adunarile sociale din multe dintre cafenelele orasului, dar mai ales pe cele ale cafenelei The Golden Unicorn, The Luvru sau Savoy.

In Luvru, deschis in 1902 si decorat in stil art nouveau, burghezia obisnuia sa se intalneasca si era locul preferat al elitei culturale din Praga. Au vorbit despre poezie, politica, filozofie si au prezentat si citit carti. Tanarul Franz a mers acolo pentru a scrie si pentru a participa la adunari sociale cu cativa dintre prietenii si cunoscutii sai. 

Printre altii, s-a intalnit cu Albert Einstein, dramaturgul ceh Karel Capek, poetul Rainer Maria Rilke sau fostul presedinte al Republicii Cehe Vaclav Havel. Astazi este un loc foarte turistic unde puteti incerca mancaruri traditionale cehe precum oua fierte tari cu branza, gulas cu ceapa sau salata de mere mixte.

Muzeul si monumentul sau

In 2005 a fost inaugurat muzeul sau, unde opera sa este concentrata pana la cel mai mic detaliu

Unul dintre ultimele lucruri pe care le-a cerut Kafka a fost ca munca lui sa fie distrusa. „Tot ceea ce las in urma mea”, a cerut el, „este sa fie ars necitit”. Dar prietenul sau si executorul literar, Max Brod, l-a ignorat si si-a publicat scrierile. Datorita acesteia, multi dintre noi am reusit ulterior sa simta placerea de a ne cufunda in intrigile tulburatoare ale neclasificabilului autor ceh. 

Si asta nu a fost suficient, in 2005 a fost inaugurat muzeul sau, unde opera sa este concentrata pana la cel mai mic detaliu: primele editii, scrisori, jurnale, manuscrise, desene originale si expozitii interactive. La muzeu se ajunge dupa o scurta plimbare de la Podul Carol, in cartierul Mala Strana, foarte aproape de una dintre casele vechi ale scriitorului.

De asemenea, este indicat sa faceti o plimbare pana la Biserica Sfantului Duh din Praga si Sinagoga Spaniola pentru a vedea curiosul monument al lui Franz Kafka, o sculptura in bronz a artistului Jaroslav Rona. Piesa reprezinta un costum gol care poarta pe umeri un barbat mai mic (care trebuie sa-l reprezinte pe scriitor). Este inspirat din povestea lui Kafka Description of a Struggle, una dintre primele sale lucrari din 1912.

Cel mai frumos loc din Praga

Asa a definit Kafka Chotek Park. Este adevarat ca atunci cand cineva se cufunda in viata si opera acestui romancier, este greu sa respire. Capul lui chinuit obisnuia sa creeze spatii inchise si intunecate cu atmosfere suparatoare. Totusi, asa cum se intampla intotdeauna, au fost si momente clare si deschise. A inotat in piscina publica, a urcat pana la Muntele Sfantul Lawrence si chiar s-a apucat sa-si vasle propria canoe – pe care o numea „bautorul de suflete” – pe raul Vltava.

In capitala Ceha exista multe gradini, dar Parcul Chotek a fost una dintre plimbarile preferate

In capitala Ceha exista multe gradini, dar parcul Chotek a fost una dintre plimbarile preferate ale lui Kafka si, astazi, foarte iubita de praghezi. Il gasesti langa palatul de vara al Reginei Ana si are aproximativ 4 hectare de intindere in stil englezesc. Este un colt foarte placut sa stai pe una dintre bancile sale pentru a te gandi si a uita de preocuparile vitale care ne asalta.

Un finisaj cu o piatra alba simpla

Si, ca intotdeauna, vom termina cu finalul povestii. Kafka a murit de tuberculoza la sanatoriul Hoffmann de langa Viena in 1924, la varsta de 40 de ani si 11 luni. Dora Diamant, iubita lui, a inchis ochii. Trupul sau a fost ingropat in noul cimitir evreiesc din Praga (a nu se confunda cu cel vechi) din cartierul Strasnice. 

Exista semne care directioneaza vizitatorii catre mormantul sau, care este marcat cu o piatra simpla alba. Acolo se odihnesc si parintii lui, iar putin mai departe, surorile sale, care au murit in lagarele naziste. Adeptii fideli kafkieni fac adesea un pelerinaj la cimitir pe 3 iunie, data mortii sale, pentru a-si aduce omagiu unui geniu literar.

Ultimele momente ale vietii lui au fost chinuitoare. Durerea a fost chinuitoare si nici macar morfina nu a atenuat-o. Prietenul sau, doctorul Klopstock, ii promisese ca ii va injecta o doza letala pentru a evita suferinta infernala la care era supus; iar cand doctorul a ezitat, Kafka a izbucnit: „Omoara-ma, altfel vei fi un criminal”.