Care sunt avantajele unui transformator toroidal?

Dacă ai nevoie de un transformator toroidal, înainte de a alege unul este esențial să iei în considerare anumite calități electrice, respectiv tensiunea, curentul și puterea. Iată câteva dintre avantajele pe care le are transformatorul toroidal, precum și informații care te vor ajuta să alegi un astfel de transformator în cunoștință de cauză.

Ce este un transformator toroidal?

Transformatorul toroidal reprezintă o componentă electrică realizată dintr-un miez metalic sub formă de inel care este înfășurat pe un fir. Acestea au o construcție de bază care implică un tor, respectiv o bobină. Componenta acestora, cu formă de gogoașă, este realizată dintr-un material feromagnetic precum fierul laminat sau fierul pulbere, în jurul acestuia înfășurându-se firul. 

Un transformator 12v poate fi utilizat în diverse aplicații, de la amplificatoare la surse de alimentare sau chiar invertoare. 

Transformatoarele toroidale sunt considerate a fi mai bune decât transformatoarele convenționale, avantajele acestora fiind numeroase. 

Avantaje ale unui transformator toroidal

Prin design-ul pe care îl au, transformatoarele toroidale pot fi utilizate și în domenii în care transformatoarele de alt tip nu pot. De exemplu, un astfel de trasnformator are o secțiune transversală care se menține constantă, însă o înălțime și un diametru care pot fi schimbate, astfel încât să fie potrivite pentru o anumită aplicație. 

Montarea unui transformator toroidal se realizează printr-un singur șurub central, ceea ce permite o asamblare rapidă, ușoară, eficientă a acestuia. Acestea pot fi montate și cu ajutorul unor plăci de montaj fără presiune, fiind nevoie, de asemenea, de o carcasă centrală din rășină cu inserții din alamă sau de încapsulare completă în carcase din plastic. 

Prin modul în care sunt construite, transformatoarele toroidale ajută la atenuarea zgomotului acustic, dat fiind că centrul acestuia este înfășurat strând, sudat și acoperit cu rășină epoxidică. 

Cum alegi un transformator toroidal?

Atunci când este nevoie să alegi un transformator toroidal, trebuie să ții seama de locul în care îl vei instala, de funcțiile pe care acesta le are, respectiv de cerințele de tensiune. Este nevoie de definirea tensiunii de intrare și a celei de ieșire, respectiv de determinarea modului în care dorești să utilizezi acest trasnformator (pentru aplicații grele, complexe sau pentru nevoi simple). De asemenea, este nevoie de definirea cerințelor de frecvență, precum și de criteriile de siguranță care trebuie stabilite de la bun început.