Budapesta- orasul perfect pentru o scurta vacanta

budapesta

Capitala Ungariei, numita si “Perla Dunarii”, este un oras aflat la aproximativ 1.000 de km de Bucuresti. Budapesta poate fi una din destinatiile perfecte pentru un week-end prelungit cu un buget minim.

Pentru o durata scurta a calatoriei, avionul reprezinta cea mai buna alegere, pentru ca timpul de zbor este de 45 de minute. Din pacate, insa, din motive comerciale, compania low-cost care opera zboruri spre Budapesta a renuntat la cele cu plecare din Bucuresti. Astfel, nu ramane decat sa va bucurati de un confort sporit zburand cu Tarom, care a inclus oferte avantajoase spre aceasta destinatie, sau cu Malev Airlines. Ramanem totusi la Tarom, intrucat exista o oarecare diferenta de pret fata de Malev. Astfel, pentru inceputul  lunii septembrie, cu plecare vineri seara si intoarcere luni seara, pretul unui bilet cu tot cu taxe este de 150 de euro. Exista si variante mai ieftine, insa cu plecare din Targu Mures: Wizzair, plecare joi, intoarcere marti: 140 de lei- avantaj pentru transilvaneni.

In Budapesta, Dunarea divizeaza orasul in doua parti: Buda, situata pe o colina, si Pesta, care ocupa doua treimi din oras. Opera, teatrele, cinematografele, barurile si strandurile cu ape termale ale capitalei ungare ofera posibilitati de distractie pentru turisti din toate categoriile de varsta. Principalele obiective se pot bifa admirand panorama din Cetatea Regala, aflata pe colina Budei, de unde se vad: podurile de pe Dunare, dealurile Budei si insula Margareta, Cladirea Parlamentului, Muzeul National al Ungariei, toate acestea inscriind orasul pe lista monumentelor UNESCO. Din turnul Basilicii Sfantul Stefan puteti admira metropola si urmari liniile timpului: centrul orasului cu cladiri vechi in stiluri arhitectonice bine definite, dar si turnuri inalte, care definesc urbanismul contemporan. Marea Sinagoga (nu este deschisa pentru vizitatori sambata si lunea), Muzeul Comunismului, Piata Eroilor, Gradina Zoologica sunt alte cateva obiective pe care trebuie sa le aveti neaparat pe harta calatoriei.

In ceea ce priveste cazarea, oferta e destul de mare si depinde de multi factori: pozitionarea unitatii turistice, categoria de confort etc. Insa cert este ca, pornind de la hosteluri, pensiuni si pana la hoteluri de patru, cinci stele, preturile sunt destul de avantajoase, insa trebuie sa alocati un timp suplimentar cautarii. De exemplu, Hotelul Ibis de trei stele, pozitionat la 15 minute de aeroport si 10 minute de centrul orasului, cu statie de metrou si transport public in apropiere, are in oferta pentru luna septembrie un pret de circa 50 de euro pe noapte, in zilele de week-end, loc in camera dubla.

In concluzie, transportul si cazarea s-ar incadra, in medie, in suma de 300 de euro, la care se adauga mesele, intrarile la obiective si dupa caz, shopping-ul.

Ca sfat practic, cu Budapesta Card poti economisi sume importante, pentru ca posesorul beneficiaza de: transport in comun nelimitat pe o anumita perioada, reduceri la anumite restaurante, magazine, centre de inchiriat masini, intrare libera sau cu reducere la peste 60 de muzee si obiective turistice, tururi organizate pentru obiectivele turistice importante la jumatate de pret. Utile sunt si recenziile online ale unitatilor turistice.