Autoritatile din China, masuri stricte pentru celebritati si fanii acestora din online

China a interzis publicarea clasamentelor de popularitate a vedetelor si a indemnat marile companii sa renunte la forma de promovare “celebrity endorsement”. Aceste masuri au fost luate in urma unor scandaluri in care au fost implicati artisti cunoscuti din tara asiatica.

Autoritatea centrala de supraveghere a internetului a transmis ca va actiona impotriva diseminarii “informatiilor daunatoare” pe grupurile de fani ai celebritatilor si va inchide canalele de discutii care raspandesc scandaluri despre vedete sau “provoaca probleme”.

Platformele nu vor mai putea publica liste cu vedete iar grupurile fanilor vor fi reglementate, a mai transmis autoritatea.

De asemenea, autoritatile indeamna companiile sa renunte la folosirea vedetelor in spoturile de promovare ale unui produs, si au interzis votul publicului pentru concurentii care participa la show-urile televizate.

China lupta impotriva gigantilor digitali

Fortele de ordine chineze trebuie sa-si “sporeasca simtul responsabilitatii, al misiunii si chemarea la a mentie securitatea politica si ideologica online”, a afirmat, intr-un comunicat, Administratia Cibernetica a Chinei.

In ceea ce priveste continutul media, China are reguli stricte. Fie ca vorbim de jocuri video, muzica sau filme, aceasta tara cenzureaza orice produs care incalca valorile statului socialist. Masurile restrictive din ultima perioada fac parte dintr-un demers mai larg, impotriva gigantilor digitali din stat

Prin aceste actiuni, organele de ordine doresc sa “sporeasca simtul responsabilitatii, al misiunii si chemarea la a mentie securitatea politica si ideologica online”, a afirmat, intr-un comunicat, Administratia Cibernetica a Chinei.

Vedetele ar avea o influenta negativa asupra fanilor

Comunitatile de fani de pe retelele de socializare au devenit un fenomen raspandit in China, odata cu dezvoltarea industriei de entertainment din tara.  O publicatie locala denumita  “Ziarul”  a estimat ca “economia nationala a idolilor” ar putea atinge suma de 21,59 miliarde de dolari pana in 2022. Cu toate acestea, vedetele sunt acuzate ca ar avea o influenta negativa asupra publicului, prin comportamentul lor controversat.

De asemenea, cluburile de fani rivale se jignesc recirpoc in mediul online sau cheltuie sume mari de bani pentru a vota starurile favorite in cadrul competitiilor in care acestia concureaza.

Kris Wu, un cunoscut star K-Pop, a fost arestat de politia din Beijing, iar conturile de pe retelele de socializare au fost inchise. Arestarea vedetei vine in urma unor acuzatii de agresiune sexuala.

La inceputul acestui an, iQiyi – o platforma populara de streaming, asemenea Netflix – a fost luata in vizor de autoritati, dupa ce fanii unui celebru show de televiziune faceau risipa de mancare. In urma atentionarilor, conducerea platformei a decis ca nu va mai  difuza competitiile dintre idoli.

Vedetele au urmat un program de “re-educare”

Autoritatile chineze au luat in vizor si comportamentul vedetelor de pe plan intern dupa mai multe scandaluri. In urma numeroaselor scandaluri, fortele de ordine au decis sa supravegheze mai indeaproape persoanele in cauza.

La inceputul anului, Zheng Shuang, o cunoscuta actrita chineza a fost implicata intr-un scandal si a fost acuzata ca nu si-a platit taxele. In urma anchetei, vedeta a primit o amenda in valoare de 299 milioane de yuani.

Luna trecuta, 64 dintre cele mai cunoscute vedete din China au participat la un curs organizat de guvern. Acestea au fost informate cu privire la istoria Partidului Comunist, cat si despre responsabilitatile pe care le au ca persoane publice.

Reclamele despre operatii estetice, interzise pentru ca provoaca anxietate

Vineri, autoritatea de reglementare din China a emis un proiect de lege cu privire la spoturile video care promoveaza operatiile estetice in randul tinerilor. Aceste reclame vor fi interzise deoarece pot produce anxietate si stima de sine scazuta.

Administratia de Stat pentru Reglementare a Pietei a spus ca este nepotrivit ca aspectul precar al unei persoane sa fie egal cu incompetenta, lenea sau saracia sa, iar comparatia pozelor inainte si dupa interventia chirurgicala va fi scoasa inafara legii.