41.000 de ieseni, scosi de pe listele electorale. Majoritatea doar pentru ca au actele expirate

41.000 de ieseni vor fi scosi de pe listele electorale, conform cifrelor raportate de primariile din judet, Consiliul Judetean, Casa Judeteana de Pensii si Casa de Asigurari de Sanatate. Reprezentantii Prefecturii au transmis deja Guvernului datele solicitate pentru actualizarea listelor electorale permanente folosite la referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu. Astfel, la nivelul judetului Iasi, au fost raportate nu mai putin de 40.984 de persoane care nu ar trebui sa existe pe listele electorale, conform memorandumului intocmit de Ministerul Administratiei si Internelor, scrie Ziarul de Iasi.

Cine sunt cei 40.984 de ieseni?

Cei mai multi ieseni care ar trebui exclusi din liste sunt cei care nu aveau act de identitate valabil la data rederendumului. 28.800 de persoane se includ la categoria „persoane al caror act de identitate a expirat si nu a fost reinnoit”.

Pe listele electorale de la Iasi se regasesc si 164 de persoane decedate, 20 de oameni care si-au pierdut dreptul de vot in urma deciziilor judecatoresti.

In plus, sunt 5.500 de ieseni „care se identifica la un domiciliu intr-un numar ce nu se coreleaza cu suprafata locuibila si numarul de camere ale imobilului”, dar si 6.600 de persoane cu resedinta/ domiciliul in strainatate.

Memorandumul cuprinde si alte patru categorii de persoane care ar putea fi excluse din listele electorale, precum sunt cei care au obtinut statutul de cetatean roman cu domiciliul in strainatate, dovedit prin detinerea unui pasaport cu mentionarea tarii de domiciliu, care au pierdut cetatenia romana, care si-au schimbat domiciliul fara a fi radiate din lista localitatii rezidentei anterioare si cei care si-au schimbat numele prin casatorie, divort, pe cale administrativa. Pentru acestea insa nu au fost raportate situatii. „Au fost trimise catre Guvern datele finale cu persoanele identificate in specificatiile memorandumului. Au fost identificate cinci categorii de persoane din cele noua. Pentru celelalte, ori nu avem identificate persoane, ori nu avem date”, a declarat Felix Guzga, purtatorul de cuvant al Prefecturii.

La referendumul pentru demiterea presedintelui Traian Basescu figurau pe listele electorale din Iasi 687.581 de persoane cu drept de vot. Dintre acestea, 316.123 de ieseni s-au prezentat la urne pe 29 iulie, adica un procent de 45,97%. Daca vor fi scosi de pe liste aproape 41.000 de persoane, prezenta la vot ar creste in judetul Iasi cu 3 procente. Numarul de persoane cu drept de vot s-ar reduce la 646.597, ceea ce inseamna o prezenta de 48,8%.

Datele centralizate de Prefectura vor ajunge la Guvern, apoi, dupa centralizarea pe tara, care se va face astazi, la judecatorii Curtii Constitutionale, care vor lua maine o decizie in privinta validarii sau invalidarii referendumului.