De ce am cosuri pe cap?

Cosurile de pe cap provin din cauze diferite. Ele sunt de obicei o simpla manifestare a acneei. Cu toate acestea, uneori se dovedesc a fi simptomul unei alte conditii de sanatate mai complicate si necesita tratament specializat.

Cosurile de pe cap sunt de obicei o manifestare a acneei. Desi este mai frecvent ca acestea sa apara in alte zone ale corpului, cum ar fi fata sau spatele, nu este un motiv de alarma faptul ca acestea apar in alte zone ale pielii. Scalpul nu face exceptie.

Desi, din punct de vedere estetic, acneea de pe fata provoaca mai multa afectare, din punct de vedere medical, cosurile de pe cap pot fi mai problematice. Acest lucru se datoreaza faptului ca acestea apar de obicei ca o pustula care este foarte enervanta si uneori duce la caderea parului.

Uneori cosurile de pe cap sunt dureroase, usturatoare sau provoaca mancarime. In aceste cazuri, cel mai bine este sa mergeti la dermatolog pentru ca problema sa fie evaluata mai detaliat. Cu toate acestea, in general, acest tip de acnee poate fi gestionat si tratat cu remedii casnice.

Cauzele cosurilor pe cap

Cosurile de pe cap au de obicei aceleasi cauze ca orice alt tip de acnee. In majoritatea cazurilor, acestea se datoreaza a patru factori principali:

Modificari hormonale. Acestea pot fi cauzate de transformarile care apar in timpul pubertatii, de sarcina, menstruatie sau de o anumita afectiune care le da nastere.

Ereditate si genetica. Este foarte frecvent ca aceste tipuri de cosuri sa apara atunci cand sunt prezente la alte persoane din familie.

Probleme de adaptare la clima. De asemenea, este foarte frecvent ca schimbarile climatice, mai ales atunci cand sunt extreme, sa duca la cosuri pe cap.

Reactii alergice. Acestea sunt produse prin consumul anumitor medicamente sau alimente sau ca raspuns la anumite tipuri de substante chimice.

O alta cauza obisnuita sunt practicile de igiena deficitare, cum ar fi spalarea insuficienta sau excesiva a parului. Se poate datora, de asemenea, utilizarii accesoriilor necorespunzatoare pe cap. La fel, slabiciunea sau bolile de tip imun se manifesta uneori prin aceste eruptii.

De multe ori, se nasc cosuri pe cap, deoarece exista o problema cu matreata mancarime. Zgarierea constanta determina formarea cosurilor. Alteori, este prezenta pecingine, o ciuperca infectioasa foarte agresiva care provoaca pete si duce in cele din urma la caderea parului.

Uneori cosurile de pe cap au o descarcare galbuie si un miros neplacut. Acestea apar de obicei la persoanele alergice la gluten. Alteori, cosurile sangereaza ca urmare a zgarieturilor excesiv de puternice, dar acest lucru nu este de obicei un motiv de alarma.

Desi, in principiu, cosurile de pe cap nu reprezinta o problema grava, este o afectiune care poate fi complicata. Cel mai bine este sa incercati sa o rezolvati cat mai curand posibil. Daca aspectul sau disconfortul pe care il provoaca sunt izbitoare, nu ezitati sa va adresati medicului dumneavoastra.