Multi dar prosti

Poporul român – ultimul la inteligenta.

Studiul a fost făcut in mai multe universitati europene. Rezultatele pentru România au fost prezentate la Viena, de conferențiar dr. Anca Dobrean.

Seful catedrei de Psihologie din Cluj, dr. Daniel David, comentează:

“suntem pe ultimele locuri şi în ceea ce priveşte Inteligenţa! Inteligenţa evaluată cu Testul RAVEN – unul din cele mai riguroase şi mai utilizate teste de inteligenţă la nivel internaţional – se referă la inteligenţa generală nonverbală”

Inteligenta nonverbala! Deci problema nu e lipsa de cunoștințe. Nu sunt diplomele. Nu e ceva care se poate rezolva prin “educație”. E mult mai grava!

Pur si simplu, românilor nu le funcționează creierul la fel de bine ca altor popoare. Ca si când ai compara un computer Intel de azi, cu un Commodore de acum 30 de ani: problema nu e de software, ci de hardware. Un prost care face școala nu devine deștept: devine un prost cu diploma.

In ultimii 60 de ani, o bucata mare din poporul român a involuat si a devenit o specie inferioara.

Românii, veriga de legătura intre germani si…maimuțe.

Prostia românilor e confirmata de profesorul Richard Lynn (Universitatea din Ulster), care a făcut un clasament al Europei:

 • Locul I, Germania: IQ 107
 • Media europeana: IQ 100
 • România: IQ 94
 • Cimpanzeii: IQ intre 70-95

“Românii e deștepți”? Ha! Prostul nu e prost destul, pana nu e si fudul.

“Dar olimpicii noștri, cu care ne mândrim?”

Daca întrebi asta, cititorule, ti-ai pus singur ștampila-n frunte:

 • Pentru ca olimpicii noștri, nu sunt “ai noștri”. Tu n-ai nici un merit. Si numai prostii se lauda cu meritele altora (ca n-au cu ce altceva).
 • Pentru ca olimpicii noștri, nu prea sunt nici olimpici. Diplomele alea, cu care se mândrește nația la televizor, sunt in general diplome de…participare! Care se dau tuturor concurenților. Prezenta elevilor români in finalele competițiilor internaționale este in realitate minima. Iar efectiv pe podium, rar ajunge vreun român!
 • Pentru ca, cu cat sunt ăia mai destepti, cu atat inseamna ca poporul lor e…mai prost, nu mai destept! pentru ca altfel nu iese media de IQ 94. Stim ce e aia medie aritmetică, da?

Prostia la români:

 • Incapacitatea de a prevedea viitorul, deși au date clare despre prezent. Angajații Oltchim știau ca uzina lor era pe pierdere, dar nu si-au căutat altceva de lucru: acum sunt șomeri. Traian Băsescu știa ca e criza in Europa si SUA, dar a zis ca “pe noi criza nu ne va atinge”: acum e terminat politic. Azi, USL știe ca România cheltuiește mai mult decât produce, dar crede ca va ramane la putere. Ce-i unește pe Băsescu, pe USL si pe simplii bugetari? Prostia.
 • Incapacitatea de a vedea legătura dintre cauza si efect. Sălbaticii din colonii nu înțelegeau legătura intre detunătura puștilor europene si gaura de glonț din piept. Si mureau pe capete. Românii nu înțeleg legătura intre criza de bani a Statului si neplata pensiilor si salariilor. Si vor muri pe capete.
 • Incapacitatea de a invata din experiența: cine da de doua ori cu capul de prag, ala e prost. In 23 de ani, românii au dat de 7 ori, la 7 alegeri: dar mulți tot mai spera sa vina un politician “bun, cinstit, cu drag de popor”. Care sa scoată tara din criza, sa facă rost de 35 de miliarde de euro anual pentru pensii si salarii, sa nu fure nici 1 euro – si totul, pe un salariu de 6000 de lei pe luna. Hahaha…
 • Optimismul nejustificat. Românii plecați in Spania, Italia, Marea Britanie, sunt cei mai optimiști locuitori ai tarilor respective (sondaj Gfk). Cică au lăsat răul in România si acum nu li se mai poate întâmpla nimic. Spaniolii, italienii si englezii nu sunt la fel de zâmbitori. Faptul ca ramai optimist, deși totul se prabuseste in jur si logic ar fi sa fugi la adăpost, arata ca ai o inteligenta inferioara si inadaptata pentru supraviețuire: fericiți cei săraci cu duhul.
 • Simpatia fata de prosti si incompetenți. Mila apare atunci când te imaginezi in locul altcuiva si te gândești ca ti se poate întâmpla ție, ce i se întâmpla lui. Unui om normal nu-i e mila de o piatra, pentru ca isi da seama ca nu poate ajunge niciodată in locul pietrei. Deci mila fata de inadaptații social, arata ca ai fost deja in situația de prost si incompetent: spune-mi cu cine te insotesti, ca sa-ti spun cine ești.
 • Gândirea de turma in locul gândirii individuale. Cine nu gândește cu capul lui si se ia după alții, arata ca nu-si poate folosi propriul creier si prefera sa lase altora responsabilitatea deciziilor care-i afectează viața. Argumentul autoritatii (“unde-ai mai văzut tu așa ceva?” sau “daca cumpara Udrea apartamente, cumparam si noi; știe ea ce știe“) este cea mai clara dovada a unui creier subdezvoltat.
 • Aderenta la creștinism si socialism. Ambele promovează mila si solidaritatea sociala fata de cei slabi. Si ambele promit un viitor mai bun, daca renunți la gândirea ta personala si le asculți comandamentele.
 • Goana după diplome. 90% dintre români se declara gata sa plătească pentru o diploma de facultate. Însa absolvenții români sunt disprețuiți la angajare, pentru ca sunt analfabeți si incapabilii. Nici măcar Ministerul Educației nu vrea sa mai recunoască diplomele românești. Deci cat de prost sa fii, sa consumi si ani si bani, pe o bucata de carton colorat?
 • 40% dintre români citesc prost sau nu știu sa citească.
 • 42% dintre români cred că Soarele se învârte în jurul Pământului. Iar 7% au răspuns ca…nu știu. Total: 49% sălbatici.
 • 32% dintre români sunt absolut convinşi că există oameni posedaţi de diavol. 

Poporul român a demonstrat ca vorba lui vodă Lăpușneanu “prosti, dar mulți”, e greșita. In realitate, oricât de mulți ați fi, e ușor sa fiți calcați in picioare, umiliți si furați: cu condiția sa fiți proști.

Si sunteți.

Mândria de a fi român.

Nu poți sa fii mândru de o tara de cacat, decât după ce cureți cacatul si lustruiești tara.

A, e prea greu? Ti-e mila sa-i lași pe prosti fara ajutoare sociale, sa moara de foame? Ti-e mila sa-i lași fara medicamente gratis? Ti-e mila sa-i obligi sa muncească 16 ore pe zi? Ti-e mila sa pui biciul pe ei? Nu vrei sa faci discriminări? Atunci degeaba ascunzi rahatul si iți lauzi tara: ca pute. Te da de gol.

Noi consideram azi ca exista un singur popor român, format din oameni cu drepturi egale: e o greșeala.

E clar ca România s-a rupt in doua. In clipa asta, exista doua popoare românești: unii sunt oameni, alții nu. Unii au de ce sa se mândrească, alții nu. Unii vor supraviețui crizei, alții nu. Iar aia care supraviețuiesc, sigur n-au nici un fel de mila!

Tu in care Românie ești, cititorule?

(iata testul RAVEN pentru cine vrea sa-l faca: http://mate.info.ro/Resources/ro-RO/Test_de_inteligenta_nonverbal.aspx).

Sava Paula
3 mai 2013 • 7:56 AM
Prostia n-are limite.

Serban Alex
3 mai 2013 • 8:37 AM
Ei bine, se pare ca are limite 🙂

ovidiuakm
3 mai 2013 • 5:09 PM
nu conteaza, mama prostilor si a fraierilor e tot timpul gravida

Chow-chow
4 mai 2013 • 12:16 PM
,,Homo sapiens sapiens cimpanzeus” sunt multi conationali de-ai nostri.

Dana Psiho
12 august 2013 • 11:30 AM
Ei bine, io nu sunt de acord nici cu voi nici cu articlolul. Eu traiesc intr-o tara splendida daruita de D-zeu cu o multime de minunatii, care are insa o singura hiba: e locuita.

M-am uitat la comentariile voastre. Daca va tineti ca sunteti altfel decit romanii aia, de ce va pierdeti timpul scriind pe forumuri? Faceti ceva efectiv. V-ati uitat bine la comparatia facuta in text: cum adica se compara Germania (ca tara) cu media europeana si cu Romania si cu cimpanzeii? Parca ultimele noutati stiintifice spun ca nu ne tragem din maimute.

Vreti comparatii corecte? Pai atunci comparati tari cu acelasi numar de oameni. Cu ce e mai desteapta Europa decit Romania? Romania ca tara, are IQ 94, pe cind IQ european (adica toate tarile Europei incepand cu Finlanda si terminind cu Malta) abia ating 100.

Si acu va dau parerea mea, de psiholog.

Testul Raven este intr-adevar o proba de inteligenta non-verbala. Termenul de IQ nu se mai foloseste intrucat (spun specialistii) diferentiaza dur oamenii, poate crea complexe de inferioritate si nu este corect sa se compare un IQ din Romania cu unul din USA sau cu unul din Japonia. Acela este un IQ mediu pe tara respectiva. Si nici macar oamenii intre ei nu pot comparati in baza rezultatului la testul Raven. Psihologia ne invata ca oamenii sint personalitati unice si dinstinctive.

Rezultatul la testul Raven nu este un predictor esential pentru reusita in viata. Indica un grad de dezvoltare al unei inteligente non-verbale, abstracte.

Ca sa faci o comparatie de IQ intre tari trebuie luati in calcul foarte multi factori: istoria, traditia, dota genetica, educatia, tipul de popor, nivelele sociale, conduita si mentalitatea oamenilor din tara respectiva. Nu putem compara poporul unei tari care a fost mereu ocupata ba de turci, ba de tatari, ba de austrieci, adica un popor mereu subjugat, cu poporul dintr-o tara care a facut parte dintr-un imperiu, cu oameni razboinici, care au cucerit mereu noi paminturi, transformindu-le in dominioare: Germania, Spania, Anglia, etc.

Trebuie sa vorbim de inteligenta emotionala a oamenilor aceia, de felul in care fac managementul unei situatii, de competitie, de corectitudinea concurentei, lupta ptr supravietuirea intelectuala, daca sunt niste farisei si niste ipocriti, daca per ansamblu sunt corecti, etc.

Daniel David mi-a fost coleg de facultate.

Cititi textul cu atentie. Voda Lapusneanu a zis la fel “prosti, dar multi”. Pina acum nicio noutate)))

Textul reda o realitate pe care o cunoasteti fiecare si cu care sunteti de acord, daca aveti un dram de onestitate.

Romanul luat individual stie exact ce s-a intimplat cu el ca om, cu noi ca si popor, ce trebuie facut si cum trebuie actionat. Romanii luati ca si colectivitate sufera brusc de amnezie colectiva si se comporta ca o turma fara minte condusa de principiul des utilizat de romani (poporul lui Cezar): “piine si vin”.

Da, intr-adevar textul de mai jos “lauda prostia” (va recomand cartea lui Erasmus din Rotterdam) dar este prostia fiecaruia, care nefacind ceva (orice) sa imbunatateasca situatia, ajuta la mentinerea indolentei si nesimtirii colective care sint elastice (se intind, vorba bancului, pana la Dumnezeu si inapoi).

Si daca se va continua dupa cum arata textul, sa nu va plingeti de nimic si sa nu se comenteze vreun guvern: ne meritam soarta. Asa spune si poezia: “cine poarta jugul si a trai mai vor/ merita sa-l poarte spre rusinea lor”. Nimic nou sub soare.

miki
11 noiembrie 2013 • 8:51 AM
Faptul ca suntem mai putini decat Germania ar trebui sa ne avantajeze la medie..La o populatie mai mare media scade.nu creste…E cu atat mai trist la o pupulatie mai mica sa ai si un rezultaat mai mic.Asa ca ,comparatia cu populatia Germaniei nu scade.Plus ca insusi faptul ca se cauta scuze e o dovada de prostie.

ursus
11 noiembrie 2013 • 5:23 PM
Sa explice careva d-lui sau d-nei “miki” de mai jos cum se calculeaza o medie aritmetica..

bgd
3 mai 2013 • 8:03 AM
Optimismul nejustificat. – Atat de adevarat …

Liviu
3 mai 2013 • 2:17 PM
Geniile au primit unda verde in zona tuturor posibilitatilor, iar cei ramasi sunt intoxicati cu OMG si cultura UE. Nu suntem si nu am fost o tara de prosti, numai ca acum inteligenta are stofa de bancher.

Vasilica
5 mai 2013 • 2:38 PM
Te minti singur, fa doi pasi intr-o lacalitate rurala si vorbeste cu oameni de acolo, vezi cum muncesc de dimineata pana seara fara sens si logica, vezi cum sunt beti dimineata la 10 fara sens.. si multe alte prostii… si atunci striga in cor, DA SUNTEM PROSTI, suntem prosti pentru ca toleram prostia!

John Galt
3 mai 2013 • 8:09 AM
(*cu mentiunea ca povestea cu crestinismul a fost pervertita de socialisti in ultimul hal, si tocmai din cauza asta s-a ajuns aici).

John Galt
3 mai 2013 • 8:11 AM
In crestinism fiecare isi duce crucea lui, nu e obligat deloc sa o duca pe a altuia. Din contra, Isus zice clar ca asta e interzis, si nimeni in afara de el nu trebuie sa ia pacatele (datoriile) tuturor asupra lui.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 8:23 AM
Dar tot el zice ca mai usor intra camila prin urechile acului, decat bogatul in imparatia cerurilor. Mila fata de saraci si slabi este principalul motiv pentru care nu imi place crestinismul.

Prea multi ani l-au avut romanii drept model pe cel infrant in viata. Prea multi ani li s-a bagat in cap ca sarac inseamna cinstit, iar bogatia inseamna furt.

E timpul sa schimbam modelele. E timpul sa zicem pe fata, ca ratatii si saracii merita dispretuiti. Iar admirati merita cei bogati, independenti si puternici.

Succesul trebuie admirat: nu ratarea!

John Galt
3 mai 2013 • 10:09 AM
Evident ca succesul trebuie admirat intotdeauna. Ce spui tu acum este pilda talantilor, unde exact despre lucrul asta e vorba. Insa cum ziceam, socialistii au pervertit atat de mult religia incat au facut-o sa fie numai in favoarea lor.

La fel cum faceau anumiti crestini prin 1200, cand pana si in Magna Carta spuneau ca evreii nu trebuie sa mosteneasca proprietati, sa incaseze dobanzi samd:

The Magna Carta commands, “If any one has taken anything, whether much or little, by way of loan from Jews, and if he dies before that debt is paid, the debt shall not carry usury so long as the heir is under age, from whomsoever he may hold. And if that debt falls into our hands, we will take only the principal contained in the note.”

In 1190, the Jews of York were massacred in an attack planned by members of the nobility who owed money to the Jews and sought to absolve the debt through violence. During this and many other attacks on Jewish communities, accounting records were destroyed and Jews were murdered. As European historian Joseph Patrick Byrne reports: “Money was the reason the Jews were killed, for had they been poor, and had not the lords of the land been indebted to them, they would not have been killed.” But the “lords” were not the only debtors: the working class and underclass apparently owed a great deal, and these violent pogroms gave them the opportunity to destroy records of debt as well as the creditors themselves.”

Edward Henry Palmer, A History of the Jewish Nation (London: Society for Promoting Christian Knowledge, 1874), pp. 253–54. & http://www.routledge-ny.com/ref/midd…sh/England.pdf. Joseph Patrick Byrne, The Black Death (Westport: Greenwood Press, 2004), p. 8

“God created three types of men: peasants and other laborers to assure the subsistence of the others, knights to defend them, and clerics to govern them. But the devil created a fourth group, the usurers. They do not participate in men’s labors, and they will not be punished with men, but with the demons. For the amount of money they receive from usury corresponds to the amount of wood sent to Hell to burn them”

Chestie care era valabila si pe vremea lui Shakespeare – vei The Merchant of Venice, unde Biserica (statul) nu vroia sa aiba concurenta din partea lui Shylock, care avea dobanzi mai mici. Motiv pentru care si atunci vroia sa foloseasca “religia” ca sa-i interzica lui acest drept.

In fine, aici discutia e lunga. Pe scurt, eu cred ca religia nu intezice deloc acest lucru, ba chiar il incurajeaza. Vezi pilda talantilor, cum am zis.

In rest, la faza cu camila si trecutul prin gaura acului, eu cred ca e vorba de altceva. Bogatiile materiale nu sunt relevante deloc. Nu acolo sta “bogatia omului”.

“Take away my people, but leave my factories, and soon grass will grow on the factory floors. Take away my factories, but leave my people, and soon we will have a new and better factory.” Andrew Carnegie (1835 – 1919)

“Throughout the centuries there were men who took first steps down new roads armed with nothing but their own vision. Their goals differed, but they all had this in common: that the step was first, the road new, the vision unborrowed, and the response they received — hatred. The great creators — the thinkers, the artists, the scientists, the inventors — stood alone against the men of their time. Every great new thought was opposed. Every great new invention was denounced. The first motor was considered foolish. The airplane was considered impossible. The power loom was considered vicious. Anesthesia was considered sinful. But the men of unborrowed vision went ahead. They fought, they suffered and they paid. But they won.” – Ayn Rand, The Fountainhead

Nu numarul de “camile” este important, ci CARACTERUL. Cinstea. Corectitudinea. Ca de acolo vine posibilitatea de a face bani (si nu de a fura/taxa/expropria samd – cum au impresia socialistii ca se fac bani).

“On DECEMBER 19, 1912, J.P. Morgan testified before the House of Representatives. Morgan and committee counsel Samuel Untermyer, a relentless corporate lawyer, tussled over the question of money and credit.

 • “Mr. UNTERMYER. Is not commercial credit based primarily upon money or property?
 • Mr. MORGAN. No, sir; the first thing is character.
 • “Before money or property?”
 • “Before money or anything else. Money cannot buy it. A man I do not trust could not get money from me on all the bonds in Christendom.”

..

Da, ok, eu inteleg ce zici. Banii sunt importanti. Sunt o unealta prin care sa masori BOGATIA (spirituala) ce intr-o societate normala, asezata pe principii juste, capitaliste, in final ajunge sa se tranforme in bogatie MATERIALA. Acolo da, poti sa spui ca bogatii sunt ok, si model pentru oricine.

Insa un hot nu va fi niciodata un om “bogat”. Chiar daca sta pe miliarde de dolari, nu va reusi sa spele “pacatele” facute. E cum ziceai si tu, e intoxicarea cu omul “sarac si cinstit” vs “bogatul care a furat”, cand de fapt lucrurile sunt exact pe dos.

Jane Skimmer
3 mai 2013 • 11:32 AM
Marea frauda este ca Isus Cristos….pur si simplu nu a existat. Tot noul testament e o compilatie facuta din motive des intalnite in cultura antica, atat in Orient cat si in Vest, in lumea druizilor. O compunere, cum faceam noi la scoala, folosind mai multe surse antice.

Vechiul Testament e la fel. Citeste-l pe Finkelstein, dat afara din toate universitatile americane, sau pe Shlomo Sand: poporul evreu a fost o inventie, David si Solomon si marele regat evreu….sunt o simpla alegorie. Sol-Om-On inseamna pur si simplu soare, in 3 limbi diferite. Daaaa, totul e alegorie combinata cu putina istorie ca sa dea bine. Mai sunt si profesorii de arheologie si istorie din Tel-Aviv, care sustin idei similare cu Finkelstein si nu au fost dati afara, inca. Nici nu are cum sa-i dea afara, deja in comunitatea stiintifica lucrurile astea se stiu bine.

Religia e ceva foarte rau. Ar trebui inlocuita cu o materie “Nu se stie” in care sa se prezinte in mare lucruri care se cunosc si intrebarile fara raspuns ale omenirii.

Oricum in tara noastra s-a ajuns la un jaf incredibil. In Timisoara s-au construit 3 biserici ortodoxe una langa alta recent. Sunt niste arahnoizi care trebuie lichidati, popii. Iar masele de oameni care se bat ca sa sarute oase….sunt un electorat ideal al comunistilor gangsteri actuali.

John Galt
3 mai 2013 • 12:10 PM
Nu e asa. Marea frauda e cand unii se folosesc de “religie” ca sa manipuleze popoarele, sa intoarca totul in favoarea lor. Pentru ca oricine stie ca atunci cand ai “Dreptatea si Adevarul” de partea ta (adica pe Dumnezeu), atunci nu poti pierde nici o batalie, nu?

Ei bine exact din cauza asta si-au bagat toti nasul in religie, si au modificat tot ce au vrut. Vezi povestea cu Magna Carta si evreii arsi pe rug in Anglia, prin 1160. Concurenta monetara nu suportau nici ei.

Pe cand aici ar trebui sa mergem pe separarea clara dintre biserica si stat, de care zicea pana si Mark 12:17: “give back to Caesar what is Caesar’s AND TO God what is God’s”. Conventia din Virginia 1775. Pentru ca numai asa dispare totalitarismul, fundamentalismul religios sau nu, asa poti apara LIBERTATEA INDIVIDULUI si scapa de tirani si dictatori (*chiar daca ei uneori se vor a fi “teocrati” – cum vezi prin Rusia). Doar asa poti avea un stat in care cetateanul sa fie liber, iar credinta lui sa fie ceva numai intre el si Dumnezeu, fara tot fel de intermediari.

MIRCEA ALPINO
3 mai 2013 • 12:18 PM
Scuze ca intervin.
Iisus nu condamna bogatia, ci pe aceia care, desi sint bogati si au de toate isi lipesc sufletul de bogatia lor. Uita de moralitate, de frumos, etc. si pun banii inainte de orice si chiar fac orice nelegiure pentru ai pastra intacti. Cind pierim nu luam nimic din bogatiile materiale, palpabile a acestei lumi cu noi. Important e ca sa ne folosim banii pentru a ne imbunatasti spiritual, moral, sa avem un suflet pregatit sa stea alaturi de Dumnezeu. Daca ai bani si cu toate acestea nu te bucuri toamna chiar si de o frunza care cade din copac pentru ca inima iti este impietrita dupa averi, degeaba ii ai. La acestea se refera comparatia cu camila care trece prin ac si bogatul care nu renunta la absolut nimic din banii lui. Bogatul din Biblie este o simpla cutie in care stau banii, sufletul lui este la comoara pe care o tine sub capac. Iisus ne spune sa avem bani, dar sa nu uitam de cei saraci, pentru ca ei s-au nascut saraci prin vointa lui Dumnezeu, ca El sa le testeze bogatilor mila, etc.
Pot sa ajut un sarac cu o piine, ca am de unde, dar nu sa-i dau zi de zi de pomana, sau sa creez programe sociale pentru trintori. Omul se desavirseste prin munca sa, care este prima porunca primita dupa alungarea sa din Rai
Vedeti si bogatia, munca sau mila tot de la Dumnezeu ne vin. Noi, oamenii sintem jucariile Lui. Important este sa-i intelegem regulile si sa nu gresim.

John Galt
3 mai 2013 • 12:32 PM
Exact Mircea. Genul asta de mentalitate (dupa mine potopul) este specific socialistilor care se gandesc numai la ei, mai exact la “pe termen lung suntem toti morti”. Pentru care scopul scuza mijloacele, pentru ca ei numai asa stiu a se “imbogati”. Fara sa vada ca lasa in urma o tara jefuita, plina de datorii. In care copiii lor sigur vor fi morti, ori ucisi de revolutia care vine, ori de foame, adica intregul castel de nisip se va prabusi.

Vasilica
5 mai 2013 • 2:49 PM
John, marea escrocherie apare atunci cand tu vi si imi zici ca e cineva care stie tot, vede tot si rasplateste tot… dupa care pierzi cea mai importanta persoana din viata ta, o persoana care a facut doar bine mereu, a ajutat zeci de oameni… iar tot acel om care spunea ca e cineva care rasplateste tot, vede tot… iti zice ca ai fost pus la incercare.

Ma lasi?…

Dumnezeu, Isus… sunt necesitati create de creierul uman, e ca o protectie, salveaza unele probleme ale unor oameni mai slabi psihic. Iar crestinismul, religia a venit ca o manusa acestei necesitati… si acum exploateaza oameni slabi psihic.

Ca o comparatie:

Citesti o carte, iar cand esti pe la jumatatea ei apare filmul dupa carte, de curios te uiti la film…. automat creierul tau a fost inundat, creativitatea lui a disparut, iar persoanele din film o sa iti apara de fiecare data cand iti inchipiu evenimentele care le vei citi in carte ulterior.

Crestinismul, religiile sunt cele care au inundat creierul… iar acum e foarte greu sa scapam de inundatie, dar creierul uman e minunat si in final o sa scape de aceasta plaga si o sa indrepte lucrurile, iar stiinta o sa dezarmeze prostia … MEREU!

Iar daca credeti ca aveti nevoie de o credinta, de o religie in viata… alegeti budhismul, e cea mai ok, e cea mai corecta si totodata cea mai flexibila dintre ele.

Andrei M.
13 mai 2013 • 7:09 PM
Who is John Galt?

John Galt
3 mai 2013 • 10:12 AM
Povestea asta cu “saracii care sunt cinstiti” si “bogatul care fura” e cea care ne tine pe loc. Englezii au lamurit-o de aproape 100 de ani (din 1914), pe cand noi nici macar in Renastere nu am ajuns.

Comunismul si inteligenta (de Horia-Roman Patapievici)
de Horia-Roman Ptapievici Evenimentul Zilei
Joi, 20 decembrie 2007, 2:40 Revista Presei | Opinii/Analize

In 1914, John Erskine publica un articol ingenios argumentat, lapidar formulat si admirabil scris, intitulat Obligatia morala de a fi inteligent.

Am scris acest articol pentru a ne reaminti de ziua de 18 Decembrie 2006, cand in Romania comunismul a fost oficial condamnat ca regim ilegitim si criminal.

Articolul pleca de la constatarea ca istoria poporului englez tradeaza o tenace prejudecata impotriva inteligentei, care e mereu pusa in contrast cu bunatatea. Acest prejudiciu nu doar ca disociaza morala de inteligenta, dar o asociaza constant cu rautatea si depravarea. Parerea lui Erskine era ca anglo-saxonii au favorizat prejudecata ca inteligenta este un pericol pentru morala si ca oamenii buni trebuie cautati printre cei modesti in inteligenta. In consecinta, facand recurs la modernitate si la virtutile ei specifice, Erskine cerea incetarea „conflictului dintre caracter si inteligenta” in cultura engleza si propunea aruncarea mastilor.

Totul, argumenta el, este in fond o chestiune de inteligenta, chiar si atunci cand pare ca e o chestiune de moralitate: „Noi facem o problema morala dintr-o chestiune economica si sociala doar pentru ca ni se pare lipsit de noblete sa admitem ca este, pur si simplu, o chestiune de inteligenta”. Insa, argumenta in continuare Erskine, inteligenta nu trebuie pretuita doar pentru ca ne ofera raspunsuri. Mai important decat a avea un raspuns este a sti ce sa faci cu el, iar fara inteligenta toate raspunsurile lumii sunt lipsite de orice valoare. Inteligenta nu este o insusire printre altele, este chiar virtutea suprema, deoarece desi fiecare virtute in parte pare a i se opune, toate, in fond, se bazeaza pe ea.

Nu doar ca virtutea are forta pe care i-o da inteligenta, dar justificarea ei sta sau cade impreuna cu ea. Inteligenta este, de fapt, viata. Asa ca a da dovada de inteligenta nu este accesoriu, precum accesorii sunt zorzoanele la care putem renunta, ci este o datorie, si anume una morala. Cine renunta la inteligenta, renunta la viata. De aceea inteligenta este o obligatie morala.

Am reamintit cititorilor nostri articolul lui John Erskine ca introducere la evocarea altuia, care ilustreaza intr-o maniera stralucita cum anume exercitarea fara fisura a inteligentei poate conduce la judecati morale definitive. Este vorba de articolul intitulat „Calculul economic in societatea socialista”, publicat de Ludwig von Mises an 1920. Acest articol, considerat de unii drept cel mai important din istoria economiei, demonstreaza cu ajutorul ratiunii simple si al bunului-simt obisnuit ca fara proprietate privata nu exista piata, fara piata nu exista preturi, fara preturi estimarile anticipative ale actorilor economici sunt arbitrare, iar fara estimari rationale calcul de rentabilitate nu poate fi rational.

Prin urmare, in economia in care mijloacele de productie sunt nationalizate planificarea nu este cu putinta, deoarece calculul economic este posibil numai daca exista preturi monetare nu doar pentru bunurile de consum, ci si pentru factorii de productie, iar economia planificata nu permite, pur si simplu, acest lucru. Ca atare, intr-o economie planificata, in conditii de diviziune a muncii, oricat de buni ar fi planificatorii si oricat de fine instrumentele lor de calcul, nu se poate face un calcul economic rational.

Articolul lui Mises a folosit inteligenta pentru a demonstra o eroare evidenta mintilor limpezi cu mult inainte ca aceasta eroare sa coste viata a peste o suta de milioane de oameni. Morala traditionala, cu toata repulsia ei naturala fata de comunism, nu a putut respinge in mod irefutabil pretentia doctrinei comuniste ca abia suprimarea proprietatii private va institui „adevarata” morala sociala si va elibera in fine umanitatea de servitutile ei.

I-a revenit inteligentei sarcina de a respinge fara drept de apel pretentia comunismului ca prin deposedarea unora de proprietatile lor si mentinerea tuturor intr-o stare de non-proprietate se va instaura si prosperitatea, si umanismul, si pacea. A facut-o inaintea istoriei, care, pe urmele inteligentei (si confirmandu-i afirmatiile), a aratat la ce crime a condus comunismul si ce pret material a trebuit sa fie platit pentru idealismul, azi atat de la moda printre tinerii care se impodobesc cu chipul procurorului-sef Che Guevara, de a crede, pe urmele lui Lenin, ca e imoral sa fii capitalist, ca economia trebuie organizata „dupa modelul postei” si ca toti cetatenii trebuie transformati in „angajati ai statului”.

Mi se pare extraordinar de reconfortant faptul ca, inainte ca istoria sa ne arate pe viu la ce rezultate criminale conduc ideile comuniste, inteligenta a putut demonstra, prin rationamente constrangatoare, ca tipul de economie din care acestea pretindeau ca isi extrag realismul si necesitatea este, pur si simplu, imposibil.

In cazul sustinatorilor comunismului, principiul numit de Erskine „obligatia morala de a fi inteligent” ia acest chip: daca nu au inima sa simta compasiune fata de victime si aversiune fata de criminali, macar sa aiba mintea sa admita ca numai prostii declara false rationamentele adevarate.

A fi anticomunist nu este doar o obligatie morala, e o forma directa si simpla de adecvare la inteligenta.

Evenimentul Zilei

John Galt
3 mai 2013 • 10:13 AM
Ce incerc eu sa spun e ca da, evident ca vreau “succes”, si ca asta ar trebui sa fie modelul pentru oricine (vezi pilda talantilor). Insa NU prin orice mijloace. Succes nu inseamna sa dai in cap altcuiva.

John Galt
3 mai 2013 • 12:29 PM
In plus, cum zice si Mircea Alpino, cand mori nu iei bogatia cu tine nicaieri. Genul asta de mentalitate este specific socialistilor care se gandesc numai la ei, mai exact la “pe termen lung suntem toti morti”. Fara sa vada ca lasa in urma o tara jefuita, plina de datorii. In care copiii lor sigur vor muri.

Comicul
3 mai 2013 • 12:31 PM
Cand mori nu iei nimic cu tine dar de lasat o lasi la mostenitori John. Si conteaza ceea ce lasi.

John Galt
3 mai 2013 • 12:40 PM
Nu si cand lasi datorii. Ce nu pot fi platite nici daca stai in cap.

John Galt
3 mai 2013 • 12:46 PM
Btw, in UK exista deja cazuri in care unii refuza mostenirea parintilor, pe motiv ca valoarea creditului depaseste cu mult pretul acelui imobil pe piata. Si nu vor sa-si lege bolovani de cateva sute de mii de picioare, ce sunt folositoare cu nimic. Asa va fi si la noi.

ion tatarescu
3 mai 2013 • 10:15 AM
ai inteles gresit, fiindca ai crescut in comunism, asa credeam si eu

uite ce mi-a explicat un client elvetian acu 15 ani, a zis asa: ca trebuie sa fii politicos si respectuos cu toti in jurul tau fiindca nu stii cu cine vorbesti, acel om poate fi altcineva peste un anumit timp, sau chiar acum, sau poate avea o arma sa se supere si sa te impuste, sau poate fi un potential client al tau, sau concurent, deasta e bine sa nu ne lasam dusi de val

in acesti 15 ani s-a confirmat totul, am avut diverse cazuri, cand cineva care m-a tratat cu dispret a venit dupa tot la mine sa se angajeze, cand cineva care a lucrat cu mine a facut firma si a devenit client sau concurent, cand unu care era vai de capu lui si-a rezolvatt problema psihica si s-a ridicat destul de sus, oamenii pot fi prosti, rai, buni, lenesi, harnici sau destepti pe moment, totul e dinamic

uite la unele biserici crestine se poarta sloganul “rugaciune si munca”, in vest manastirile detin adevarate fabrici care produc bere, branza, etc. calugarii lucreaza disciplinat si foarte bine, cu dare de inima

Popsicle
3 mai 2013 • 11:34 AM
“Prea multi ani li s-a bagat in cap ca sarac inseamna cinstit, iar bogatia inseamna furt.” Poti sa mai spui asta inca o data. Si din pacate e foarte adevarata

C
4 mai 2013 • 8:07 AM
Saracia inseamna compromis. Compromisul si cinstea sunt doua notiuni antagonice. Situatia cel mai des intalnita si observata de cei mai multi este sacosa din ziua votului.
Dar, in multe cazuri costul produselor din sacosa este cat suma impozitelor unuia cu salariu mediu, poate chiar mai mic.
Prostia vine tocmai din faptul ca in ziua respectiva, tranzactia care are loc este ceva de genul “primesti cat produci intr-o luna si imi dai voie sa iti controlez viata 4 ani”. Dar nu numai. Daca politicienii angajeaza si credite, acest control din exterior se intinde pe o perioada mai lunga, prin efectele indatorarii pe termen lung.
Cum poate un om rational sa se vanda ca sclav pentru cativa ani, contra sumei pe care tot el o produce intr-o luna?

Marius C.
4 mai 2013 • 8:32 AM
@C

Da, saracia inseamna compromis si lipsa de oportunitati. Saracul reprezinta o oportunitate pentru cel care are bani.
Noi toti putem face rost de active imprumutand sarantocii cu bani si punandu-le conditii (pe langa dobanda). Exact cum face FMI-ul cu Romania…

www
14 mai 2013 • 7:47 PM
Nu toti pot fii egali, asa ca s-au facut doua tabere: conducatori (bogati) si sclavi (saraci). E ca la alba-neagra, nu pot fii toate albe sau negre. Dar acum depinde ce intelege fiecare ce inseamna sarac intr-o tara dezvoltata si alta din lumea a 3-a. Daca toata populatia unei tari (bogati si saraci) ajuta tara sa creasca economic, atunci “bogati sunt si cei saraci”, pentru ca toti muncesc si primesc ceea ce merita! Asa ca nu vreau sa-i vad pe toti sarantocii de romanasi ca arata cu degetul catre cei care muncesc, din invidie pura! sa puna si ei mana la munca!

ovidiuakm
3 mai 2013 • 5:07 PM
educatia privata si economia de liber schimb e solutia pentru asta, fara interventie statala cu programe si alte cheltuieli, gradinita la facultate privata in sistem de competitie, programa facuta de cererea pietei de munca. ai bani inveti la facultate, nu ai, nasol de tine, munceste si fa bani dupa care te poti educa.

MB
3 mai 2013 • 6:56 PM
Isus a fost categoric de dreapta. Nu am timp sa caut pildele asa ca citez aproximativ: Inainte de a pleca, proprietarul unui tinut da servitorilor talanti: unuia 10, unuia 5 iar altuia unul singur insistand ca acestia sa-i fructifice, sa-i multiplice. Sigur, sunt interpretari ca ar fi vorba de talente, capacitati, etc. Vi se pare putin? Unde spune ca omul trebuie sa se multumesca cu ce are si nu trebuie sa faca nimic? sa creasca intelectual, spiritual, material? Din contra, la intoarcere, stapanul ia de la cel caruia i-a incredintat un singur talant si acesta nu l-a pus la banca (asa scrie in Biblie, banca) ci l-a ASCUNS (ingropat) si mai apoi stapanul l-a dat celui care avea deja 10. Cum adica sa dea tot la cel care are? Da, exact asa pt ca acela a demonstrat responsabilitate pt darurile primite. Uitati cum sunt unele tari care au resurse si nu isi bat joc de ele si cum este la noi? Bogatiile asta sunt un dar primit? Alta pilda este cea cu angajarea zilierilor. Pe unii ii angajeaza la ora 8 dimineata dar cum era mult de munca (este incredibil ce se intampla acum sa nu ai unde munci, in multe tari care au atins un grad de prosperitate dar si in tari sarace unde este atata de facut), iese si angajeaza altii care stau degeaba, si tot iese pana la 5 .pm. Cand i-a angajat s-a inteles cu ei pe un dinar. Seara, la plata, aia care au muncit de la ora 8 au facut gat ca de ce sunt platiti ca aia de la ora 5 ca doar au muncit mai mult. Si stapanul raspunde: ce ai tu daca eu am decis sa-mi gestionez cheltuielile cum vreau? trebuie sa-ti dau tie socoteala despre bunul MEU? iti dau cat ne-am inteles (sindicate? nici pomeneala!). In Biblie Dzeu binecuvanteaza omul cu…bogatii (Avram): pamanturi, copii, vite, etc. Saracia nu este de la Dzeu ci de la diavol iar unde este saracie sunt ispite si pacate (sigur nu numai acolo, ca este si saracia psihologica. Adica ai de toate dar nu te ai pe tine iar daca vrei sa te droghezi pana iti pierzi mintile poti s-o faci ca ai cu ce sa cumperi). In fine, sunt multe de spus. Ce ma intriga pe mine si nu gasesc raspuns? Am stat in Franta si stau in Italia de f multi ani dar nu am vazut catolic (sau alta religie) practicant care sa voteze stanga dar in Romania exact cei care isi fac cruci de dimineata pana seara voteaza stanga. Este probabil o chestie de interpretare a Bibliei, vad ca sunt multe confuzii si asta nu doar din vina oamenilor simpli. Sunt crestina (nu ortodoxa), am votat mereu dreapta, am crescut intr-o familie cu dragoste de Dzeu si de MUNCA, de responsabilitate personala. Am model un bunic care stia 3 meserii (iar acum 50 de ani asta era mare lucru), am crescut printre butoaiele de miere, am vazut sudoarea pe fruntea lui de dimineata pana seara dar ca rasplata, bunastarea materiala si echilibrul bio-psiho-spiritual a familiei.

Comicul
3 mai 2013 • 8:58 PM
Nu esti crestina adevarata. Ai scris Isus cu un singur I. Esti o sectara spurcata. In fine. Cam asta e replica pe care o vei primii de la cretinii ortodobitoci ca nea Alpino mai jos. Ca liber cugetator , am respectat si totdeauna voi respecta religiile crestine capitaliste gen protestantii, neoprotestantii,catolicii si binenteles evreii si totdeauna voi dispretui religiile anticapitalsite gen ortodoxia. Daca ar fi mai multi ca voi si mai putini ortodobitoci, Romania ar arata mult mai dreapta.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 9:01 PM
“cretinii ortodobitoci ca nea Alpino”

Asa ceva nu este acceptat pe CPP. De la nimeni! N-am urmarit discutia voastra, dar daca s-a ajuns aici, poate aveti amabilitatea s-o continuati in alta parte.

Comicul
3 mai 2013 • 9:33 PM
Sorry.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 10:02 PM
Nu stiu cum era Cristos, ca nu l-am cunoscut. Si daca aveti doar povesti despre el, evident ca nici dvs. In schimb, ca dvs. sunteti de dreapta si credeti in responsabilitatea personala, va cred si asta e tot ce conteaza. Dar atentie: sunteti nereprezentativa!

Crestinismul e o miscare imensa, care se intinde pe mii de ani, asa ca e normal sa genereze si curente de dreapta si curente de stanga (hippie, flower-power). In crestinism gasesti tot ce vrei si ce-ti place (ca in orice religie majora). Crestinismul s-a modificat enorm de-a lungul timpului si e diferit, in diferite tari.

Iar crestinismul romanesc, din anul 2013, este ceea ce fac acum romanii din el. Si nu fac bine deloc. A devenit un fel de escrocherie vrajitoreasca pentru niste analfabeti superstitiosi, fara mare legatura cu Isus Cristos. I-ati vazut pe preotii care binecuvanteaza carburatoarele masinilor? Oare Cristos ar fi binecuvantat rotile carutelor, ca sa faca rost de niste bani de buzunar? Habar n-am, dar nu cred. Ambele se numesc “crestinism” si din cauza asta oamenii (inclusiv dvs) le confunda: dar ce se intampla acum in bisericile si manastirile din Romania NU ARE LEGATURA cu ce facea Isus Cristos.

Deci cand vorbiti despre cum era Cristos, vorbiti despre altceva, intelegeti? Sunteti in afara subiectului acestui articol. Asta nu este un blog religios si nu ma intereseaza cum era tipul care a murit pe cruce in anul 33 e.n.

In schimb, ma intereseaza foarte tare cum cum sunt romanii din jurul meu: de ce considera munca sclavagism (dar nu-i deranjeaza sa munceasca firmele private pentru ei), de ce sunt iresposabili, de ce milioane dintre ei si-au turnat rudele la Securitate, de ce au ajuns niste analfabeti, de ce 12 milioane au ajuns sa traiasca din pomana statului, de ce sunti indignati de coruptie, dar ingaduitori cu coruptii, de ce injura hotia din Romania, dar refuza sa-i pedepseasca pe hoti…lucruri de-astea! Care nu au legatura cu Isus Cristos: dar au legatura cu crestinismul romanesc din secolul 21.

Intelegeti? Sau n-am fost destul de clar?

smert
3 mai 2013 • 10:44 PM
Si culmea este ca versiunea asta de ”crestinism” modern romanesc ii oripileaza pe acei preoti de calitate.Care nu-s deloc putini.Iar multi din ei inteleg ca viitorul bisericii nu este alaturi de stat si banii sai.Relatia stat-biserica in Romania moderna e o piedica in calea propasirii valorilor crestin-ortodoxe autentice.

Istoric,poporul nostru a fost de dreapta,atat dpdv economic cat si social.Biserica ca institutie a fost de multe feluri,dar grosul preotimii a fost alaturi de taranii ce compuneau zisul popor.

Gabi
4 mai 2013 • 2:41 AM
Ehe! dezbaterea a devenit..sport naţional la români.
Nenorocirea e că, românii incă refuză să realizeze că, [numai] a observa şi a dezbate trecutul şi nişte chestiuni religioase nu sunt suficiente pentru a avansa, pentru a concura cu celelalte naţii care locuiesc pe aceiaşi stâncă numită Pământ.
Uite un intervieu extrem de interesant – şi totodată amuzant – cu dl. Florin Călinescu. Conu` Florin e un tip aparte de ceilalţi. Merită urmărit de la început până la sfârşit. Nu rataţi finalul despre relaţia românilor cu D-zeu (cam pe la 22:50). Sper să vă placă! 🙂

MB
4 mai 2013 • 10:02 AM
@comicule, pai se poate? in 30 de cuvinte tot atatea injurii? sunt catolica si am votat mereu dreapta asa cum au facut-o si bunicii mei. Este o problema? in criteriile tale nu intra combinatia crestin-dreapta?
@Dl. Mihai Giurgea, va inteleg indignarea, si eu am indignarile mele dar am invatat sa nu pun in carca lui Dzeu iresponsabilitatile oamenilor. Argumentul era deschis, nu am facut decat sa intervin. Aparent nu are nici-o leg. cu articolul desi o leg. eu tot vad intre schema cognitiva flexibila (data de factorii “S” ai inteligentei pt ca factorul “G” il are toata lumea de pe glob-asta a spus-o Catell cel care a studiat inteligenta) si schema cognitiva rigida (in care greu isi face loc fie inteligenta fluida fie cea cristalizata), greu de schimbat la romani. In fine, incerc sa inteleg niste mecanisme dar astea sunt preocuparile mele. Asta este primul si ultimul meu comentariu pe blogul asta nou al dv. (desi chiar nou nu e) pt ca va citeam inainte pe standard.ro si din cauza unei plangeri a unei doamne, Soviani v-a spus ca nu mai puteti scrie. In fine, chestii vechi, de ani si ani. Va doresc multa sanatate pt ca de asta are toata lumea nevoie, indiferent in ce si cine crede.

Mihai Giurgea
4 mai 2013 • 10:46 AM
Radu Soviani nu mi-a zis ca nu mai pot scrie. Mi-a zis ca nu mai pot scrie…cum vreau eu. Preocuparea pentru factorul S si factorul G v-a impiedicat probabil sa sesizati aceasta “subtila” diferenta.

Sincer, pana sa va umflati in pene ca un licean, cu factorii si cu Catell, va apreciasem ca pe un om serios. Paste fericit…doamna… 😆

DAN
4 mai 2013 • 5:56 PM
Sînt în asentimentul dvs. în privința comentariului, dar nu și al articolului. I.Q. reprezintă coeficientul de inteligență congnitivă . Acesta reprezintă inteligența statică și se află în stînsă corelare cu nivelul de educație. Inteligența emoțională, despre care se afirmă că ar lipsi românilor, este o inteligență dinamică care are rolul de a ajuta individul să se adapteze și integreze, să relaționeze, să se autoevalueze, etc. Capacitatea de a utiliza în folosul proiectului tău şi cea mai mică resursă, îndeosebi resursele de învăţare / dezvoltare personală, este cel mai sigur indicator al inteligenţei şi cel mai bun ‘prezicător’ al viitorului. Eu spun că elita intelectuală contează și nu masa ignorantă. Totuși statistic vorbind, românii reprezintă 0,4 % din pupulația lumii dar a dat omenirii 6% dintre 100 cei mai mari inventatori moderni lumii.

Comicul
3 mai 2013 • 9:54 AM
Sectarule. Se scrie IIsus cu doi de I. 🙂

John Galt
3 mai 2013 • 10:15 AM
Trebuie amintit faptul că limba greacă a Noului Testament, numita şi greaca koine, nu mai are aproape nimic în comun cu limba greacă moderna. Spunea cineva că “dacă s-ar scula Homer din mormânt şi ar auzi greaca de azi, nici nu şi-ar da seama că e greacă”. Mai mult de atât, un lucru destul de evident, pe care l-a văzut fiecare (mai ales iarna la colinde)…este că limba greacă moderna foloseste în loc de b, pe v, si in loc de e, pe i.

http://en.wikipedia.org/wiki/Eta

In Modern Greek the letter, pronounced [ˈita], represents a close front unrounded vowel, /i/. In Classical Greek, it represented a long open-mid front unrounded vowel, /ɛː/.

Exemple:
Betleem (greaca veche)/ Viflaim (greaca noua);
îngerul Gabriel/ Gavriil etc.

Hilar e faptul că după această regulă (incorectă), dacă oile din Betleem strigă: Beee (βηηη), atunci după traducerea modernă ar striga: Viii! Or noi ştim că animalele au acelasi limbaj peste tot.

În această situaţie Ieshua/Iesus/Ιησυς (greaca veche) devine Iisus/Ιισυς(greaca modernă), dar care nu poate ramâne în această formă, pentru că limba română nu permite staţionarea a doua vocale unite, decât în cazul cuvintelor compuse; oridecâteori se întalnesc două vocale, ele se contopesc. Astfel că cei doi i de la Iisus se transformă automat într-un singur i lung: Isus.

Noul Dicţionar Explicativ al limbii Romane a eliminat şi un “o” din cuvântul “prooroc”, cât şi unul din i-ul de la Iisus Hristos/Cristos, adaptând în acest fel aceste cuvinte/denumiri limbii române moderne.

Pe de alta parte, domnule mic aharhist, “Să nu iei în deşert Numle Domnului Dumnmezeului tău”. (Exod 20:7, Deuteronom 5:11). Sa pacatuiesti tu asa tocmai in Postul Mare si sa bagi strambe tocmai pe acest subiect.. nu e deloc frumos..
🙂 )

Comicul
3 mai 2013 • 10:20 AM
Era o gluma john. Am scris si eu odata cu un singur I iar alpino a sarit pe mine ca fac propaganda sectara. 🙂 Cica ortodocsii scriu cu doi de i iar daca scri cu un i esti sectar. In fine. Ti-am citit pledoria despre religie si trebuie sa psun ca-mi place mai mult interpretarea ta decat a lui Alpino.

Comicul
3 mai 2013 • 10:22 AM
P.S. Cum pot sa pacatuiasca ateii daca nu cred in Dumnezeu? 🙂
Referinta la faptul ca mi-ai spus ca pacatuiesc. 🙂

crisuadi
3 mai 2013 • 2:42 PM
Sa nu uitam inca un lucru important : in nici o alta religie de pe pamant nu s-ar fi putut naste capitalismul . Acesta a luat nastere , firesc , in civilizatia iudeo-crestina . Era singura cale economica fireasca ce s-ar fi putut naste din crestinism…Religia crestina niciodata n-a iubit puturosii sau lenea , nici nu le-a propovaduit si a ridicat la rang de virtute si de regula insusiri fara de care capitalismul n-ar fi nimic , precum cinstea , harnicia si grija fata de aproapele tau .

Marx si Engels
3 mai 2013 • 2:46 PM
@Crisuadi: si comunismul in ce religie a fost creat, nu tot iudeo-crestina? ca doar nu l-au creat budistii

Marx si Engels
3 mai 2013 • 2:59 PM
@crisuadi: A, uitasem. Inainte de crestinism, tot capitalism era. Sclavagismul functiona tot dupa legile pietei; singura diferenta era ca si oamenii puteau fi marfuri. Competitia, piata libera, banul, toate astea erau de mult create. Crestinismul n-a creat nimic, doar a interzis comercializarea oamenilor pe motive religioase, nu economice. Atat.

John Galt
3 mai 2013 • 6:33 PM
Marx, crestinismul e singura religie care s-a opus totalitarismului, care l-a facut pe om LIBER, eliberat de tirani. (tirani care au bagat crestini in cuptoare, ca smecheri au mai fost pe lume, btw). Fara treaba asta nu mai vedeai tu nici un Marx, care o ardea pe banii parintilor si avea LIBERTATEA sa spuna prostii ca deh, era un mic burghez. Si in capitalism i se permitea.

In China ar fi fost executat urgent, nu mai zicea el nimic.

Comicul
3 mai 2013 • 6:45 PM
O fi fost mai Johny mai dar dupa aia au venit pre(h)otii si au inceput ei dictatura in cadrul crestinismului. 🙂

John Galt
3 mai 2013 • 10:37 AM
Well, ma bucur. “Banii” sunt ca centimetrul, metrul, ca unitatea de masura prin care exprimi inaltimea unei cladiri. Nu faptul ca o cladire are 100 de m este relevant, sau 100.000 de milimetri, sau 100.000.000.000 nanometri, ci faptul ca acea cladire este INALTA ar trebui sa impresioneze pe cineva. Ca reuseste sa stea in picioare la dimensiunea ei. Faptul ca o masori in metri, centimetri sau nanometri e mai putin important.

Nu “banii” conteaza aici ci “valoarea” pe care incearca sa o masoare. Altfel, daca maine da Bernanke o lege prin care toti “banii din lume dispar” si sunt inlocuiti cu SDR-uri emise de el din pix, el ar insemna ca brusc devine “cel mai bogat om”. Pe cand e clar ca lucrurile nu merg asa.

gimmesudo
3 mai 2013 • 11:21 AM
John, esti prea idealist, revino cu picioarele pe pamant.. Nu exista valoare independenta de bani, indiferent de ce consideri ca “bani”.

John Galt
3 mai 2013 • 12:15 PM
Crezi tu ca nu sunt cu picioarele pe pamant. 😀

John Galt
3 mai 2013 • 12:17 PM
Vezi ce ziceam de Ben Bernanke si SDR-uri. In cateva luni nu doar ca e posibil dar e chiar foarte probabil sa se intample ceea ce ziceam mai sus. 🙂

Florin M.
3 mai 2013 • 10:13 AM
Crestinismul adevarat are ca fundament Decalogul. Sunt zece reguli atat de simple si de clare, ca si un copil intelege despre ce este vorba. Daca ar fi respectate, comunitatile umane nu ar mai avea nici un fel de probleme. Daca nu se minte, nu se fura si nu se ucide, nici am mai avea tribunale si inchisori. Nici MAT nu ar mai fi necesar, pentru ca se intelege de la sine ca trebuie sa muncesti ca sa nu ajungi sa furi munca altuia.
Nu inteleg de ce oamenii refuza aceste reguli simple, care ar rezolva totul, si isi fac proriile legi care nu rezolva nimic. Se pare ca oamenilor putin inteligenti, ca sa nu zic prosti, le place sa se complice, si sa sara din lac in put.

Comicul
3 mai 2013 • 11:48 AM
I love Jews.

Micutu
3 mai 2013 • 12:21 PM
Hai sa vedem, luam dupa wiki textul invatatura ortodoxa:

Eu sunt Domnul, Dumnezeul tău:
1 – Să nu ai alți dumnezei afară de mine;
2 – Să nu-ți faci chip cioplit, nici vreo înfățișare a lucrurilor care sunt sus în ceruri, sau jos pe pământ, sau în apele mai de jos decât pământul. Să nu te închini înaintea lor și să nu le slujești;
3 – Să nu iei în deșert Numele Domnului, Dumnezeului tău; căci Domnul nu va lăsa nepedepsit pe cel ce va lua în deșert Numele Lui;

Pana aici, frectie – se prezinta institutia,se cere obedienta de la fraieri si se fixeaza pumnul in gura in caz de nesupunere. Acum vine prima porunca pe bune, fix comunista:

4 – Adu-ți aminte de ziua de odihnă, ca s-o sfințești
– normal, incepe intotdeauna cu o pauza!

5 – Cinstește pe tatăl tău și pe mama ta, pentru ca să ți se lungească zilele în țara, pe care ți-o dă Domnul, Dumnezeul tău
– adica fix pe aia ramoliti, multi si neputinciosi – nu cumva viitorul tanar!

6 – Să nu ucizi
– nici daca iti e amenintata viata ta sau a copiilor tai! ca e posibil sa vrei sa ii ucizi pe cei care reprezinta institutia…

7 – Să nu fii desfrânat
– normal, nu te bucura boule de viata asta lasa-i pe parinti sa o faca – mai ales aia spirituali!!!

Urmeaza 2 care au sens, cam la sfarsit – dar decat deloc:

8 – Să nu furi
– institutia uraste concurenta 🙂 ))
9 – Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău

10 – Să nu poftești casa aproapelui tău; să nu poftești nevasta aproapelui tău, nici robul lui, nici roaba lui, nici boul lui, nici măgarul lui, nici vreun alt lucru care este al aproapelui tău
– de preferat sa nu gandesti, sa faci doar ce spunem noi – Boule obedient!

Superb, ce sa zic. Nu ai decat sa le ai in vedere si sa speri ca la sfarsitul vietii vei vedea lumea promisa!

manu144x
3 mai 2013 • 5:15 PM
Cât de prosteşti sunt legile acestea, aşa-i?

1,2,3 – Mergi în India, stai acolo. Sunt zeci de mii de zei, fiecare cu jertfe, tradiţii, prostii. Dumnezeu prin acea lege protejează de fapt oamenii de la toată jecmăneala care s-ar face altfel cu tot felul de obiecte sfinte: lumânări sfinte, icoane, etc.
Dacă lumea ar zice păi aici zice să nu ne facem chip cioplit, să nu dăm banii pe prostii, pentru că Dumnezeu ascultă şi o rugăciune a unui amărât care nu îşi permite lumânări ortodoxe profesionale.

Uite că nu e aşa proastă legea de fapt! Dacă s-ar respecta, biserica catolică, ortodoxă, şi oricare alta obligă oamenii să dea banii pe prostii la care să se închine, ar fi toate în faliment! Toate.

 1. Da, aici Dumnezeu ne spune ca o zi pe săptămână să ne odihnim, pentru că altfel nu poţi da randament maxim. Trebuie să fi rău fixat să vezi aici o chestie socialistă. E o nevoie biologică elementară a omului.
 2. Sunt curios cum te vei simţi când vei avea copii de 18 ani care te vor înjura şi blestema că ei au colegi cu Porsche Cayenne, şi tu lor nu le-ai luat. Să vedem atunci. Sau iPhoane, sau alte cele.
  Da, îi vei trimite la muncă în pur spirit capitalist, dar tot te vor considera ultimul jeg pentru că vecinii au bani mai mulţi ca tine.
  Mi se pare o chestie de civilizaţie şi inteligenţă să-ţi respecţi bătrânii. Să nu dăm în lături cu Iliescu şi prostii. Vorbim de bătrânii de lângă noi.
 3. Trebuie înţeles aici că vorbim de o chestie simplă, viaţa omului are valoare, drept urmare nu ai drept să o ucizi. În momentul în care ai ales să ucizi, viaţa ta şi-a pierdut orice valoare. Biblia nu interzice nicăieri să nu ucizi ca să-ţi aperi casa. Din contră!
 4. Du-te în Bamboo şi spune-mi că ţi se pare de mare viitor capitalist acei tineri care se pregătesc să ne plătească pensiile.
  A nu fi desfrânat nu înseamnă să nu faci sex şi să nu bei alcool. Înseamnă să te laşi controlat de acestea. Citeam undeva că cică criza ar fi datorată parţial şi dependenţei unor lideri mari ale băncilor de cocaină.(http://www.guardian.co.uk/business/shortcuts/2013/apr/15/cocaine-bankers-global-financial-crisis)
  Asta înseamnă să fi desfrânat. În momentul în care alcoolul sau drogul e mai mare decât voinţa ta, s-a terminat.
 5. Cine a spus că legea nu se aplică inclusiv instituţiei? Dar sună bine să atacăm legea, nu instituţia care ignoră toate legile pentru a-şi îndeplini scopurile.
 6. Aici n-ai scris nimic. Bănuiesc că e suficient de clar.
  Ştii că în SUA dacă vorbeşti la un proces despre o întâmplare la care nu ai fost prezent poţi fi arestat? E bazată pe porunca asta.
  Nu poţi să te dai baştan despre o chestie, dacă tu n-ai fost acolo. Mi se pare de un absolut bun simţ.
 7. Nu ştiu cine e boul obedient aici. Păi ţie ţi-ar conveni să-ţi dea cineva în cap pentru a-ţi fura proprietatea ta, pentru care ai muncit? Ţi s-ar părea normal să ai 100 de oameni zilnic să se uite peste gard la maşina ta ce faină e? Te-ai simţi în siguranţă?

Nu ţi se pare de bun simţ să nu te intereseze ograda altuia? Mai ales că la români ograda vecinului e boală naţională.

Sunt curios ce crede lumea despre ideea asta, comunism vs capitalism şi ce legătură are creştinismul cu capitalismul de fapt, şi dacă nu era creştinismul, capitalismul nu exista.

Da, ştiu, omul e creaţionist, dar uitaţi-vă dpdv politic la ideologiile despre care vorbeşte.

Micutu
4 mai 2013 • 4:45 PM
@manu144x – bv Manule, merci ca mi-ai servit scopului si ai demonstrat ca legile astea is foarte usor interpretabile… spor la urmat orbeste! Nu multumesc, nu am nevoie de religie – asta nu intelgi tu si altii de teapa ta!

9 – Să nu mărturisești strâmb împotriva aproapelui tău – acum e suficient de clar? pentru informatia ta, noi care contestam religia va cerem explicatii rationale, atat! …. habotnicule, e tare greu sa-ti folosesti mintea – lasa, e mai usor sa rumege altii pt tine….

ovidiuakm
3 mai 2013 • 5:18 PM
ipoteza metaforica
hai sa ne aducem aminte ca si Raiul si Iadul sunt niste dictaturi absolute,
popa/imam/rabi/pastor catre credincios:

 1. sa nu faci fapte bune asteptand rasplata
 2. daca nu faci ce scrie in cartea aia mica “sfanta”, duci dreaqului.

WTF

Pletosu
3 mai 2013 • 11:30 PM
Sorry daca las si eu un comment aici, nu il las pentru cineva anume ci pentru toate comentariile de mai sus. Fratilor v-ati luat tare de tot cu religia asta (poate e asa un sindrom de Paste) si ati uitat ca de fapt articolul este despre cu totul altceva( nu zic ca “multi dar prosti” nu are legatura cu indobidocirea dar pana la o limita). Cum e asta….articolul este despre ceva dar nu are importanta ci mai bine dezbatem despre altceva ca tot vine Pastele? Pai pentru asta sunt site-uri religioase sau pentru atei. AAA si inca o chestie: a fost atat de obositoare dezbaterea voastra ca nu am reusit sa urmaresc decat vreo 2 comentarii

C
4 mai 2013 • 8:18 AM
@Pletosul
Ah, nu! Este exact la tema articolului . Intre ratiune si emotie, romanii merg pe deciziile emotionale. Amesteca totul cu orice si termina cu un “ba’ p-a ma-tii” spus din tot sufletul 😆 . Iar acolo unde ar trebui sa puna suflet incep sa faca diverse calcule .

titisirbu
3 mai 2013 • 8:13 AM
Dur articolul,dar bun. Ăstă este adevărul.Soluția este simplă.

 1. Sânge
 2. Lacrimi
 3. Sudoare ↓

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 8:16 AM
Exact.

panait
4 mai 2013 • 10:55 PM
Si inainte de toate o revolutie, ca altfel nu ai facut nimic – muncesti sa aiba politrucii ce fura, sau sa platesti datoria externa ca generatia lu’ tata ca apoi sa vina altii sa fure tot.

Oricum, nu cred ca lipsa de inteligenta e problema acestui popor si nici ca Ungurii, Cehii sau Polonezii o au mai mare. Problema e incultura (in special la sate) si faptul ca oamenii au fost dresati sa fie umili si sa voteze cu cine trebuie ca sa vina cineva sa le “dea”. Asta e mortea Romaniei: mentalitatea ca cineva are obligatia intoteauna sa iti dea tie ceva. Daca iti ia casa foc nu conteaza ca nu ai asigurare, trebuie sa ti se dea, guvernul trebuie sa dea locuri de munca. Totul trebuie sa iti vina pe tava. Tu nu trebuie sa faci nimic, trebuie sa le primesti.

Problema e intradevar la mansarda dar e de filozofie, nu de IQ, Din fericire se trateaza dar tratamentul va putea fi aplicat doar cand vom ajunge la Grecia la polul terminus, Pana atunci … alegerile vor ramane un concurs de promisiuni (ca nu promit din banii lor) iar guvernarea un sport de a rostogoli mortul un curtea urmatorului (vezi despagubirea pe puncte, rostogolirea datoriei, etc). Vestea buna e ca finalul e la Balaceanca la tratament.

Georgica
3 mai 2013 • 8:13 AM
Superb articolul. Realitatea asa cum e, fara machiaje intelectuale si prefacatorie politica populista.Domnule Giurgea, sunteti bun de Prim Ministru.

Adi
3 mai 2013 • 8:31 AM
Mihai, ai citit Nietzsche sau combinatiile oameni slabi, mila, crestini, etc. n-au legatura cu el?

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 8:39 AM
Am citit…cam tot, ca sa fiu sincer. Prima facultate (aia de Litere) am terminat-o cu 9.99: ceea ce ar fi fost imposibil, cu gauri in cultura generala. Ma rog, imposibil atunci. Acum, nu stiu 😆

Ca sa raspund concret, pe Nietzsche si Schopenhauer chiar i-am si tradus in romana (nu in facultate, ci in timpul liceului). Inca mai am traducerea pe undeva, cred. Dar nu cred ca combinatiile cu oameni slabi si crestini au legatura cu el. Au legatura cu Ion Iliescu, cu patriarhul Teoctist si cu patriarhul Daniel. Si cu impozitele neplatite de Biserica. Si cu banii dati de la buget.

Hai, va salut, ca ma duc sa inot. Distractie placuta tuturor!

gimmesudo
3 mai 2013 • 8:58 AM
Jos palaria! Dupa multe articole am vrut sa te intreb asta – eu n-am reusit performanta sa-l citesc in germana.

Pentru cei interesati http://youtu.be/oVoCKLyt2uw

claudiu steflea
3 mai 2013 • 8:34 AM
Si ne mai miram ca astia au castigat campania electorala cu un kilogram de faina si unul de ulei. Probabil cei de la SRI de mult au facut studiile astea si stiau de encefalopati care traiesc in Romania. Si culmea e ca astia ne si conduc … cu un IQ de cimpanzeu. Acuma am inteles si eu de ce “Romania e tara in care succesul nu are succes”

iani
3 mai 2013 • 8:42 AM
Fata de prosti sunt functionale doar doua varianta: 1) sa le ridici nivelul de inteligenta (cum?!!… ca nu s-a gasit inca pilula de desteptaciune) sau 2) sa ii pui la locul lor (coada vacii) dupa principiul omul potrivit la locul potrivit… QED

Dan99
3 mai 2013 • 9:33 AM
3) Sa nu mai dai ajutoare sociale prostilor sa se inmulteasca. Acum desteptii care muncesc sunt taxati pe rupte si greu isi permit sa creasca mai mult de 1-2 copii, in timp ce banii luati de la ei sunt dati prostilor care fac 4+ copii (deoarece fiecare plod in plus reprezinta mai multe ajutoare si acestia oricum sunt lasati de parintii prosti de capul lor toata ziua).

Ia sa fie reduse taxele pe munca, iar ajutoarele sociale aproape eliminate si ai sa vezi cum, in cateva generatii, IQ-ul va creste. Si in Vest nivelul de inteligenta al populatiei scade probabil datorita aceluiasi motiv, insa ei au pornit de la un nivel mult mai inalt.

claudiu steflea
3 mai 2013 • 10:24 AM
din pacate ai dreptate

Comicul
3 mai 2013 • 10:28 AM
corect.

manu144x
3 mai 2013 • 5:20 PM
Eu cred că un lucru elementar uităm aici. Uităm de 50 de ani de comunism.

Cu cât erai mai prost şi obediant, promovai mai repede. Cei inteligenţi fentau sistemul, şi părăseau ţara. Acest lucru a mai ţinut 20 de ani după comunism, şi încă ţine.

Doar eu am jumătate din neam plecat în sua, jumătate milioanri, ingineri, etc.

Au rămas doar proştii în ţară.
Mă simt prost dintr-o dată 🙂

horia dragoiu
3 mai 2013 • 7:33 PM
Romania e mult in fata altor tari in aceasta privinta: vezi filmul Idiocracy 🙂

Vasilica
5 mai 2013 • 3:25 PM
nu din cauza aceasta se fac 4+ copii, chiar daca n-ar primi mai multe ajutoare tot atat de multi copii ar face. E gresit inteleasa aceasta faza, saracia ii impinge spre a face multi copii, nu ajutorul social primit pentru ei. In Nigeria nu le da nimeni ajutor social si e aceeasi situatie. Natalitate este crescuta in mediile saracacioase, este un semn de saracie… peste tot. Singura solutie ar fi educarea lor, ridicare societatii ca un intreg… ceva ce tinde spre paradox.

idf
3 mai 2013 • 8:58 AM
😀 Asta cred ca e cel mai tare articol …. Ia mergi la o crasma in sat , si spune-le ca romanii , ca medie , se apropie de cimpanzei …. sa vezi ce reactii o sa ai; Coanda ,Vlaicu , vecinul care a plecat in Germania si I-a bagat pe toti sub masa la cum lucreaza el , tancuri rusesti topite cu laser la granita , etc etc ….
Romanul este destept , dar vezi tu Mihai ” occidentul nu il lasa sa se dezvolte ” ” pentru ca au nevoie de piata de desfacere , ne fura creierele , ne intoxica cu mancarea , totul este o conspiratie mondiala , ca nu cumva sa se ridice romanii , sa domine lumea , cu inteligenta lor .
Altfel ar tremura nemtii si americanii si japonezii de frica economiei romanilor …
M-am distrat bine citind acest articol 😀

claudiu steflea
3 mai 2013 • 9:05 AM
Fiecare tara are si varfuri de inteligenta. In articol se pune problema de distributie a inteligentei la populatie. La noi e mai moale. Degeaba avem 2 genii si 10 milioane de cimpanzei media iese mica. Pe cand la altii distributia poate e mai altfel si se vede in modul in care traiesc.

Marius C.
3 mai 2013 • 9:27 AM
Ziarele on line sunt pline de anunturi prin care tinerii absolventi de facultate isi cauta un loc de munca. Majoritatea cer salarii intre 7 si 900 lei. Foarte rar cineva cere 1200 sau 1500 lei. Pai daca ai facut o facultate si vrei sa lucrezi pe 700 de lei, nu inseamna ca esti PROST?
Probabil ca multi nu sunt de acord ca foarte multi romani nu inteleg limba romana, dar eu am avut experiente care dovedesc asta. De cate ori am dat un anunt prin care imi cautam un job, ma sunau absolventi de facultate ca vor sa se angajeze… Sunt un perfectionist si caut ca anunturile sa fie cat mai explicite si cu informatii complete, dar unii nu inteleg limba romana.
Va las cu o gluma despre romani:

“Directorul unei fabrici le propune muncitorilor să lucreze în fiecare zi mai mult cu 1 oră pentru a creşte productivitatea. Apoi îi întreabă pe angajaţi dacă sunt de acord.

Ionescu : -Eu propun să se lucreze câte 10 ore pe zi pentru a mări profitul companiei.

Vasilescu: -Eu zic că putem lucra chiar 12 ore pe zi, pentru că trebuie să ajungem cât mai repede la nivelul concurenţei.

Popescu: -Am putea să lucrăm 16 ore pe zi, suntem obligaţi să ne facem datoria.

Gheorghe: -Eu propun să nu mai plecăm acasă deloc. Pentru că acasă ne întâlnim cu nevestele şi riscăm să se nască tâmpiţi ca Ionescu, Vasilescu şi Popescu.”

All Inclusive Bulgaria
3 mai 2013 • 9:30 AM
Corect. Mai ales faptul ca suntem multi si totusi ne lasam calcati in picioare de o mana de derbedei.
Suntem un popor de sclavi.

Comicul
3 mai 2013 • 9:34 AM
Aderenta la creștinism si socialism. Ambele promovează mila si solidaritatea sociala fata de cei slabi. Si ambele promit un viitor mai bun, daca renunți la gândirea ta personala si le asculți comandamentele.”

OCRECT CORECT CORECT.
P.S. Pazeaza ca iar turbeaza Alpino. 🙂

gimmesudo
3 mai 2013 • 10:18 AM
Si feminismul! Nu uita de feminism!

Intreaba-i pe oricare din astia 3 care e solutia pentru criza si primesti acelasi raspuns: MAI MULT socialism/crestinism/feminism. Ba chiar o sa-ti spuna ca “societatea a esuat” 😆

Comicul
3 mai 2013 • 10:30 AM
Intotdeauna am spus ca asta cu barbatii si femeile pe picior de egalitate e o porcarie. Femeia e femeie iar barbatul e barbat. Desigur ca sunt lucruri care pot fi facute si de femei si de barbati dar sunt si lucruri unde e bine sa fie facute doar de femei si doar de barbati.

Radu – Danut Munteanu
3 mai 2013 • 12:41 PM
Mai ales copiii 🙂

dorian65
3 mai 2013 • 3:54 PM
Comicule ,am mai spus ca ar trebui regandite drepturile femeilor ca prea mult si-a bagat coada sarsaila(femeia) in multe treburi.
Inclusiv treaba aia cu moralitatea sa fi familist sa nu te abati de la…de la..ca iti afecteaza imaginea sociala.
Eu as rezuma treburile altfel, vrei ca femeie sa te duci la ma’ta da esti libera si eu nu impart cu tine nimic ca ai fost asistata social de catre mine.
Gandirea asta comunista de rahat, cand trebuie sa impart totul, a dus la santaje si a influentat decizia unor oameni importanti.Exemple sunt cu duiumul.

C
4 mai 2013 • 9:06 AM
@ dorian
Daca tu ai o problema in familie nu ceri ca statul sa dea o lege speciala, ca sa o rezolve.

Sunteti plictisitori cu smiorcaielile astea.

Nu intereseaza pe nimeni nefericirea unui singur individ, nu te-a obligat statul sa te insori si nu trebuie sa-si asume statul costurile divortului.
Iar legat de imaginea sociala, te rog sa ma crezi ca este mai proasta imaginea unui barbat care vesnic se vaicareste decat a unuia care are o amanta.

dorian65
4 mai 2013 • 9:14 AM
@C
Probleme de acest gen, sincer, nu am dar nici nu prea as fi de accord ca munca mea sa fie impartita la divort daor ca asa vrea legea.
Am spus ca barbatii sunt santajabili pe tema asta si femeia isi cam baga nasul, cateodata, unde nu-i fierbe oala.

I.
4 mai 2013 • 9:21 AM
Concluzie: văicăreşte-te că ai o amantă şi apoi întoarce-te la nevastă. :mrgreen:

dorian65
4 mai 2013 • 9:27 AM
@I
Gata, nu mai scriu nimic ca nu vreau sa ma trezesc cu ,,artileria grea” pe cap!

C
4 mai 2013 • 9:59 AM
Nu, mai I. Orice ar face, orice decizie ar lua, sa nu se mai vaicareasca. E penibil.
Se plange ca femeile au simtul proprietatii? Pai si el ar trebui sa-l aiba daca are vreun activ ceva in posesie. Daca de buna voie l-a trecut pe numele altuia, intr-o intelegere contra naturii, acum suporta consecintele. Dar sunt active personale pe care efectiv nu ai cum sa le instrainezi 😆 e mai mult un soi de contract de comodat hahahah.

I.
4 mai 2013 • 10:09 AM
Am un feeling că cei care se plâng cum au fost castraţi psihic de femei se duc acasă şi le vorbesc consoartelor cu “da mami, bine mami, facem cum zici tu puiule…” 👿

dorian65
4 mai 2013 • 4:03 PM
@I&C
Eram sigur ca puneti ,,artileria grea” la lucru.Hahaha
Eu ma refeream la bunuri dobandite in timpul casatoriei cand mai ai si o sotie casnica.

I.
4 mai 2013 • 6:51 PM
@dorian65: Aceeaşi problemă o au şi muncitorii de la Oltchim. Şi nu numai ei. Nu-ţi mai place jobul? Ce e mai bine să faci: să te plângi că patronul e mizerabil şi exploatator, sau să o iei din loc spre orizonturi mai bune?

I.
4 mai 2013 • 9:49 PM
Şi oltchimiştii s-au complăcut într-o căsnicie nefericită cu întreprinderea. Eventual câteodată au înşelat-o cu vreo grevă sau i-au furat piesele de strung din portofel. E urâtă, e proastă, nu face mâncare bună, dar e a noastră. Şi la divorţ au rămas în fundul gol.

dorian65
4 mai 2013 • 10:21 PM
Ma las pagubas ! Am devenit dintr-o data muncitorul cel smecher insurat cu fabrica ,am fost catalogat un frustat.Ce va mai urma sa fiu nu vreau sa aflu,inca.
Pai cum sa renunte un socialist la drepturile lui castigate prin ,,lupta”?Pai, daca ii moca si se poate, de ce sa nu luam?Asta vreti sa imi spuneti.
Sa fiu clar daca este al tau al tau sa fie !Ce este obtinut asa pe moca de catre voi femeile nu mi se pare prea normal.Exemple sunt destule si nu sunt de comentat aici.
Dreptul la proprietate trebuie sa fie foarte clar legiferat ,nu ambigu cum este acum.
Repet ma las pagubas ca o sa sariti cu argumente de o sa imi faceti capul toba.
Pana una alta subtin miscarea aceasta pentru faptul ca o consider singura oportunitate viabila de redresare si prosperitate a oamenilor care locuiesc in Romania.

I.
5 mai 2013 • 12:14 AM
I rest my case, că deviem. Să ne întoarcem la discuţiile despre eficienţă şi soluţii, zic.
PS: C. este femeie, I. este bărbat. Încă nu mi-am schimbat sexul. 😆

I.
4 mai 2013 • 9:54 PM
Short story: frustrările din căsnicie şi cele de la job au acelaşi vector comun – incapacitatea de a-ţi vedea mai departe de drumul tău. Şi cei nefericiţi în cuplu, şi cei nefericiţi cu locul de muncă nu au puterea să o ia din loc spre alte oportunităţi. Din varii motive, cel mai adesea fiind legate de angoasele personale, de anxietate, de lipsa unei educaţii manageriale personale şi profesionale. “Cine mă mai ia la vârsta asta? Cine mă mai angajează? Avem un copil împreună. Am rata de plătit. Mă râd vecinii. Îmi scade respectul de sine.”

Gabi
5 mai 2013 • 4:14 AM
@I – excelent punctuat.
Am mai auzit (şi chiar am întâlnit), de la unele de la care chiar nu m-aşi fi aşteptat, drept “scuze şi motive” următoarele:

 • mie nu-mi mai trebuie încă unu` care… nu mă respectă
 • ce?!? să stau din nou la cheremul unui… nesimţit?
 • mie nu-mi mai trebuie, vreodată, bărbat. Toţi sunt nişte porci!

În principiu, avem de-a face cu nişte băieţi şi fete, care au fost prost-crescuţi, după (greşitul) principiu de dominare al sexului opus (în cazul băieţilor), şi cel al egalitarismului sau mai rău, cel de inversare al sexelor (în cazul fetelor).
Avem acum o grămadă de masculi care, cred ei, că totul li se cuvine. Şi o grămadă de fetiţe, cu diplomă de master care se cred deştepte şi mai presus decât băieţii. Şi, care doresc a fi respectate înainte de a fi iubite.
Nici unii şi nici alţii nu realizează, (sau sunt prea orgolioşi) să accepte că, fiecare parte se aşteaptă altceva de la celalat. Că este nevoie de o reorientare fundamentală pentru că lucrurile să poată funcţiona. Nici unul din ei nu lasă din pretenţii, din drepturi, din teoriile de egalitate. Fiecare vrea întâietate. Cam la fel precum sindicaliştii încă mai visează să rămână pe picior de egalitate într-o economie falimentară. Şi unii, şi alţii, se cred mai “deştepţi” şi mai “egali” dăcât alţii. În timp ce frigiderul e din ce în ce mai gol.
Însă, în lupta lor pentru “egalitate”, IQ şi putere, nici unul şi nici celălalt nu pare să observe că, factura la chirie, întreţinere şi energie rămân..neplătite. E o luptă care se dă între acei oarecum capabili şi cei care şi-ar dori şi ei să devină egalii primilor – prin diminuare, prin obligare, prin “drepturi” şi alte prostii de genul acesta.
Un “will-be” o să câştige oricând simpatia “maselor”. Pentru că, (din nefericire), cel slab e admirat şi ajutat de “mase”. Cel puternic trebuie neapărat taxat, diminuat, slăbit şi până la urmă “scos din peisaj”.
Şi, uite aşa, am ajuns să fim o grămadă de oameni slabi… care se jelesc trăind pe-o rocă denumiră Pământ, plângându-se unii la alţii că nu le mai ajung resursele.
Dar, vrem cu toţii să fim “egali” şi “respectaţi” – indiferent de cine suntem şi indiferent de ceea de facem.
Desigur. Ce ideal frumos!

I.
4 mai 2013 • 10:10 AM
Cât despre activele din pantaloni… E ca în bancul cu studenţii şi bursa: acţiunile se mai vând şi pe sub mână. 😆

C
4 mai 2013 • 10:15 AM
Nu ma intereseaza nici cat negru sub unghie.
MAT are ca scop sa diminueze taxele si sa elimine coruptia.
Alte povesti abat de la sopul initial si dezbina.

C
4 mai 2013 • 10:39 AM
Ai vazut ca multi deturneaza discutia de la scopul MAT.
Ce fac unii pe aici este exact o forma de a abate atentia. Pana la urma ii consideri rau intentionati, pentru ca aceasta forma de atac este folosita si de servicii.
Nu au decat sa-si formeze un grup unde sa inceapa razboiul sexelor sau nu stiu ce jihad. Sa-si caute adepti si sa iasa la bataie cu asumarea TUTUROR consecintelor. Sa se lupte, sa-si asume identitatea, sa vada daca ii urmeaza cineva.
Altfel nu sunt decat niste no name de internet, plini de frustrari, care DEZBINA.

Femeile platesc taxe, ca si barbatii; femeile sunt afectate de coruptie ca si barbatii.
Ai mai putine sarcini sociale legate de asistatii sociali, drepturile barbatilor si ale femeilor se ajusteaza, la fel ca si rolul lor in cuplu.
Cand vine unu’ si imi spune ca el lupta doar pentru drepturile barbatilor si telul lui este sa puna in spatele femeilor mai multe responsabilitati, eu sa fac ce?
Sa stau ca o idioata sa imping la caruta lui? Viseaza? Sa lupte sa-si implineasca visul…asa cum poate el.
In ce ma priveste, in situatia asta, mai bine mor pe sabia mea.

C
5 mai 2013 • 1:43 AM
@dorian

Nici mie nu imi convine ca tii nevasta acasa si ca este asistata social. Nu ca sunt solidara cu tine si mi-ar pasa de ce cheltuieli ai tu, ca a fost alegerea voastra; tu cu femeie acasa, ai mai multe avantaje decat unul a carui nevasta munceste. Sunt solidara cu ceilalti contribuabili care va sustin financiar casatoria. Daca te intrebi de ce, uite aici:

 1. Daca tii nevasta acasa pentru placerea ta, nu ar trebui sa ai deduceri fiscale, lucru care totusi se intampla mai peste tot unde declari ca ai persoane in intretinere.
 2. Nu imi convine nici sa nu dai divort, pentru ca in cazul in care tu dai coltu’ doamna va avea pensie de urmas, platita tot de ceilalti contributori, ea neavand participare la fondul de pensii, decat daca tu ii faci acest serviciu.
  3.Daca te uiti cat castigi inainte de taxe, ai sa vezi ca statul iti ia mai mult decat iti ia nevasta si e normal ca inima ta sa stea unde iti stau banii/investitiile si sa-i ceri statului sa te iubeasca asa cum il iubesti si tu cand ii dai mai mult de jumatate din munca ta.
  Nevasta ta tolereaza cu stoicism aceasta legatura cu statul, legatura care ii taie din venituri; bineinteles din veniturile pe care le-ar avea pentru cinstea ce ti-o ofera de a te tine alaturi de ea.
  Deci nu te mai amara ca iti ia nevasta banii la divort (ciudat ca spui ca nu esti in situatia asta, dar te gandesti la ce ti se intampla in caz de divort) ca statul ti-i ia si nici nu-ti aduce vreo bucurie in viata.
  Pana la urma, daca stau si ma gandesc, nevasta ta ar fi cea care pierde din aranjamentul vostru si ar trebui sa te lase pana nu pierzi totul in legatura primejdioasa ( ca in de Laclos) cu statul, poate macar acum mai poate sa se aleaga cu ceva.

“Ce este obtinut asa pe moca de catre voi femeile nu mi se pare prea normal.” Pai ce este moca? Ai auzit de economia bunurilor intangibile? Cauta p-acolo si ai sa vezi ce platesti nevesti-ti. Nimic nu e moka! Mai mult, asa cum povesteam mai sus,TU primesti si ajutor de la ceilalti cetateni pentru slabiciunea de a fi negociat prost relatiile din cuplu.

I.
5 mai 2013 • 9:33 AM
@dorian65: am rămas că în titlul articolului, adică prost. Până la urmă e despre cine ia căţelul la partaj sau despre “oculta mondială”? Cred că e prea de dimineaţă pentru mine că să aflu răspunsul.

C
5 mai 2013 • 10:14 AM
@dorian
Incearca inca odata sa iti exprimi ideea.

Eu am inteles ca din cauza reglementarilor legate de divort tu vrei ca femeile sa nu mai aiba drepturi; daca se poate niciun fel de drepturi.

Daca nu este asta, atunci ce doresti tu de fapt? Hai sa lamurim problema, ca daca lasam lucrurile in coada de peste nu se ajunge nicaieri.
Cand generalizezi un caz special si spui in loc de “eu nu vreau sa dau femeii MELE nimic”, “femeile nu ar trebui sa primeasca nimic, ca sa nu se creada mai cu motz a mea; ajutati-ma sa schimbam legea si sa le subordonam” eu consider ca este un afront personal. Din trei cuvinte (pe care mai tarziu le retractezi, culmea!), ma bagi intr-o ciorba cu care eu nu am nicio legatura. Si uite ca unii te sustin si viseaza ca femeile sa nu fie acceptate pe piata muncii, ca sa nu mai aiba ei concurenta, isi doresc sa nu mai aiba femeile functii de conducere, bat campii ca nu trebuie sa aiba legatura cu educatia sau cu justitia, apoi sustin ca daca le tin acasa sunt asistate social de ei (folosesc expresia ta, cu toate ca sensul este incorrect; asistat social=intretinut din banii de la bugetul de stat nu din venitul unui individ in urma unei relatii personale).

Eu nu am chef sa mi se impuna restrictii din cauza ca in mintea unora este ceata sau rea intentie. Nu am chef sa ofer suport si protectie unor indivizi necunoscuti, care sunt prea slabi sa-si faca ordine in ograda lor. E ca si cum ai pune o arma in mana unui nebun: el nu are drept la arma, dar te bagi tu sa il ajuti ca sa primesti un glont in cap; mai este cazul sa intreb care e nebun in cazul asta?.

Deci, ca sa eliminam confuzia, incearca inca odata sa iti exprimi idea.

C
5 mai 2013 • 11:11 AM
@dorian
“Eu am vrut cu totul si cu totul altceva sa spun.
Tari,regate au fost conduse din umbra de catre femei datorita acestor aberatii.”

Gata! Am inteles… Tie nu ti-e frica ca te insori si nevasta o sa-ti ia totul la divort. Tie ti-e frica cum ca ai sa devii rege si o sa-ti conduca amanta tara. 😆 …Brava natiune!

Comicul
5 mai 2013 • 12:41 PM
Okay. ma bag si eu otara in discutia asta a voastra uc divort and stuff like that. Din ceea ce am inteles dorian e ingrijorat de transfer de proprietate in urma unui divort. Pai uite ce propunere i-as face lui Dorian. Un partener de-al meu de afaceri a gasit solutia. El a construit doua case, cate una pentru cei doi baieti ai sai si le-a permis sa locuiasca in ele impreuna cu sotiile lor dar casele au ramas pe numele lui. De ce? Pai in cazul asta, daca e vorba de divort, femeile nu primesc nimic. Simple as that.

C
5 mai 2013 • 1:21 PM
@ comicul
Bineinteles ca sunt solutii, cea de care vorbesti este una dintre ele.

@dorian
ma lasi … deci tu mori de grija altuia…

Vasilica
5 mai 2013 • 3:30 PM
… in final ne nastem oameni si atunci nu vad dc ar avea o femeie mai putine drepturi ca un barbat… e o prostie ceea ce vb tu.

Gabi
5 mai 2013 • 9:11 PM
in final ne nastem oameni si atunci nu vad dc ar avea o femeie mai putine drepturi ca un barbat… e o prostie ceea ce vb tu.

În primul rând, trebuie înţeleasă tendinţa de emancipare a aşa-zisei “femei moderne”.
Aşi zice că româncele realizează că societatea le acordă, deja, la muncă aceleaşi drepturi egale cu bărbaţii.
Însă, nu toate femeile sunt la fel. Unele nu abuzează de aceste drepturi şi realizează unde sunt limitele. Altele, vor “drepturi egale”, dar nu şi obligaţii egale la muncă.

Dau un exemplu: la un birou local de Taxe şi Impozite lucrează vreo duzină de femei. Vineri este program scurt, se pleacă la ora 15. Pentru că programul cu publicul s-a încheiat la ora 13, şeful lor vine şi spune, doamnelor, înainte să plecaţi, vă rog să vă ştergeţi praful de pe birouri, curăţaţi-vă monitoarele de la calculatoare, daţi cu mopul pe parchet, schimbaţi sacul coşului de gunoi… faceţi-vă curat la locul de muncă cu alte cuvinte.
Doamnele se uită chiorâş la şef, dar nu fac mai nimic din ce li s-a spus. Ele prefera să bârfească una cu alta, să vorbească cu copilu la telefon sau să joace Solitaire pe calculator până la ora 15.
Şeful observă că ele nu s-au subordonat “directivei” – însă, nu are ce să le facă.. pentru că, curăţenia la locul de muncă nu este o îndatorire inclusă în fişa postului doamnelor funcţionare.
După ce “doamnele” dispar, apare o ţigancă cu nici 4 clase primare şi într-o juma` de oră cică face curat pe la birouri şi calculatoare dar, pe fond, dă un rasol total, apoi se uşcheşte.
Trece weekend-ul. Se deschide din nou biroul, “doamnele” vin la serviciu. Cafeluţele de rigoare, vai dragă ce ţi-ai făcut la păr? da, mersi, şi tu arăţi bine, parcă te-ai mai bronzat. Noi n-am plecat nicăieri că boul de soţ i s-a stricat maşina.

Apar primii “clienţi” pregătiţi să-şi plătească taxele şi impozitele. Se formează cozi interminabile. Doamnele încep să deschidă una câte una din ghişee. Calculatoarele nu funcţionează. Plătitorii de taxe devin nervoşi şi încep să le înjure pe doamne. După un timp, una din ele al cheamă pe şef la telefon, să vină să vadă “ce-ar putea fi cu reţeaua, că noi nu ne pricepem”. După vreo oră, în timp ce şefulică aiureşte nişte fire pe sub birourile doamnelor, acestea ies la o ţigară şi bârfesc pe hol.
Concluzia? în final, “e de vină femeia de serviciu” – amărâta aia cu nici 4 clase care a venit în urma “doamnelor” să le facă curat şi care…a deranjat firele de la calculatoare.
Şeful aşi pierde cumpătul şi îndrăzneşte să le spună:

 • Doamnelor, dacă şi voi v-aţi fi făcut curat la locul de muncă atunci nu ar mai fi fost probleme..
  Una âi raspunde cu tupeu:
 • Cine noi? dace, tu crezi că daia ne-am dus noi la facultatea de.. studii administrative? ca să ne pui tu să facem muncă necalificată?
  Alta:
 • Ce, ne-ai angajat pe post de femeie de serviciu?
  Alta:
 • Ia vezi, că-ţi băgăm o plângere la Directoare, că ne abuzezi verbal la locul de muncă!

Caz real, povestit de către unul din tinerii care lucrează într-un birou alăturat, unde sunt doar 4 bărbaţi şi o tânără. Aceştia se descurca singuri de minune şi nu sunt probleme. Pentru că, tinerii şi-au şters singuri birourile şi, la o adică, se pricep să-şi reconecteze la nevoie calculatoarele. Însă, tineri din biroul alăturat, cu toate că sunt proaspeţi absolvenţi de IT, nu au atâtea mofturi şi fasoane precum au “doamnele emancipate” de alături, despre care şoptesc că sunt “intrate pe pile”.

Deci, despre ce fel de “egalitate” vorbim? aia în care, după ce ai fost acceptată ca angajată, îţi dă “dreptul” să pui sub semnul întrebării dispoziţiile şefului?
Eu cred că acum nu mai e vorba de egalitate – căci doamnele de mai sus au obţinut-o deja. Dar, ele şi-ar dori mai mult decât “egalitate”. Dreptul să facă ce vor ele la serviciu, pe termenele lor, dreptul să nu fie flexibile atunci când e nevoie. Nu am întâlnit astfel de probleme în mediul privat unde şi femeile şi bărbaţii cooperează împreună, astfel încât lucrurile să funcţioneze fără a crea probleme.

Dan99
3 mai 2013 • 1:33 PM
Feminismul e marxism. Au luat textele lui Marx & co. si au inlocuit “bogatii” cu “barbatul” (alb)… halal filosofie 🙂 . Nu degeaba Margaret Thatcher practic a spus ca nu da doi bani pe feminism.

arrletty
3 mai 2013 • 7:33 PM
nici eu

Micutu
3 mai 2013 • 11:09 AM
Stai ca nu a computat inca Alpino 🙂 ), ai dat de prieteniul lui Sarsaila daca descopera CTRL+F si iti cauta comentariile 🙂 ))

…eu as sugera o botnita temporara pt el, sa aibe timp sa reflecte 🙂 ))

MIRCEA ALPINO
3 mai 2013 • 5:35 PM
Nu turbez. Nu crestinismul e de vina pentru instaurarea si perpetuarea socialismului in Ro. Daca era adevarat acest lucru, Ceausescu nu se mai omora sa distruga bisericile si nici rusii nu se mai inghesuiau sa rada ortodoxia de pe pamintul Romaniei.
Eu am zis sa cititi biblia! Nu vreti. OK. Vi-o prezint eu pe scurt, dar nu mai incercati tot felul de alte explicatii care demonstreaza cert ca nu cititi Biblia sau poate o cititi, dar nu puteti sa o intelegeti.
Prin saraci se intelege cei carora Sarsaila le-a creat pagube materiale si mai ales spirituale. De ce? Pentru ca nu au avut grija sa se aproprie de Dumnezeu suficient de mult si astfel nu au reusit sa devina oameni imbunatatit sufleteste, apti sa ajunga ulterior in Imparatia Cereasca.. ATENTIE! Nu este vorba de saraci material, ci saraci cu duhul.

Comunistii sint cei care au promovat egalitatea falsa intre oameni. Biblia nu votbeste despre o egalitate intre oameni, ci de o relatie personala (individuala) a omului cu Dumnezeu. Fiecare om are pacatele lui. Fiecare om trebuie sa lupte cu pacatele lui nu a celorlalti. Fiecare om discuta separat cu Dumnezeu, prin taina spovedaniei. Vorbeste despre pacatele sale, nu a celorlalti.
In biblie apar oameni pe diferite niveluri sociale date de bogatia personala si nicaieri nu gasim o condamnare a bogatiei si a celor bogati, daca ei au ajuns asa legal.

Dumnezeu promoveaza libertatea spunind: SA NU VA INCREDETI IN OAMENI, CI IN MINE, DUMNEZEUL VOSTRU. Eu va pot asculta rugaciunile, Eu va pot implini cererile. Oamenii nu pot realiza lucrul acesta decit partinitor, in functie de propriile interese meschine de moment. Dumnezeu ofera viata vesnica in schimbul ascultari si puneri in practica a poruncilor lui. Oamenii nu pot oferi asa ceva, pentru ca ei sint creatie a lui Dumnezeu si nu invers..
Comunismul nu promoveaza libertatea individuala, ci supunerea orbeste fata de partidul comunist, singurul care poate oferii tutror acelasi lucru. Dar intrebarea era mereu pusa: De unde da? Raspunsul a fost dat in 1989, cind sistemul comunist s-a prabusit. Nu dadea de nicaieri, ca nu avea de unde! Asa ca oamenii au devenit inutil sclavii comunistilor.

Comicul
3 mai 2013 • 6:13 PM
SA NU VA INCREDETI IN OAMENI, CI IN MINE, DUMNEZEUL VOSTRU
Aha. Pai atunci inseamna ca putem elimina prehotii din ecuatie. 🙂

MIRCEA ALPINO
4 mai 2013 • 12:22 AM
Tu tot nu intelegi! Biserica este transnationala lui Dumnezeu. Acolo se prelucreaza sufletele umane. Ele sint pregatite dupa o tehnologie stricta sa ajunga in Imparatia Cereasca. Dumnezeu a stabilit ierarhiile si cine lucreaza in transnationala lui. Primii sint apostolii, apoi urmeaza preotii. Acestia au dreptul sa lege si sa dezlege pacatele oamenilor cu scopul imbunatatirii lor sufletesti. Responsabilitatea preotilor este mare. Un om poate fi iertat de Dumnezeu pentru pacatele sale, dar un preot care pierde un singur suflet prin propriile actiuni gresite nu mai intra in veci in Rai. Asa ca nu le mai purta tu de grija preotilor ca are cine sa le an alizeze activitatea.

dorian65
4 mai 2013 • 4:33 AM
@Alpino
Mai nea Alpino nu le poarta nimeni de grija la popi ca pe unde am fost nu am vazut macar un popa sarac.
Cel ce pastoreste o turma de …,.nu stiu cum sa ii definesc,are saracul masinuta,casa cat un palat si multe alte avantaje de la contributorii lui.
Am o boala pe toti popii, nu conteaza religia,astia manipuleaza pe cei multi si prosti.
Ma uit pe aici la astia la scoala nu se duc ca scoala nu este pentru ei,atentia nu poti sa le ti treaza mai mult de cinci minute dar la biserica se duc si asculta tot ce zice popa cu gura cascata.Ce este prost ca popa interpreteaza dupa bunul sau plac scripturile si ii manipuleaza pe idioti.
Acum intelegi cam ce vrem sa spunem pe aici?
Pe mine unul ma lasa rece capitolul religie dar ma infierbanta cand vad ca o mana de papistasi din background conduc natiuni intregi.

Comicul
4 mai 2013 • 7:53 AM
Eu tot nu inteleg crestinismul romanesc al anului 2013. Ca era altcumva inainte, posibil, dar ceea ce e acuma e un dezastru pentru tara. SI da, nu inteleg daca lui Dumnezeu trebuie sa te rogi, de ce ai nevoie de pastori ,preoti etc. Pentru ca din cate vad eu, exact coruptia celor din urma strica tot sistemul. 🙂

Vasilica
5 mai 2013 • 3:41 PM
Prefer sa citesc ceva coerent cap coada ca ineptii, nu ma poate nimeni obliga sa citesc o carte de 1000 de pagini doar pentru a demonstra ceva in care nu cred, un concept care nu are nici o logica, iar pentru mine logica e cel mai important lucru din lume… atat timp cat lucrurile sunt logice… automat se pot imbunatatii si astfel pot evolua.

Din pacate am dat 50 de lei pe o Biblie, scopul era sa o citesc… dar cand am deschis-o si am vazut ca a fost aprobata de domnul Daniel, cel mai crestin dintre crestini… am zis pas, chiar nu pot sa cred ca am cotizat si eu pentru o cauza atat de stupida. Totusi trecand peste orgoliu(care nu-l am) am deschis urmatoarele pagini, m-am apucat de citit… si am ramas placut impresionat, aveam dreptate… chiar am dat 50 de lei degeaba si uite asa am reusit sa am o Biblie(macar e alba) care imi sta pe un raft al bibliotecii alaturi de carti mult mai interesante.

Crestinism, religie, zeitati… sunt bla bla bla-uri … inevitabil stiinta o sa le dezarmeze toate… si atunci lucrurile se vor rezolva, bisericile vor deveni camine pentru copii, cele mai dragute arhitectural vor fi monumente, preotii o sa isi caute de lucru, iar obiectele bisericesti vor ajunge prin America Latina, Africa… si prostirea saracilor se va muta pe acolo

Chiar nu mi-as pierde timpul pentru a citi ceva, doar pentru a afla in final ca am citit toate astea degeaba. Principiul e cel al celui mai nou si maret seif, dar gol. Atat timp cat nu stii despre ce e vorba… crezi ca e ok, dar cand vezi cu adevarat… devine frustrare si eu nu vreau sa-mi dau seama ca in final mi-am pierdut timpul citind ceva inutil in detrimentul lucrurilor utile.

un cititor
6 mai 2013 • 1:03 PM

un cititor
6 mai 2013 • 1:07 PM
“Chiar nu mi-as pierde timpul pentru a citi ceva, doar pentru a afla in final ca am citit toate astea degeaba. Principiul e cel al celui mai nou si maret seif, dar gol. Atat timp cat nu stii despre ce e vorba… crezi ca e ok, dar cand vezi cu adevarat… devine frustrare si eu nu vreau sa-mi dau seama ca in final mi-am pierdut timpul citind ceva inutil in detrimentul lucrurilor utile.”-aceleasi cuvinte le pot spune citind acest comentariu.a sti care lucruri sunt cu adevarat utile,tine de largimea orizontului…atat timp cat nu cunosti cu ce te “lupti”,nu are rost sa te auto-accidentezi cu idei preformate si preconcepute

Radu – Danut Munteanu
3 mai 2013 • 10:02 AM
Reblogged this on Academia de Vânzări – Revista de Management şi Vânzări.

Imparatul e gol
3 mai 2013 • 10:11 AM
Studiul e din 2010 – data publicarii! Suntem in 2013 si e totul foarte bine!
Articolele lui Mihai din 2010 sunt inca 100% de actualitatea astazi!
Ce ati facut in acesti 3 ani pentru dumneavoastra, fiecare? Pentru ca in timpul asta nici un politician, politruc, judecator, procuror sau militian nu a fost inca omorat si nici nu si-au pierdut averile furate.

Un IMM-ist
3 mai 2013 • 12:07 PM
In 2010 nu exista Miscarea Antitaxe. Acum exista. Nici o grija, voi fi alaturi de Mihai si financiar si in strada, iar toti prietenii mei zic la fel.

Alex H
12 noiembrie 2013 • 4:59 PM
“Ce ati facut in acesti 3 ani pentru dumneavoastra, fiecare? ”

Eu am plecat din tara 😀

I.
3 mai 2013 • 10:34 AM
Alt articol ce va deveni viral. 🙂

Referitor la olimpici, indiferent că sunt la matematică, şah, gimnastică: nu e meritul nimănui altcineva decât al premiantului însuşi. “Boborul” nu are nici un merit, că nu boborul a dat examen, şi nici nu l-a pregătit. Statul nici atât, ajutorul dat de stat studiosului fiind minim, şi deseori în batjocură. Antrenorul, profesorul? Relativ. Poţi să fii tu cel mai bun profesor din lume, dacă elevul e loază şi tu, marele profesor de geniu, devii automat un ratat. Materialul genetic şi bagajul acumulat pe drum în caracterul şi educaţia elevului, alea sunt singurele care îl ajută să reuşească. Restul sunt ori simpli îndrumători, ori chibiţează de pe margine.

I.
3 mai 2013 • 10:40 AM
Citind linkurile din articol prin punctele esenţiale am realizat ce e cu acel 2010 ce i-a agitat pe unii. 😆 E bine, înseamnă că nu m-am senilizat de tot. 😆 Situaţia se prezintă la fel şi astăzi, la 3 ani de atunci.

evil
3 mai 2013 • 11:03 AM
la modul cat se poate de sincer: CEL MAI BUN ARTICOL pe care l-am citit de cand am descoperit CPP. FELICITARI !!!!

GabiM
3 mai 2013 • 11:05 AM
Nu distrugeti ideile generoase prin declinari si generalizari fara masura.
Urmaresc CPP dinainte de a deveni atat de radical si sper ca intentia ce-l “mana in lupta” e total sincera.
Romanii nu sunt nici prosti nici destepti, exista romani destepti si romani prosti.
In nici un caz nu cred ca esti indreptatit sa-ti dispretuiesti natia pentru ispravile sau neispravile unor compatrioti chiar daca ei reprezinta majoritatea.
In al doilea rand, nu poti promova “capitalismul fara scrupule” ca sa-i acuzi pe cei ce ne conduc acum.
Ceea ce traim noi acum poate fi interpretat si ca socialism nesimtit si drept capitalism fara scrupule.
Pe de o parte statul imparte mita electorala bugetarilor si asistatilor sociali si pe de alta parte contracte fabuloase si monopoluri “capitalistilor fara scrupule”.
OK am inteles asistatii trebuie sa-si duca traista , mi se pare corect , asa cum spune un apostol “Cine nu munceste sa nu ceara de mancare”.
Ce ar trebui sa faca statul in opinia CPP?
Sa privatizeze justitia? politia? armata? sa fim seriosi.
Ce parere are CPP despre monopoluri? monopolul monedei si creditului, monopolurile politice : daca romanii sunt prosti mai au dreptul sa-si faca partide.
Ce parere are CPP despre caste? justitie, notari …
Cum arata un draft de constitutie? maimutele au drepturi?
Au fost inceputuri tumultoase, felicitari pentru rating, felicitari ca aduceti in primplan probleme spinoase.
Da’…doar atat?
O dezbatere pe principiile unei constitutii normale ( nu moderne, nu socialiste, nu capitaliste ) ar fi mai mult decat necesara. Asa un fel de Magna Carta pentru noi la inceputul secolului XXI.

Paul
3 mai 2013 • 11:35 AM
“Ce ar trebui sa faca statul in opinia CPP? Sa privatizeze justitia? politia? armata? sa fim seriosi.”

Alt comunist care se crede liberal.

Paul
3 mai 2013 • 11:43 AM
“nu cred ca esti indreptatit sa-ti dispretuiesti natia pentru ispravile sau neispravile unor compatrioti chiar daca ei reprezinta majoritatea.”

Ba da. Exact asta inseamna majoritate! Nu e corect s-o lauzi pentru meritele minoritatii. Dar pentru prostiile majoritatii, ai tot dreptul s-o injuri. Mai uita-te in cartea de matematica, mai “natie”.

GabiM
3 mai 2013 • 12:01 PM
Dragule
insulta “Mai uita-te in cartea de matematica, mai “natie”” si atacul la persoana “Alt comunist care se crede liberal.” sunt exact ingredientele de care are nevoie o miscare pentru a triumfa.
Atitudinea de “cine nu e cu noi e impotriva noastra” este exact ce lipsea spatiului politic romanesc in zilele astea.
Si eu sunt satul de cat ma fura statul romanesc, si eu am o mica afacere si stiu care sunt poverile, de asta urmaresc CPP.
Dar nu vreau sa dispretuiesc pe nimeni. Natia nu inseamna numai populatia ce traieste intr-un anumit areal, natia include si stramosii (exista momente in istorie pentru care merita tot respectul) si urmasii care nadajduiesc ca vor fi mai rasariti decat noi.
Scriu asta pentru ca imi doresc sa apara o miscare care sa puna in discutie si sa dezbata principii.
Daca revenim prin comportament la “neaosa” balacareala politica romaneasca actuala imi cer sincer scuze de deranj.

Paul
3 mai 2013 • 12:12 PM
Cand gandesti comunist, cum ai vrea sa ti se zica? Liberal? Deci demonstrezi ca am dreptate. Chiar esti un comunist care se crede liberal. 🙂
Ce te face sa crezi ca am avea nevoie de tine?

Vasilica
5 mai 2013 • 3:48 PM
… evenimentele istorice alea marete cu care ne mandrim, care sunt? … Daca intr-un club sunt 99% manelisti, inevitabil o sa ajunga un club in care or sa predomine manelele, exact asa e si cu tara. Daca 90% din locuitori sunt sub nivelul marii, fabricile de colaci de salvare vor predomina economia.

Alexandru Anitei
3 mai 2013 • 12:50 PM
Citeste Carta Libertatii Fiscale si Manifestul Antitaxe ca sa-ti faci o opinie despre ce e MAT si CPP.

Personal, eu sper sa tindem spre un stat minimal, adica un stat care se ocupa numai de ceea ce nu e posibil sa existe intr-o economie privata. In principal, armata, politie, justitie. Restul poate functiona mult mai eficient intr-o piata libera.

Eduard
3 mai 2013 • 11:22 AM
Salutare tuturor. Oamenii au idei multe, unele bune, altele rele, etc. Ideea mea: fiecare masura, ce poate parea plina de intelepciune la un anumi tmoment, se poate dovedi in timp, exact opusa. Ce ar fi daca, toate tarile lumii ar opri instant orice urma de ajutor social? Hai sa mergem pe ideile multora din cei ce scriu aici, de dragul ideii. Da, ar scadea natalitatea, prostii ar dispare treptat sa zicem, ar creste poate IQ ul planetei. Cum ramane cu forta de munca ieftina, din toata Asia si Africa? Unde ar mai pleca toate marile companii dupa muncitori? O sa ziceti las ca apar roboti tot mai multi, etc. Posibil si asta, dar atunci, daca de acum tehnologia e asa de faina, de ce naiba mai exista mii de fabrici in Asia, Africa etc, daca tot robotii fac munca aia repetitiva? Eu gandesc asa: fiecare om are cumva un rost, un sens pe lumea asta. Prostia e de multe ori dureroasa, poate aduce necazuri nu doar celui prost dar si celor din jur, dar are si beneficii pentru societate, din alte puncte de vedere. Asadar pentru a incheia: ganditi mai departe de cateva zile, ganditi pentru zeci de ani, pentru generatiile copiilor vostri, daca vreti sa luati masuri cu adevarat intelepte. Graba, pripa si deciziile ce se iau asa pe picior, au facut mult rau multor oameni, istoria e plina de exemple, trebuie doar sa le cunoastem. Mult succes tuturor in tot ce faceti!
PS despre ideile dl Giurgea privitoare la religie: da, s au facut si inca se fac multe nereguli in numele credintei, insa nu Dzeu e vinovat pentru ele, ci oamenii ce sunt avizi dupa bani. Capitalismul ala salbatic, poate e mai prezent decat ne imaginam noi in randul multor oameni din randurile bisericii, desi se dau multi neprihaniti, plini de bunatate, etc. Eu cred ca religia ar terbui sa fie ceva personal, al fiecarui om, daca asa considera el, iar nimic din credinta nu ar trebui sa aiba vreo tangenta cu banii. Sustin ideile dl Giurgea, care spune ca nu statul trebuie sa dea bani bisericii, etc. Oamenii credinciosi ar trebui sa ajute bisericile, doar pe acelea unde exista preoti cu har, oameni cu adevarat onesti, cu credinta si frica de Dzeu. Daca astfel de preoti, ar fi nu stiu..10 in tot Buc, atunci doar 10 sa fie., sa avem bisericile pe care le meritam. Cand vor fi 100 sau 1000 de astfel de oameni atunci sa avem 100 sau 1000 de biserici, etc. Pentru tot si toate exista solutii corecte, trebuie doar sa vrem sa le sustinem!

Micutu
3 mai 2013 • 11:43 AM
“Prostia e de multe ori dureroasa, poate aduce necazuri nu doar celui prost dar si celor din jur, dar are si beneficii pentru societate, din alte puncte de vedere” – Ce beneficii? da si cateva exemple, nu ne lasa cu ochii in soare.

Nu inteleg de ce e asa de mare frica fata de selectia naturala si evolutia fireasca a speciei?

Comicul
3 mai 2013 • 11:46 AM
Pai citeste mai jos in comentariu si o sa vezi ca nene Eduard e crestin ortodox ori la crestini in special la ortodocsi trebe sa ai mila de sarmanul criminal hot escroc etc. Altfel, imi place ca Eduard, spre deosebire de Alpino, e dispus sa faca curat in ograda ortodoxie.

MIRCEA ALPINO
3 mai 2013 • 5:43 PM
Numai Dumnezeu poate face curat in ograda proprie. Ai uitat? Cine este fara de pacat sa ridice primul piatra!

Comicul
3 mai 2013 • 6:05 PM
Fara pacat conform carui reper Alpino? 🙂 Daca eliminam interdictile aberante impuse de religie,nu prea mai avem pacate.

horia dragoiu
3 mai 2013 • 7:46 PM
Nici Dumnezeu nu e in stare sa-si faca curatenie in propria ograda. Priveste si tu in jur si vezi ce lume a creat.

MIRCEA ALPINO
4 mai 2013 • 8:54 AM
@Comicu
Adica zici ca putem fura, pentru ca nu avem reper Biblia?

@horia dragoiu
La botez, copilul este fara de pacate. Depinde apoi ce educatie primeste de la parinti, nasii lui si societate. Daca vrea sa ajunga un om placut lui Dumnezeu, are propria constiinta si vointa care si le poate utiliza in sens pozitiv.

Vasilica
5 mai 2013 • 3:53 PM
nu stiu exact pe unde am citit, dar era ceva interesant legat de liberul arbitru…. cica Dumnezeu a dat fiecaruia liberul arbitru, iar dupa ce si-a dat seama ca oamenii nu-l bagau in seama, nu-l luau in serios chiar il luau in batjocura… ia condamnat pe toti din cauza liberului arbitru 😀 …

Miron
3 mai 2013 • 12:42 PM
Va citesc din 2010 si am senzatia ca nu doar intemeiati un nou partid ci chiar o noua religie. Insa una bazata pe logica si realism dur. Un fel de darwinism social spartan. Ce-ar fi ca peste 1000 de ani sa aveti biserici si statui pe toata planeta si sa se zica: iata omul care a schimbat lumea?
Ma intreb doar cine vor fi cei 12 apostoli 😆

Comicul
3 mai 2013 • 12:53 PM
Toate problemele vietii noastre provin din existenta statului social si a bugetului comun. Daca ar fi un stat minimal si nu un stat social atunci fiecare si-ar vedea de buzunarul lui si nu ar mai exista suspiciune din partea ateilor ca religiosii le fura banii sau din partea religiosilor ca ateii vor sa-i omoara etc. Adica toti am putea trai in pace si liniste si ne-am vedea de treaba noastra.

C
3 mai 2013 • 1:10 PM
Tot e mai lejer programul de ce nu incercati si voi un test de IQ?
http://mate.info.ro/Resources/ro-RO/Test_de_inteligenta_nonverbal.aspx

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 2:15 PM
Haha, multumesc. A fost foarte amuzant. Am avut o surpriza! 😆

C
3 mai 2013 • 6:20 PM
Placuta? 😆
Oricum daca media IQ pe Ro este mai mica decat maxima la cimpanzei inseamna ca importul de banane e o afacere buna.

Chow-chow
3 mai 2013 • 6:54 PM
Iar inteligenta clasei politice este egeala cu numarul de la pantofi.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 8:49 PM
Prefer sa nu vorbesc. Si-asa sunt eu destul de arogant; daca mai imi dai si dovezi stiintifice cu IQ-uri de-astea astronomice, chiar ca n-o sa se mai inteleaga nimeni cu mine. O sa ajung sa ma cred Dumnezeu, haha 😆

Ungureanu Paul
3 mai 2013 • 5:39 PM
Shit 🙂 ) 118. Gata, ma recunosc invins 🙂 )

Multumsc frumos pentru link!

C
3 mai 2013 • 6:22 PM
Si mie mi-a iesit mai mic decat la alte teste 😆 . Dar totusi acceptabil as zice 🙂 .

Marius C.
3 mai 2013 • 1:16 PM
De pe net:

“Romanii nu sunt de loc materialisti. Sunt educati de mici sa fie capabili si buni pentru ca intr-o zi POATE vor ajunge la bani. Cand te angajezi la o firma straina trebuie sa iti demonstrezi prima data valoare si pe urma mai vorbim. Un vestic nu trebuie sa demonstreze nimic! Vrea prima data sa vada banii si dupa aceea mai discutam. Iti spune sincer din prima ca el nu vine pe gratis si vedem dupa aia cum merge.Nu iti place de el il dai afara dar el nu va lucra de ‘proba’ pe gratis pentru ca ulterior sa rediscute. Noi cei din est suntem niste prosti, ne vindem ieftin si mereu cautam sa demonstram ca nu suntem hoti si ca nu suntem un neam prost pe cand vesticii stiu ca sunt cei mai buni FARA SA CONFIRME. Ne lipesc pe capete niste bete de care ne atarna morcovi si noi credem ca suntem aproape de morcovi dar mergand sa il apucam obervam ca morcovul se misca odata cu noi. Am vazut la un canal mai demult interviu cu ambasadorul americii. interviul era cam asa “mah americanski nu ne ajutati si noi ca noi tot trimitem trupe in afganistan…… la care americanul, ba da o sa va ajutam daca trimiteti si mai multe trupe in afganistan” …. Cand eram in liceu si imi placea de o fata foarte frumoasa, ea ma tot prostea cu faze gen “Daca imi faci tema poate ies cu tine la suc” si eu ii tot faceam teme in speranta ca poate intr-o zi o sa iasa. Daca nu i-as mai fi facut tema sigur o pierdeam si daca continuam sa ii fac tema, cel putin probabilistic eram tot mai aproape.”

Alexandru Anitei
3 mai 2013 • 1:23 PM
Cateva observatii la articol:

 1. Motivul principal pentru care romanii au in medie un IQ mai redus e faptul ca de 23 de ani Romania a “exportat” peste 5.000.000 de creiere de calitate superioara peste tot in lume. Majoritatea celor care au plecat sunt oameni de actiune, oameni care nu s-au complacut in situatia de saracie abjecta din tara, oameni care au avut inteligenta sa vada unde pot scoate cei mai multi bani de pe urma muncii lor. Astfel, ce a ramas in Romania in medie are o calitate mai mica.
 2. Asa cum bine a scris Mihai in articol Romania se imparte in doua. O parte de oameni normali, inteligenti, civilizati cu nimic mai prejos de restul Europei si cealalta parte de lenesi, inculti, analfabeti. Avand in vedere rezultatele alegerilor din ultimii 23 de ani, aceste doua parti sunt cam egale (de fiecare data cand la alegeri au existat doua alternative clare – una progresista – pro Europa si alta retrograda – socialista voturile s-au impartit cam 50%-50%). Daca jumatate din populatie are un IQ mediu european de 100 si media pe intreaga populatie e de 94 inseamna ca cealalta jumatate are un IQ mediu de doar 88. Ceea ce ii trimite ferm in tabara celor deficienti mintal.
 3. Nu cred in ideea de IQ nativ sau IQ care nu tine cont de educatie. Rolul cel mai important al educatiei e a face omul sa-si foloseasca creierul. Creierul degeaba are potential daca nu e exersat. E ca la muschi. Daca nu-l folosesti se atrofiaza. Asa si creierul. Toate loazele de la liceu au ajuns asa pentru ca au refuzat sa-si foloseasca creierul. Problema cea mai mare e ca dupa o anumita varsta cu greu mai poti sa-i schimbi pe oameni. Deci situatia de acum nu are o rezolvare imediata, pe un orizont de cativa ani. Mai degraba vorbim de cateva generatii.
 4. Meteahna cu olimpicii ni se trage din comunism. Educatia in comunism era aproape ideala pentru a distruge creierele. Pe cand la nemti in scoala invatai CUM sa inveti, cum sa-ti folosesti creierul, la noi ni se turna o cantitate de date imposibil de mare pe care trebuia sa o acceptam ca atare fara prea multa procesare. Rezultatul: o mica parte din elevi se adapta si deveneau tocilari (cam 10%) si din varfurile lor recrutai o masa impresionanta de olimpici dar care erau atat de specializati incat practic erau ca niste idioti savanti. In plus, multi olimpici clacheaza nervos si ajung sa devina rateuri in universitate deci nu sunt chiar asa de valorosi pentru societate. Cealalta parte insa (90%) era distrusa. Adica invatau cum sa copieze, cum sa ingrase porcul in ajunul examenelor si sa uite toata materia dupa, si cum sa trateze cu dispret scoala si pe profesori. Ia ganditi-va ce s-a intamplat cand acesti elevi au crescut si au devenit parinti. In plina democratie, cu profesori platiti mai rau ca femeia de servici, parintii acestia ce respect fata de carte au putut sa insufle copiiilor lor? Din nou solutia exista, dar pe un orizont de 20-30 de ani in viitor. ↓

Vasilica
3 mai 2013 • 1:24 PM
Prostia e maxima, clar.

Profesor de matematica fiind pot spune ca va inselati cand spuneti ca nu se ajunge pe podium, ca se primesc doar diplome de participare si altele. Intr-o mica masura aveti dreptate totusi, se intelege gresit partea cu ai luat aur la olimpiada internationala. Da se primeste medalie de aur, se primesc mai multe medalii de aur pentru aceeasi competitie, toti cei care trec de un anumit punctaj primesc medalie de aur, dar e un punctaj foarte greu de atins.

Revenind la articol, problemele sunt atat de multe incat nici n-ar merita sa ma apuc acum sa le discut. E adevarat ca stam foarte prost cu inteligenta, dar toate astea intr-o societate care pur si simplu de mic copil te invata sa nu-ti folosesti creierul, iar lucrul acesta se poate corecta bine-nteles. Cum se poate? Printr-o programa clara la scoala, prin schimbarea intregului sistem educational, prin dezvoltarea catorva aptitudini si competente clare… si mai ales printr-o rasplata corespunzatoare la finalul studiilor(practic asta ar regla automat sistemul).

Olimpicii aceia cu care ne mandrim, sunt cazurile care mai ridica media… ele oricum ar ajunge acolo, doar prin natura lor foarte curioasa in cele mai multe cazuri. Prin acest sistem educational vrem sa aratam ca la noi curba lui Gauss nu tine… ceea ce e trist!

Adrian
3 mai 2013 • 1:33 PM
Sunt de acord cu articolul, inafara de partea cu olimpicii. Aici sunt compilate rezultatele pe tari in functie de medaliile la olimpiada internationala de matematica de-a lungul anilor: http://www.imo-official.org/results.aspx
De ex, in 2012, Romania a fost locul 10 din 100 de participanti. In comparatie, Germania – 31, Finlanda – 65, Danemarca – 61, Ungaria 38 etc.

Cine gaseste, poate sa posteze si pe cele la chimie, fizica si informatica.

marcela
3 mai 2013 • 1:42 PM
si care ar fi meritul poporului roman la faza asta?

Adrian
3 mai 2013 • 2:04 PM
@marcela
Reciteste articolul, citeste comentariul, si pe urma da-ti cu parerea.

In articol se mentiona ca olimpicii romani nu au rezultatele solide la nivel de olimpiade comparat cu alte tari. In cazul matematicii, se pare ca afirmatia nu e adevarata.

marcela
3 mai 2013 • 2:11 PM
Stiu ce scrie in articol, eu te-am intrebat simplu: care e meritul poporului roman cand niste copii muncesc si iau niste medalii? Arata asta cumva ca poporul roman ar fi inteligent?

Nu uita ce-a spus Alex Anitei. Daca media pe tara este IQ 94 si exista unii cu IQ peste 100, inseamna ca majoritatea sunt de 88, deci sunt deficienti mintali. Olimpicii nu demonstreaza ca marea masa a romanilor e inteligenta, ci din contra. Stim cum se calculeaza o medie, da?

Adrian
3 mai 2013 • 2:19 PM
@marcela

care e meritul poporului roman cand niste copii muncesc si iau niste medalii?
Meritul poporului roman in cazul asta tinde spre zero.

Arata asta cumva ca poporul roman ar fi inteligent?
Nope.

In articolul, Mihai a scris: “Pentru ca olimpicii noștri, nu prea sunt nici olimpici. Diplomele alea, cu care se mândrește nația la televizor, sunt in general diplome de…participare! Care se dau tuturor concurenților. Prezenta elevilor români in finalele competițiilor internaționale este in realitate minima. Iar efectiv pe podium, rar ajunge vreun român!”

Iar eu m-am uitat la datele de la olimpiada internationala de mate. Iar datele arata ca olimpicii romani nu sunt chiar participanti ci chiar au obtinut rezultate la nivel international comparat cu alte tari.

Si tu ca si comicul, combati alte argumente decat cele pe care le-am scris aici.

“Stim cum se calculeaza o medie, da?”
Dap, am fost si eu olimpic la mate si la mai multe. Unde am luat si premii din cand in cand.

Alexandru Anitei
3 mai 2013 • 4:42 PM
Adrian are dreptate, chiar avem mai multi olimpici, la matematica cel putin unde cunosc si eu subiectul, decat media. Mai ales considerand ca suntem o tara mica de 20 de milioane de oameni nu precum Germania, USA, Rusia, China. Problema e ca platim prea mult prin indobitocirea restului de copii care au inca din liceu o aversiune fata de scoala si fata de educatie.

De aceea avem si asa de multi “smecheri” in populatie. Adica oameni care se bazeaza pe inteligenta lor nativa dar nu o dubleaza cu cunostiinte si abilitati dobandite prin studiu. Si acesti smecheri mai mult strica decat fac bine.

Vasilica
5 mai 2013 • 2:30 PM
Despre tine e vorba in articol, chiar nu pot sa cred ca ti-a explicat omul de 10 ori un lucru singur, iar tu o ti pe a ta. Meritul pentru rezultatele aceste apartine 80% elevului, 10% scolii si restul de 10% profesorului coordonator. Daca se nastea in Somalia, cu siguranta sansele sa devina olimpic international erau invers proportional cu varsta…

Stai jos 4!

Chow-chow
3 mai 2013 • 7:03 PM
ZERO nu este clar? Pai olimpicii nostri, aia 0,1% cati sunt pleaca in afara aici neavand nici o oportunitate.

Comicul
3 mai 2013 • 2:02 PM
Astea sunt performante individuale si meritul e individual.

Adrian
3 mai 2013 • 2:06 PM
@comicul
Da, corect! Insa nu asta era argumentul meu.

Jane Skimmer
4 mai 2013 • 2:01 PM
Eu m-as bucura sa fim pe ultimul loc la matem. si sa avem sosele ca-n Germania.

Si apropo, math sucks, adica matematica e o porcarie. Iar asta nu zic eu, cu un umil doctorat in matem., ci o zice Grigore Perellman, rusul care a refuzat medalia Fields acuma cativa ani (echivalentul premiului Nobel) si de atunci nu mai face matematica deloc.

Cam 99% din miile de articole ISI publicate…..nu au nici o relevanta, nici practica si nici teoretica. Desi sunt lucruri grele, sunt inutile.

De aceea am facut si eu ca el…..si am intrat in viata reala.

horia dragoiu
5 mai 2013 • 1:05 PM
Te-ai intrebat de ce se da obligatoriu matematica si romana la aproape toate examanele din scoala? Ei bine pentru ca sindicatul din invatamant e puternic populat de matematicieni si profi de romana. Ministerul nu vrea sa se puna rau cu sindicatele. De aceea se mosteneste o meteahna veche. Cati din oamenii de pe strada mai stiu rezolva o ecuatie de gradul 2? eu zic ca maxim 3%; iar cat despre romana…. Scoala nu pregateste copiii pentru viata ci ii tine ocupati ca parintii lor sa mearga la munca si in acest timp platesc profesorii sa aibe si ei de lucru. Scoala are prea putin de-a face cu pregatirea pentru viata.

Marius C.
3 mai 2013 • 1:47 PM
http://www.evz.ro/detalii/stiri/romania-lui-cristoiu-cind-romanii-dansau-conga-1035643.html

stefan60
3 mai 2013 • 2:47 PM
Eu mai comemtez si pe alte bloguri .
De fiecare data cind am pus date , fapte , documente oficiale pentru a infirma lauda nationala propagata pe ecrane si de oameni sus pusi , am fost atacat .
Contra argumentul ultim si suprem (cind se epuizeaza “logica” ) e ca “nu esti patriot ” “terfelesti patria mama din care ai emigrat ” .
Asta e tara asta .

A refuzat constant si permanent realitatea dupa care ne judeca altii .

Am ajuns un fel de “zoo” european in care strainii mai vin la curve , la exportat lemnul , aurul si ce se mai aproba prin OUG . Tara bananiera dar mandra . Cu conducatori pe masura maselor .

Marius C.
3 mai 2013 • 3:02 PM
“Averea bisericii este estimată la peste 30 miliarde de dolari. Principala sursă a bunăstării bisericii mormone este zeciuiala: mormonii trebuie să doneze a zecea parte din venitul lor anual către biserică, pentru a-şi câştiga dreptul să se roage în templu. Din această sursă, biserica adună, în fiecare an, peste 5 miliarde de dolari. De asemenea, biserica face profituri substanţiale din investiţii imobiliare şi din investiţii în afaceri, care sunt gestionate de Deseret Management Corp. Această companie este unul dintre cei mai mari proprietari de ferme şi terenuri în SUA. Ea deţine cel mai mare producător de nuci, AgReserves, postul de radio Bonneville International, situat pe locul 14 în topul posturilor de radio din America, precum şi o companie de asigurări de viaţă.Antreprenoriatul economic face parte din doctrina mormonilor. 88 din cele 112 revelaţii avute de fondatorul bisericii, Joseph Smith, au legătură cu aspecte fiscale.”

http://www.pasi.ro/revista/religia-mormonilor-ia-o-amploare-uluitoare-%E2%80%93-10-lucruri-pe-care-nu-le-stii-despre-mormoni.html

ABDI
3 mai 2013 • 5:33 PM
Inteligenta vs Prostie? Romanul e descurcaret! 😉

manu144x
3 mai 2013 • 5:53 PM
Communist manifesto:

1846 Communist Manifesto:

 1. Abolition of private property
 2. Heavy progressive income tax
 3. Abolition of rights or inheritance
 4. Confiscation of property of rebels
 5. Central Bank
 6. Government ownership of
  communication and transportation
 7. Government ownership of factories and
  agriculture
 8. Government control of labor.
 9. Corporate farms, regional planning
 10. Government control of education

Cui i se pare similar cu ceea ce avem azi? Şi i se zice democraţie cică 🙂 )

Vlad
7 mai 2013 • 12:36 PM
Pai da, cine are ochi sa vada stie ce cacat mananca.
Ce-i mai trist e ca marea majoritate a ‘lumii civilizate’ subscrie acum la acea lista. Si asta sub pretextul… contractului social.

ion tatarescu
11 noiembrie 2013 • 1:19 PM
http://en.wikipedia.org/wiki/Fascist_manifesto

Politically, the manifesto calls for:

Universal suffrage with a lowered voting age to 18 years, and voting and electoral office eligibility for all age 25 and more, including women;
Proportional representation on a regional basis;
Voting for women (which was opposed by most other European nations);
Representation at government level of newly created national councils by economic sector;
The abolition of the Italian Senate (at the time, the senate, as the upper house of parliament, was by process elected by the wealthier citizens, but were in reality direct appointments by the king. It has been described as a sort of extended council of the crown);
The formation of a national council of experts for labor, for industry, for transportation, for the public health, for communications, etc. Selections to be made of professionals or of tradesmen with legislative powers, and elected directly to a general commission with ministerial powers.

In labour and social policy, the manifesto calls for:

The quick enactment of a law of the state that sanctions an eight-hour workday for all workers;
A minimum wage;
The participation of workers’ representatives in the functions of industry commissions;
To show the same confidence in the labor unions (that prove to be technically and morally worthy) as is given to industry executives or public servants;
Reorganisation of the railways and the transport sector;
Revision of the draft law on invalidity insurance;
Reduction of the retirement age from 65 to 55.

In military affairs, the manifesto advocates:

Creation of a short-service national militia with specifically defensive responsibilities;
Armaments factories are to be nationalised;
A peaceful but competitive foreign policy.

In finance, the manifesto advocates:

A strong progressive tax on capital (envisaging a “partial expropriation” of concentrated wealth);
The seizure of all the possessions of the religious congregations and the abolition of all the bishoprics, which constitute an enormous liability on the Nation and on the privileges of the poor;
Revision of all contracts for military provisions;
The revision of all military contracts and the seizure of 85 percent of the profits therein.

hai sa comparam cu democratia de azi, chiar in tarile ca rusia, usa, uk, fr, de 🙂 implementat in toate ~100%

Chow-chow
3 mai 2013 • 7:11 PM
Similar? In niciun ca. Identic: in orice caz. Referitor la 2.Heavy progressive income tax, bine ar fi sa nu mai plateasca nimeni taxe si impozite ci sa platim serviciile statului doar cand avem nevoie de ele.

arrletty
3 mai 2013 • 7:31 PM
Mda…cam asa ceva am tot constatat si eu intre 1992 si 2007 perioada in care am prestat la greu cursuri (adica ateliere) cu personal medical all over Ro. Cauzele erau efecte si invers, anticiparea – o gogorita, doar pt motive de dragul de a discuta vorbe, propunerea de identificare a problemelor de care se loveau in practica – provocare de netolerat, care avea nevoie de exemple peste exemple, ca atunci cind intrebi “in ce mina tin mingea de ping pong”, aratind palma stinga, samd, Cam ca-n filmele cu genii. Gata pustii.

smert
3 mai 2013 • 7:48 PM
Dom’le,am inteles,iestem prosti.Nu mai suntem destepti.Suntem si anti-democrati,ca doar societatile care au cel mai mare succes in Europa sunt democratii.Suntem si anti-ortodoxie si discutam la greu subiecte teologice.Suntem si anti-femei unii dintre noi,desi am putea fi ,simplu, anti-feminism.

Sunt 2 posibilitati mari si late.Ori pica sistemul repede si atunci faptul ca imi vad de familie,trib(adica aia din jurul meu care gandesc asemanator cu mine;si sunt suficienti) si D-zeu are sanse sa ma faca scapat.Ori pica mai tarziu si atunci aceleasi 3 lucruri au sanse sa ma faca scapat.Si bineinteles faptul ca am o ocupatie necesara&relativ banoasa in vremuri bune si vitala in vremuri tulburi.Adica nu se prabuseste lumea odata cu prima pana de curent,ce operatiunile mele financiare online.

Ar mai fi fost o a treia posibilitate,sa se faca la Romania ce face Grillo in Italia.Sa schimbam sistemul,sa gandim o societate corecta,cu ceva economie libera,cu o structura de taxe de bun simt,cu un aparat de stat redus.Dar vad ca avem alte preocupari.No,daca-i pe ase,io ma duc in munti la Miorita mea,la cainele meu cel mai fratesc si la clona mea de AK(detinuta legal).Pt. ca balada Miorita nu are un final,dar multi cred ca testamentul omului=finalul.In viata reala,un comunist a inventat Kalashul.
Paste Fericit

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 9:16 PM
Esti intr-o confuzie. Grillo nu face nimic in Italia. Chiar daca a primit cele mai multe voturi, nu e la putere. Guvernul e condus de Enrico Letta (stanga) care va colabora cu Berlusconi (dreapta). Deci tot partidele vechi. Iar Letta a anuntat deja ca mareste TVA-ul.

Poate stii tu vreo alta Italie. Vreo clona, ca tot le ai cu clonele 😆 Oricum, Paste fericit.

smert
3 mai 2013 • 10:56 PM
Merci beaucoup.Ideea e ca barbosul ala scoate milioane de voturi.Ceea ce nu-i rau de loc pt. o miscare de 3 ani.Sigur,la noi nu sunt 3 ani ci 3 luni,dar succesul nu vine divizand,ci unind in jurul unui obiectiv.Care obiective ar fi trebuit sa fie simple-taxe mai mici si garantarea proprietatii.Restul sunt chestii personale.Credincios sau ateu, democrat sau nu,masculu’ care ragaie sau un gentleman sunt chestii de care mi se rupe.Libertatea permite evolutia si vedem in viitor cine are dreptate.
Ma fac frate cu oricine pana trec puntea 😀 Dupa aia mai vedem

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 11:17 PM
Da, Grillo scoate milioane de voturi, dar atentie: tot nu e la putere. E foarte important.

In Italia se intampla acum exact ce s-a intamplat in Germania 1932, cand Adolf Hitler a castigat prima oara alegerile. Partidele vechi il blocau peste tot (ca si pe Grillo), iar Hitler a refuzat sa coopereze cu oricare din ele, ca sa provoace alegeri noi (ca si Grillo). Si a reusit, in 1933 (dupa incendierea Reichstagului). Si sincer, si eu as face exact la fel! Cand vrei sa schimbi complet sistemul, nu te mai incurci cu astia vechi, ci fortezi puterea absoluta.

Tu traiesti cu impresia ca Grillo va aduce schimbari in bine pentru Italia: eu cred ca se repeta istoria din anii ’30, in toata Europa. Nu cred deloc intr-un final fericit. Am citit demult o carte cu un tip, Paul Muad’Dib, care vedea viitorul ca niste poteci (cred ca Dune se numea, sau poate Fundatia). Ei bine, acum avem date economice clare, si orice om cu o inteligenta mediocra, cred ca poate sa vada “potecile” viitorului. Iar potecile astea sunt pline de sange, de violenta, de dictatura si de morti. Nu exista un viitor fericit.

Varianta lui Alex Anitei, cu democratia limitata si cu dreptul de vot cenzitar (aia care nu v-a placut voua si ati zis ca e oligarhie) este cel mai fericit viitor posibil, iar sansele lui sunt destul de mici. Cele mai multe poteci duc insa spre o dictatura salbatica, cum n-ati mai trait de pe vremea lui Stalin. In ce priveste democratia de acum, nu exista nici cea mai mica sansa sa supravietuiasca. Civilizatia actuala e deja moarta, un cadavru care se mai zbate.

Si atentie: nu eu, Mihai Giurgea, am omorat-o. Era moarta cu mult inainte sa pornesc eu Miscarea Antitaxe. Au omorat-o chiar popoarele europene: tocand bani cu inconstienta, fara sa se gandeasca la viitor.

Eu doar culeg rezultatele.

smert
3 mai 2013 • 11:51 PM
Civilizatia actuala e moarta si vine popa sa-i cante prohodul.D’accord.Problema e ca-ti scapa cateva poteci din vedere.Daca totul ramane neschimbat,o noua era intunecata e viitorul.Aici AM FOST de acord.Ce-ti scapa din vedere si din fericire le scapa din vedere si idiotilor de eurocrati(pleonasm,stiu) sunt cateva evolutii tehnologice ce echivaleaza cu inca o revolutie industriala.Prima e netul.Ca si tiparul lui Guttenberg,raspandeste cunoastere.Care e o forma de putere.A doua ar fi evolutia roboticii,care il face pe chinez sau vietnamez o relicva.In ultimele 8 luni,un robot industrial pe nume Baxter a ajuns la a 3-a generatie,si fiecare e vizibil mai indemanatica decat precedenta.Costa 20000 $ acum o jumatate de an,iar in 2 ani va ajunge probabil la 10000.A treia ar fi imprimatele 3d care schimba fata industriei.Astea sunt deja atat de destepte ca poti sa-ti faci o arma de foc(proasta,dar totusi arma).E deja mai ieftin sa-mi iau o scula de aia cu cateva mii de verzisori decat sa dau comanda pt. o piesa in Olanda.
Separat sunt semnificative.Combinate cele 3 sunt un cutremur de nivelul 8 pt. lumea prezenta.
Si ce au in comun este ca distribuie puterea.Iar democratia a inceput cand s-au inventat hoplitii si flota de razboi ateniana.Adica puterea fizica a fost distribuita.
Si pe mine ma frapat asemanarea cu anii interbelici in cazul Italiei.Evident,am avut o alta interpretare 😀 Daca in anii 20 Italia a anuntat fascismul,posibil sa anunte altceva acum.

Nu exclud razboiul.Din contra,cred ca va veni si va fi nasol.Dar cred ca va semana mai degraba cu reconquista spaniola decat cu razboiul civil din anii 30.Pt. ca proletarii ce voteaza sistemul sunt in mare parte de import.Dar democratia si libertatile nu se aplica tribului dusman,chiar daca tribul respectiv imparte acelasi teritoriu.Iar democratia poate fi a dracului de sangeroasa.Ultima data a fost in Rwanda.

La noi e treaba simpla comparativ cu vestul.Reducerea poverii fiscale(ar fi prima data in ultimii 400 de ani).

Vasilica
5 mai 2013 • 4:50 PM
Frank Herbert – Seria Dune … e o civilizatie utopica ce se dorea pe acolo, una din cele mai tari serii de carti SF… de departe

Alexandru Anitei
6 mai 2013 • 11:59 AM
Mihai, pana si varianta democratiei limitate trece aproape invariabil printr-o dictatura. Tranzitia de la democratia universala la democratia limitata nu poate fi benevola. Odata ce i-ai dat omului dreptul la vot crezi ca-l va ceda de buna voie si nesilit de nimeni?

Libertarianul Român
3 mai 2013 • 9:03 PM
Romani stati linistiti la locurile voastre, tovarasul dottore salveaza micii de europenii cei rai…

http://www.hotnews.ro/stiri-esential-14736416-ponta-catre-romani-noi-luptam-salvam-micii-fiti-ponderati-sarbatori.htm

Chow-chow
3 mai 2013 • 9:17 PM
Se lupta sa salveze micii, ultimul tezaur national. Daca n-o reuseste nici p-asta s-a lins pe bot de voturi, corect? Acum inteleg de ce i se spune ,,micul Titulescu”.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 9:25 PM
Asta-i buna de folosit in Herastrau: cumparati micul Titulescu! 5 lei bucata! e ultimul!

Libertarianul Român
3 mai 2013 • 10:16 PM
Asta chiar ar merge ca tema a unei viitoare miscari de strada, sa vindem “micii” politruci sau pe micul Titulescu. Eventual insotite de berea Oltchim sau altceva de genul asta. Merita un pic de meditatie ideea.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 10:18 PM
Da, si eu cred la fel. E o idee-soc. Bun marketing! Si politic, dar culmea e ca se pot scoate si bani din asta.

cârcotaş apolitic
3 mai 2013 • 9:33 PM
Chestiile alea rotunde şi galbene de la gâtul olimpicilor nu sunt oferite doar pentru participare, ca figuraţie ci pentru niscai rezultate concrete.

iulian
3 mai 2013 • 10:04 PM
totusi domnule Giurgea , eu cred ca exagerati.
poporul roman este poporul din facem cu totii parte ,fie ca vrem ori nu.
eu cred ca mai bine ar trebui sa faceti aceste aprecieri la romanii care conduc Romania de 23 de ani .
as putea spune ca poporul roman este manipulabil dar sub nici o forma prost.
strainii sunt extrem de ofticosi.desi sunt cu mult in fata noastra dpdvd tehnologic le lispseste esentialul : ei sunt plastic …noi inca nu.
se poate lucra la acest aspect.
in rest jos palaria , articole unul si unul.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 10:08 PM
Ai facut tu cumva vreun studiu mai recent decat cel de la Universitatea Cluj? Ai vreo dovada ca poporul roman este altfel decat spun psihologii? Esti psiholog? Esti profesor universitar, ca dr. Daniel David?

De fapt, pe ce te bazezi cand iti dai cu parerea? Daca imi permiti sa te intreb. Cine esti tu? un profesionist, sau unul de pe internet, care scrie si el, ca tot e gratis? E important de stiut.

iulian
3 mai 2013 • 11:02 PM
desigur , sunt un nimeni , dar unul care admira ideile promovate de dv.
mai spun doar ca studiile psihologilor pot fi la fel de reale precum sondajele facute de la revolutie incoace.
adica pe bani.cine plateste mai mult , ala are dreptate.
fara suparare.

Mihai Giurgea
3 mai 2013 • 11:24 PM
Fara suparare, dar tot nu te bazezi pe nimic. N-ai adus absolut nici un argument: decat nu crezi…fiindca nu-ti place tie ce auzi. Ha!

Sa stii ca tendinta de a-i contrazice pe specialisti, fara argumente, este specifica popoarelor proaste. Care indraznesc sa vorbeasca, pentru ca habar n-au ce-i aia un specialist si ce-i aia argument. Ca taranii, care stiu ei mai bine decat medicii, cum trebuie tratata o boala (de aia se si zice: taran prost). 😆

Prin reactia ta, n-ai infirmat cu nimic studiul facut de Universitatea din Cluj: din contra, l-ai confirmat. Era de asteptat ca romanii sa reactioneze ca tine. Intelegi? Reactia ta era previzibila si ai facut exact ce trebuia, ca sa demonstrezi ca studiul e real.

dorian65
4 mai 2013 • 1:45 AM
@Iulian
Pai nu prea este asa Iulian ca cine are bani multi are si dreptate.Dreptate are cel ce respecta legile si legile trebuiesc respectate de toti adica si de cel cu bani.
O sa ma fac judecator si atunci strang bani moca de la fraieri.

Vlad
7 mai 2013 • 12:13 PM
Nu, poporul e prost de crapa. Ca mai sunt unii destepti, educati, atenti si hotarati e pur si simplu ordo ab chao (si nu rahatul de maxima masonica).
Dar sunt tare putini. Poate nu te-ai dus in destule sate, n-ai observat metodologia din destule firme, n-ai trecut pe langa destule scoli.
Fa asta, dupa care fa o mica vacanta de 3 zile in germania si inspecteaza acelasi gen de locatii.
Dupa asta cred ca ti-ai putea da cu parerea daca poporul e prost sau nu.

Si daca vrei sa faci parte din el fie ca vrei sau nu, e treaba ta. Eu nu recunosc nici o alta asociere intre mine si cei din jurul meu decat cea din contractele pe care le semnez fara constrangere, limba comuna si respectul castigat.

Victoras de la oras
3 mai 2013 • 10:12 PM
Off topic dar nu ma pot abtine . Super !
Nota de plată europeană!!!
10 bărbați – un grec, un italian, un francez, un portughez, un spaniol, un cipriot, un belgian, un austriac, un olandez şi un german se întâlnesc în mod regulat să ia masa la restaurant. Aşa s-a întâmplat şi săptămâna trecută.
Nota de plată pentru toţi cei de la masă făcuse exact 500 €, pentru că le plăcea să se ospăteze numai cu mâncăruri fine.
Mesenii achitau nota de plată în aceeaşi proporţie în care ne plătim impozitele, adică astfel:
• patru meseni (grecul, portughezul, spaniolul și italianul) nu plăteau nimic.
• cipriotul plătea 1 €.
• francezul 5 €.
• austriacul 50 €.
• belgianul 80 €.
• olandezul 100 €.
• al zecelea (germanul) plătea 264 €.
Şi treaba asta a ţinut o vreme. Iar ei se tot întâlneau să mănânce la restaurant.
Toţi erau mulţumiţi de aranjament, până în ziua în care patronul restaurantului s-a decis să le reducă nota de plată cu 50 €.
– Pentru că îmi sunteţi clienţi fideli am decis să vă reduc nota de plată. Toţi 10 veţi mânca de-acum înainte cu numai 450 €.
Mesenii au vrut, neapărat, să achite nota de plată ca şi până acum. Pentru primii 4 nu s-a schimbat nimic: au continuat să mănânce pe gratis. Ceilaţi 6 nu ştiau cum să-şi împartă suma economisită. Dar cum să-şi împartă cei 50 €, şi să se aleagă fiecare cu ceva?
Cei şase au constat că dacă împart 50 € la şase plătitori, rezultă 8,33 € de căciulă. Dar, când au vrut să scadă suma din participaţia fiecăruia, ar fi rezultat că al cincilea şi al şaselea ar trebui să mai primească bani ca să vină la masă.
Atunci, patronul restaurantului le-a făcut propunerea ca fiecare să plătească mai puţin aproximativ cu acelaşi procent cu care contribuia şi până acum. A luat o hârtie, a socotit şi le-a prezentat mesenilor următoarele rezultate:
• cipriotul, ca şi primii patru, nu mai plătea nimic (100% economie).
• francezul plătea 3 € în loc de 5 € (40% economie).
• austriacul plătea 45 € în loc de 50 € (10% economie).
• belgianul plătea 72 € în loc de 80 € (10% economie).
• olandezul plătea 90 € în loc de 100 € (10% economie).
• germanul plătea 239 € în loc de 264 € (11% economie).
Prin soluţia aceasta, fiecare din cei şase făcea economie iar primii patru continuau să mănânce pe gratis.
După ce au plătit masa, au ieşit din restaurant şi s-au oprit să mai verifice o dată nota de plată. Şi li s-a părut că nu mai era tocmai aşa de bine cum crezuseră la început.
– Eu nu am primit decât 2 € din cei 50 €, zise francezul. Apoi, arătă spre german şi continuă: dar el primeşte 25 €!
– Chiar aşa! exclamă cipriotul, eu am economisit numai 1 Euro, iar el economiseşte de peste 20 de ori cât mine.
– Adevărat! strigă austriacul, De ce primeşte el 25 € şi eu numai 5 €? Iar primesc nemţii ăştia bogaţi totul!
– Stai aşa! au strigat grecul, portughezul, spaniolul și italianul într-un glas, Noi nu am primit absolut nimic. Sistemul acesta îi exploatează pe cei săraci!
Şi, ca din senin, cei nouă s-au repezit la german şi l-au ciomăgit bine.
În seara următoare, germanul nu a mai venit la masă. Aşa că, ceilalţi 9 au început să mănânce fără el. Dar, când a venit vremea să achite nota de plată, au constatat ceva extraordinar:
Toţi împreună nu aveau destui bani ca să plătească măcar jumătate din nota de plată!
Şi de n-or fi murit de foame, pesemne că mai stau şi astăzi şi se miră.
Dar, nimeni nu poate să afirme că nu ar fi ştiut nimic din toate acestea!

Supermario
4 mai 2013 • 12:43 AM
Scuza-ma, dar pilda asta este tare infantila si total neverosimila. Si cele din Biblie sunt mai povaţuitoare si mai credibile…

Unde s-au putut gasi atatia stupizi care sa nu stie cat e ceasul? Probabil se intalneau lunar la ceva coada, la semnat carnetele de ajutoare sociale…

Casino 2011
4 mai 2013 • 1:20 AM
Corect. Bancuri din “revista pentru patrie”.

Victoras de la oras
4 mai 2013 • 9:45 AM
Corect,este numai
un banc .Dar un banc care reflecta foarte bine realitatea.Cat de verosimil vreti sa fie un banc ? Poate mai verosimile sunt cele cu Alinuta ?!!!!!!!

Casino 2011
4 mai 2013 • 1:22 AM
“Incapacitatea de a invata din experiența:….”

Asta face parte din categoria CULMEA PROSTIEI. Faci mereu aceasi prostie dar te astepti la rezultate diferite.

maria
4 mai 2013 • 3:02 AM
Inteligenta nonverbala nu este determinata doar genetic, ea este in stransa legatura cu mediul social.
Reproduc din sursa articolului: “Capacităţile intelectuale, inclusiv inteligenţa, reprezintă un rezultat al interacţiunii unor factori genetici cu cei de mediu. Deoarece se presupune că factorii genetici sunt relativ egal distribuiţi în populaţia globului, diferenţele în inteligenţă se pot datora mai ales factorilor de mediu, care, în interacţiune cu cei genetici, pot potenţa sau inhiba expresia şi dezvoltarea acestora.”

Problema principala este ca in Romania exista o “cultura a inapoierii”, o tendinta incredibil de puternica de a respinge orice fel de idei noi, de moduri de gandire, de organizare sociala etc.
Se traieste efectiv ca in epoca de piatra din punct de vedere cognitiv, din cauza asta sunt respinse modelele rationale de gandire, organizare etc. Inclusiv progresul tehnologic este adopat cu intarziere, pe principiul “se poate trai si fara”.

Se pote trai si fara autostrazi,fara sisteme informatizate, fara legi clare etc. Dar se traieste foarte rau!

Un individ cu inteligenta nativa(genetica) ridicata poate ajunge sa aiba un grad de inteligenta nonverbala scazut daca traieste intr-un mediu care ii inhiba dezvoltarea gandirii rationale.

Saracia din Romania este rezultatul direct al inapoierii in gandire si al refuzului de a progresa si a ne dezvolta. De ce sa ne zbatem, sa inovam, sa dezvoltam, sa votam mai responsabil etc, cand putem totusi trai si fara toate astea (rau, dar totusi traim)…

Celor care isi imagineaza ca inapoierea asta se datoreaza comunismului … am sa le transmit un mesaj neplacut: romanii (daci, vlahi, moldoveni etc) au fost dintotdeauna asa, cititi vor rog carti de istorie (adevarate, nu propaganda), ca sa intelegeti ca tarile romane au fost mereu la coada Europei … dar nu pentru ca romanii au fost persecutati de alte popoare (eterna minciuna) , ci pentru ca ei insisi au ales sa ramana la coada, sa nu adopte nimic din progresul/ideile venite din alta parte.

Inapoierea este si a fost o alegere a acestui popor (luat in ansamblu).

Individual, un roman se poate adapta usor, de aceea romanii plecati in alte tari se adapteaza foarte bine si progreseaza. Nu au de ales si deci adopta modele tarilor adoptive etc.

Sincer nu cred ca mentalitatea de aici se va schimba vreodata…in 2000 de ani nu s-a schimbat …

Personal am ales sa plec si sa nu ma uit inapoi.

Marius C.
4 mai 2013 • 8:28 AM
@maria

Foarte adevarat si util ce ai scris Maria!

MIRCEA ALPINO
4 mai 2013 • 11:18 AM
Crestinismul ortodox [cenzurat]

Mircea Alpino, acesta nu este un blog religios. Dezinteresul meu fata de preocuparile dvs. religioase este total. Consider ca discutia intre dvs si celalalt utilizator, Comicul, a poluat atmosfera blogului si a deturnat discutiile. Daca nu sunteti in stare sa comentati pe subiectele propuse si care ne intereseaza pe noi, veti intra pe loc la spam.

Este singurul avertisment.

Supermario
4 mai 2013 • 2:04 PM
E de talia lui Doru Stoian, cu care poate purta minunate dialoguri… Vezi mai jos:

ipu
4 mai 2013 • 12:33 PM
de citit Charles Murray ” The bell curve ” si ultima ” Coming apart :The sate of white America ”

Sint studii serioase prin care se demonstraza (bineinteles ca sint si o multime de detracori cu intentie si poate fara intentie) ca nivelul de income, performata profesionala, crime si copii nedoriti sint rezultatul IQ , iar IQ se transmite genetic ….adica saracia si prostia sint corelate cu fondul genetic ……..

acum Romania dupa opinia mea, este exemplul cel mai relevant …fondul genetic pozitiv al poporului roman distrus timp de 60 de ani de bolsevici prin crime directe, dat cu ranga in cap, apoi prin canale , gherle , sigheturi, apoi mai aproape de zilele noastre mineriade cu consecinte imediate emigrari in masa, au facut ca fondul genetic al poporul roman sa secatuiasca si in final sa fie condus de indivizi cu indice IQ in range of 100 ….si sa fie…”Multi dar prosti “… ( sa fiu iertat ca vorbesc cu pacat e totusi Paste )

Marius C.
4 mai 2013 • 1:38 PM
“Viorel ţinea post şi, deci îi era fidel amantei lui – ştiu de la ea, îmi era colegă. Nevasta lui Viorel credea că el nu mai face sex cu ea pentru că e Săptămâna Mare. Viorel îşi respecta soţia şi-şi necinstea cu drag amanta, ele se simţeau minunat, mai ales că numai una ştia de cealaltă. Viorel mergea cu metroul şi se închina şi când ştia că trece pe sub biserici, nu ştiu cum îşi dădea seama, probabil le mirosea. Noroc că pipăia picioruşul amantei cu stânga, aşa îi rămânea dreapta liberă, pentru cruci. Aceleaşi cruci le bătea şi ea iute-n decolteu, nici nu ştiai dacă se închină sau uşuie muştele.Apoi, amanta şi-a adus aminte că e o săptămână sfântă şi şi-a iubit aproapele. Până pe la 4.00 dimineaţa, când l-a trimis, din milă creştinească, la nevastă-sa.”

http://adevarul.ro/life-style/dragoste-si-sex/pupaciosii-ipocriti-1_5182953b053c7dd83f69840e/index.html

qaziom
4 mai 2013 • 3:38 PM
Povestea cu inteligenta este exagerata. Richard Lynn are cateva articole pe site-ul lui. Din studiul lui rezulta ca IQ-ul este corelat cu nivelul veniturilor. 94 pentru Romania este undeva la mijloc adica mediocru. In plus, conform nivelului veniturilor, IQ-ul mediu in Romania ar trebui sa fie sensibil mai mic. Asa zice R.Lynn.

Mai ar fi si chestia cu media, cat este ea de relevanta. Cativa oameni fac istoria, restul “participa”. In medie toti participa.

Mihai Giurgea
4 mai 2013 • 3:53 PM
Unde vezi tu ca Romania este undeva la mijloc? In Europa, doar sarbii si turcii au IQ mai mic. Adica esti pe locul 3 din coada si te ratoiesti ca esti…mediocru?

Uite lista completa: http://www.rlynn.co.uk/pages/article_intelligence/t4.asp

Ce tari sunt in Europa, banuiesc ca stii (haha..) deci e simplu sa faci singur clasamentul. Daca ti-e lene totusi, l-au facut altii: http://www.studentie.ro/campus/proteinele_si_frigul_influenteaza_iq_ul/c-258-a-2172

Mihai Giurgea
4 mai 2013 • 4:08 PM
E amuzant ca multi romani, in loc sa puna mana sa schimbe realitatea, prefera sa o nege.

qaziom
4 mai 2013 • 5:26 PM
Da, perfect de acord. Nu numai la romani, ci cam peste tot in lume.

Imparataul e gol
4 mai 2013 • 8:08 PM
http://www.gandul.info/politica/operatiunea-lumina-de-pasti-cum-a-planuit-in-secret-primarul-mangaliei-sa-aduca-lumina-sfanta-de-la-ierusalim-10838886
Pentru ptima data imi pare rau ca nu sunt in tara, ma duceam la mangalia sa vad o sarbatoare grandioasa, sponzorizata de firmele particulare! 🙂
Lasati-o incolo cu studiile despre IQ-ul populatiilor – cred ca articolul de mai sus defineste romania mai mult decat orice reclama, orice studiu, decat orice altceva.

Marius C.
4 mai 2013 • 8:32 PM
@Imparatul e gol

Si urmarea…

http://adevarul.ro/news/bucuresti/lumina-sfanta-ajuns-bucuresti-trei-avioane-mici-vor-pleca-mai-duce-lumina-tara-1_51853def053c7dd83f7113b9/index.html

I.
4 mai 2013 • 9:47 PM
Diferenţe de mentalitate:

 • La cea mai profitabilă corporaţie din România – Biserica Ortodoxă – toate evenimentele se organizează cu bani strânşi de la toată populaţia plătitoare de impozite. Vrea Preafericitul transport militar special de la Ierusalim până în Bucureşti pentru o lumânare? Toţi membri celorlalte religii, ateii, scepticii etc trebuie să plătească pentru ca o mână de oameni să aibă orgasme spirituale.
 • La musulmani, evrei şi alte religii de pe aici sărbătorile religioase se ţin cu banii lor. Nu am văzut niciodată după 1989 vreun desmăţ obscen pe bani publici ca la ortodocşi.

Ia să rămână BOR fără finanţare de la stat şi să îşi plătească absolut tot, să vezi tu dacă mai aduce careva lumânări de la Ierusalim, dacă mai aruncă ei bani pe lampioane, dacă mai organizează mega-evenimente…

Marius C.
4 mai 2013 • 8:36 PM
E adevarat, multi si prosti:

http://www.evz.ro/detalii/stiri/escrocii-au-jefuit-prin-telefon-si-in-joia-mare-1035759.html

Johnny join the Klan
5 mai 2013 • 4:25 PM
Nea Giurgea face ca Hitler ,de la IQ 120+ si foarte bine face.Asa ar trebui sa arate cei care conduc tara,120+.Desi n-are aceiasi carisma ca a celebrului Hitler ,este acolo in top.Sa fii sanatos domnule !

Nyk
5 mai 2013 • 11:04 PM
Nici nu e de mirare ca Romania a dus-o mult mai bine pe vremea nemtilor Carol si Ferdinand, care se trag dintr-un popor cu un IQ mediu foarte ridicat – ei insisi provenind din elitele acestui popor. Astazi, avem democratie, iar soarta politica a Romaniei se invarte dupa preferintele si inclinatiile alegatorului mediu – adica cel cu IQ 94.

.ro
6 mai 2013 • 12:40 AM
Doar capitalismul autentic (nu varianta autohtona) poate schimba lucrurile in ceea ce priveste inteligenta nativa a populatiei Romaniei, pentru ca in capitalismul autentic exista o lupta continua pentru supravietuire, regulile jocului fiind respectate intr-o proportie cu mult mai mare decat la noi. Locul de munca caldut in sectorul bugetar, asigurarea viitorului de catre parintii cu bani si complacerea sunt marii nostri inamici.
Trebuie de lucrat MASIV la schimbarea sistemului de invatamant cu consilieri straini. Sinistri ca alde Funeriu care zic ei ca au predat in universitati vestice nu pot schimba sistemul nici cu forta (cum au incercat), pentru ca si ei sunt romani si nu pot vedea la mai mult de 1 metru in fata. Avem nevoie de experti straini in domeniul educational care sa modeleze sistemul de invatamant. Faza nasoala e ca la experti straini recurg doar politrucii, pentru tot felul de strategii de manipulare a populatiei prostite. Sectorul privat nu poate scoate tara din rahatul material si mental, pentru ca e controlat, influentat si folosit de catre politruci.

Solutia ? Nu se poate lucra decat individual, pentru ca politrucii nu vor lasa pe nimeni sa aprinda lumina in public. Cine v-a incerca si-o va lua intr-un fel sau altul. Oricum de un prost nu se poate prinde ceva bun. Ceva rau poate insa sa atraga. Asa si-a “tras” toti “conducatorii” de dupa ’89, dupa chipul si asemanarea lui. O masa mare de prosti nu poate sa aiba conducatori buni, in cel mai bun caz doar lideri care sa incerce prin forta sa schimbe lucrurile, dar ei vor fi perceputi ca dusmani.

Salvarea din groapa cu prosti e individuala. Nu e de luat prosti in carca, pentru ca te incetinesc (doar daca esti vreun Mesia sa duci cateva mii, dar cu destule restrictii ca te ia haiducu’ repede).

Mack
6 mai 2013 • 1:29 PM
Prosti sau dastepti, romanii au universul lor care este aproape rupt de cel mondial si nu de putine ori chiar ostil fata de acesta. Am cunoscut multi emigranti incapabili de integrare si i-am numit (in mod politicos) ca avand “sindromul universului controlabil”. Cazul fericit al reintoarcerii din gaura neagra a comunismului poate fi considerata fosta Germanie “Democrata” care, pe langa un fond uman diferit de cel romanesc, a avut si jumatate de tara sanatoasa care a venit in ajutorul ei. Romania nu a avut o jumatate de tara sanatoasa (decat inainte de anexarea din 1919) si daca ar fi avut, istoria ei a dovedit ca “marul stricat il strica si pe cel bun”. Daca nici Regele Mihai nu mai doreste sa se lege la cap cu asa un popor retardat in communism, cred ca e cazul sa constientizati ca aveti o problema serioasa si ca n-o sa vina nici americanii si cu atat mai putin Dumezeu sa vi-o resolve.

I.
6 mai 2013 • 2:46 PM
Treaba cu regele lu’ peşte prăjit e o mare bălărie. România nu are tradiţie monarhică, precum ţările cu apă caldă din vestul şi nordul Europei. Unora dintre români li se pare pur şi simplu o chestie cool, dar fără să conştientizeze ce înseamnă monarhia şi cu ce se mănâncă. Pur şi simplu pentru că nu avem educaţia politică necesară.

Hai să o luăm practic, să zicem că prin absurd cineva le va da satisfacţie regaliştilor. Modificăm constituţia prin referendum – costuri. Înscăunăm regele, că aici trebuie spectacol – costuri. Moare după doi ani, că deja are 458,34 de ani – costuri, că e tot cu spectacol. O punem pe Margareta sau cine îi urmează – alt spectacol, alte costuri. Moare şi aia după 5 ani, că are deja o vârstă – alt spectacol, alte costuri. Pe cine aduci în loc? Nimeni? Kanieţ filma!

Câţi regalişti sunt în ţara asta? 100.000? Cât costă toate cele de mai sus pentru a avea monarhie în următorii 10 ani? 1 miliard euro? Ia scoate-ţi mă câte 10.000 euro fiecare dacă vreţi să vă cumpăraţi rege! Să vezi tu dacă se mai agită careva pentru rege pe urmă, când vor vedea că plăcerile şi prostia costă…

Mack
6 mai 2013 • 5:48 PM
Comentariul tau nu face decat sa confirme teoria retardarii comuniste.
Multe multumiri pentru suport.

I.
6 mai 2013 • 7:24 PM
Deci dacă nu sunt regalist înseamnă că nu pot fi decât comunist, sau cum? 😆

Vasilica
6 mai 2013 • 8:29 PM
… nu are legatura cu cat de regalist esti, pur si simplu ai adus problema financiara in fata a altor 100 de probleme mult mai importante in legatura cu subiectul. 1 miliard de euro e mizilic, daca chiar ar fi vorba de redresarea acestei tari… problema e ca nimeni nu e atat de prost sa se lege la cap cu atata prostie si mizerie. Personal as dori sa avem monarhie, dar daca va ganditi bine nu cred ca atat timp cat oamenii nu sunt pregatiti, nu sunt crescuti intr-un astfel de sistem… ar fi o pierdere totala de vreme. PS: prostia doare intr-un final…

I.
6 mai 2013 • 9:10 PM
Am înţeles, deci dacă o să avem monarhie vor curge râuri de lapte și miere pe străzi, va ploua cu cârnaţi, nu se va mai fura, România va prospera beyond imagination. Noroc cu voi că îmi deschideţi ochii, altfel muream prost. Ce mai urmează, Isus preşedinte?

Baterea de apa in piua
7 mai 2013 • 11:53 PM
In mod cert n-ai idee unde sau cum se “pune punctul pe i”..:)

C
21 septembrie 2013 • 5:13 PM
@I : Nu ai de ce sa iei in deradere ideea cu “monarhia salveaza Romania”… Doar ca romanii nu vor sa fie salvati: exista destule dovezi ca un “management extern” ar fi o solutie viabila, DACA ar fi (fost) lasat sa functioneze corect si complet! De exemplu http://economie.hotnews.ro/stiri-companii-15061809-nicolae-demetriade-noul-director-executiv-tarom-despre-reducerea-mandatului-managerului-privat-ati-vazut-nici-companie-lufthansa-wizzair-vina-justifice-presa-absolut-toate-deciziile-care-consiliul-adm.htm

I.
21 septembrie 2013 • 9:01 PM
Cine e “managementul extern” în cazul monarhiei din România?

C
22 septembrie 2013 • 1:08 PM
Regele Mihai, si poate si Karl Friedrich. Pentru ca Hohenzollern-Sigmaringen are cu totul alta mostenire genetica decat Taica Gheorghiță…

I.
22 septembrie 2013 • 8:16 PM
Şi ce experienţă în muncă are “managerul” Mihai de România? Cumulat 10 ani, toţi în perioada când era un puţoi mai infantil decât Ponta. Alt loc de muncă în domeniu nu a mai avut.

Ia să vedem: Lufthansa, Microsoft, Google etc, pot fi conduse de proaspăt absolvenți, sau boardul e plin de manageri cu experienţă? Dacă nu mi-aș da firma pe mâna unui agarici fără experienţă, de ce mi-aș da țara?

Reamintesc că Mişu Hohenzollern are 92 de ani. Cât credeți că mai trăiește boşorogul, 150 de ani?

Anonymous Coward
7 mai 2013 • 4:06 PM
Vorba veche si inteleapta din Banat: “De ce esti prost? Ca mi-s sarac. De ce esti sarac? Ca mi-s prost.” Pacat ca vorba asta incepe sa fie uitata chiar si in Banat.

Marius C.
7 mai 2013 • 5:44 PM
http://gandeste.org/adevaruri/romania-rasuflarea-otravita-a-unui-stat-putred/28462

DANNY
8 mai 2013 • 2:46 PM
Multi dar prosti !!! 🙂 )

Substanţe periculoase: Doi români transportau în condiţii improprii iod radioactiv din Olanda

Bărbaţii au fost transportaţi de urgenţă la spital, unde s-a descoperit că au primit o doză de radiaţii de 40 de ori peste limita sigură. Motivul: îşi depozitau alimentele şi sticlele de apă minerală pentru drum lângă materialul radioactiv, în partea frigorifică a vehiculului.

Un purtător de cuvânt al poliţiei austriece a declarat că cei doi „păreau complet inconştienţi de pericol – depozitarea apei lor minerale pentru drum în spate alături de materialul radioactiv a fost un motiv major ca cei doi să se contamineze într-o asemenea măsură”.

Tabloidul britanic Daily Mail nu a ratat ocazia unei noi ironii: „Poliţia austriacă a descoperit doi români radioactivi”, a titrat publicaţia.

http://www.digi24.ro/stire/Substante-periculoase-Doi-romani-transportau-in-conditii-improprii-iod-radioactiv-din-Olanda_101222

Mihai Giurgea
8 mai 2013 • 3:19 PM
Incredibil!!! Cat de imbecil sa fii, sa iti iradiezi singur apa si dupa aia s-o bei? Buna e zicala aia: “esti prost de mori”. Astia efectiv mor de prosti ce sunt. 😆

g2-a733ec45c1a76377606d0e9fa3e2956e
14 mai 2013 • 1:40 AM
tot e bine… am auzit ca finlandezii nici nu cred ca exista glob ci doar pamint si e de forma de cozonac 🙂

Marinescu Elena-Doina
19 mai 2013 • 2:40 PM
Prostia o găsim pretutindeni … 🙁 nu mai induceţi, aşa cum unii ar dori, precum că românii sînt proşti … Ar vrea unii să fie aşa, dar nu se poate, pentru că stă în gena românului să fie geniu … Marile puteri împiedică UNIREA românilor, risipindu-i în cele patru zări pentru că ştiu prea bine : românii uniţi, devin o putere invincibilă, pe toate planurile. Că românul este exploatat, asta este cu totul altceva … “Vai de poporul care este obligat ă-şi pierde puterea !” – Mihai Eminescu

Mihai Giurgea
19 mai 2013 • 4:56 PM
Noi nu inducem, madam: masuram. Ati auzit bine! prostia se masoara cu precizie, ca la croitor. Uite, eu va masor cu testul asta:

http://mate.info.ro/Resources/ro-RO/Test_de_inteligenta_nonverbal.aspx

Iar dupa aia pot sa spun exact daca sunteti geniala (cum credeti dvs) sau proasta ca un cimpanzeu (cum banuiesc eu).

Mihai
19 mai 2013 • 7:44 PM
de curiozitate…a masurat careva nivelul de cultura generala al vesticilor? un amic venit din Sua, imi spunea ca l-a intrebat pe un american unde e Romania. Raspuns: “ce ma intrebi pe mine? Eu sunt inginer”.
Cu asta am spus tot.

Mihai Giurgea
19 mai 2013 • 8:07 PM
Multi romani confunda cultura si diplomele cu inteligenta: de aia se si lauda atata cu diplomele. In realitate nu au nici o legatura.

Testul Raven masoara inteligenta nativa, reala, non-verbala. Daca ai sa faci testul (linkul il ai in articol) ai sa vezi ca nu exista nici o intrebare de cultura generala. Deci intrebarea ta e off-topic. E pusa doar ca sa se simta bine romanul, ca nu e singurul prost de pe lume, probabil.

Dar in realitate cam este: este cu adevarat cel mai prost european. Fara discutii si fara scuze. Cifrele sunt clare: 94 IQ mediu!

Cornel
19 mai 2013 • 11:49 PM
Corect, apropo sunt curios daca ati vazut in Mallurile din romani activitati stimulative legata de inteligenta non verbala.

In zona in care locuiesc eu exista un Mall unde odata 2-3 saptamani se organizeaza ba o expozitie de produse, ba activitati pentru copii, ba un mini muzeu de ceva (reptile, isorie etc.)

Ei anul asta, au fost cel putin 2 activitati legate de inteligenta non verbala. Cam vreo 20-30 de standuri mici, fiecare stand punandu-te sa rezolvi o problema de inteligenta non verbala. Ei va spuna, erau coada la standuri de fiecare data cand mergeam. Le placea la nebunie. Si copii si adulti.

Spre deosebire de Mihai eu cred ca inteligenta nonverbala (hardware) se poate stimula si se pot face progrese. Nu e ca si cultura genera, ai citit odata gata ai invatat ceva, nu. E la fel ca dezvoltarea unei abilitati, se face in ani de zile. Eu nu cred ca romanii nu-s prosti genetic, ca prostia nu poate trasa granita, cred ca-s prosti pentru ca nu au sansa sa si-o dezvolte. Adica societatea incurajeaza prostia.

Mihai Giurgea
20 mai 2013 • 12:14 AM
E foarte posibil. Intr-adevar n-am vazut activitati de stimulare a inteligentei native prin Mall-uri. Pe nicaieri, de fapt. Nici macar la gradinita nu stiu daca se fac.

Dan Andronescu
30 mai 2013 • 8:24 PM
În țara-n care domina prostia,
Nu mai vad eu Monarhia …!
N-o zic eu ci-Academia…!

Gabi
5 iulie 2013 • 1:04 PM
Toti aceia care comenteaza ca suntem prosti le aduc aminte ca si ei fac parte din poporul roman,prin deductie logica sunteti si voi prosti,asta 1 iar a doua de 60 de suntem un popor prost, eu nu as cred ,pentru ca aveam ingineri buni ca doar industria nu a fost construita de oameni idioti sau medicina si acum sunt cautati medicii nostrii in afara sau chimisti ,fizicieni un ex la Cern.Oricum vechia poveste a unora dintre noi sa ne uitam peste gard ca este mai bine la vecinul nostru.

anihilarea poporului roman s-a accelerat din ’89 cand distrugerea industriei a fost doar pentru a putea pune mana pe resursele noastre prin manipulare de tip Petre Roman , “industri romaneasca este un morman de fiare vechi “(si nu numai el ), asta in conditiile in care am facut export de produse nu doar in cadrul CAER ci si cu tari occidentale ,care nu ar fi accepta produse de o calitate inferioara .

Mihai Giurgea
5 iulie 2013 • 1:17 PM
Faptul ca la tine asta inseamna “deductie logica”, arata clar nivelul tau personal de inteligenta.

Logic ar fi sa pui mana pe matematica de clasa a VI-a si sa inveti teoria multimilor si definitia incluziunii si a intersectiei. Nu aia cu semaforul…ailalta… 😆

I.
5 iulie 2013 • 3:27 PM
Deci tu, Gabi, nu ești prost deoarece România are ingineri buni? E ca şi cum ai spune că ai burta plină pentru că vecinul a făcut ciorbă. Nu te-a invitat la masă, nu ai gustat din ciorba lui, dar tu deja ești sătul deși nu ai mai mâncat de 5 zile. Ia mai spune-mi cum te lauzi tu cu realizările altora, că ești dovada vie că Giurgea are dreptate. 😀

Ionela Popescu
7 iulie 2013 • 12:15 AM
pfiu, 110 la test; am stat cu inima stransa cand am citit intrebarea:”Tu in care Românie ești, cititorule?”; foarte concludente aceste teste; cu diplomele in afara de faptul ca le pastrezi ca amintire, in majoritatea joburilor unii angajatori intreaba doar ca fapt divers, inainte sa pleci.

Serpico
9 noiembrie 2013 • 9:46 AM
de cand ma stiu i-am admirat fara rezerve pe cei care au facut avere prin munca serioasa si onesta (vezi taranii bogati, sau chiaburii, cum li se zicea, care erau primii la munca incontinuu); tot de cand ma stiu i-am urat pe cei care au facut avere prin furt (de la privatizari trucate la licitatii trucate, evaziune fiscala, contrabanda si functii bogat salarizate ocupate pe alte criterii decat competenta), care ma mai si sfideaza, desi stim toti cum si-au umplut conturile; deci da, in Rrominia se potriveste de minune povestea cu bogatul hot, e o categorie majoritara; n-aveam cum ajunge la peste 20.000 de milionari in Euro (cf. Credit Suisse) in doar 22 de ani daca era blocata din start imbogatirea prin furt.

Elis
11 noiembrie 2013 • 9:32 AM
Om fi noi prosti, dar nimeni nu pupa atatea moaste , ca romanii. Aici si la numarul de biserici aparute peste noapte, suntem primii.

Lucian Ploaie
11 noiembrie 2013 • 1:25 PM
la cat se fura in Romania, de la mic la mare, fiiecare cat si de unde poate, nu e de mirare ca avem atatea biseici. Undeva trebuiesc spalate pacatele. As spune ca ar mai trebuie contruite inca cateva biserici ca cele pe care le avem nu ne ajung

Shogun
11 noiembrie 2013 • 12:31 PM
Totusi e destul de clar ca pentru sondajul privind nivelul de alfabetizare si cel in care s-a chestionat miscarea Pamantului in raport cu Soarele esantionul a fost ales prost si e total nereprezentativ. La fel si cu acest test, am luat 110 desi am fost destul de grabit.

Mihai Giurgea
11 noiembrie 2013 • 12:46 PM
De unde stii tu ca esantionul e nereprezentativ, cand habar n-ai cum se face un sondaj si n-ai lucrat in viata ta in domeniu? 150.000 de analfabeti ti se pare nereprezentativ? 😆 e amuzant

bububacsi
11 noiembrie 2013 • 2:46 PM
prostia asta ,nu este nativa si tine in primul rand de educatie , adica de cultura generala

turbo
11 noiembrie 2013 • 3:26 PM
Seful catedrei de Psihologie din Cluj, dr. Daniel David se inseala amarnic cand spune ca poporul roman este printre ultimele tari la testul de inteligenta evaluata cu Testul RAVEN, pana la urma cei care ar participa la un asemenea test primesc in schimb o anumita suma de bani, iar cei care participa la un test/sondaj astfel de genu se duc doar pentru bani, nu trebuie sa spuna ca suntem ultimii cand noi avem cei mai buni oameni in toate marile corporatii si culmea…chiar predomina numarul acelor inteligenti romani printre straini.

Manuel
12 noiembrie 2013 • 3:00 AM
Respect pentru articol, respect pentru autor. Imi face deosebita placere sa citesc articole inteligente scrise de oameni inteligenti. Partea tragi-comica este ca vorbim de romani sau de prostia romaneasca. Realitatea este dura dragi prieteni, iar aceasta realitate se regaseste perfect in acest articol dar si in clasamentul de mai sus.